Ασκύφου

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας                        29 Φεβρουαρίου-1-2 Μαρτίου 2020

Τριήμερο στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων με διανυκτέρευση στο Αμμουδάρι. Ξεκινάμε το Σάββατο το πρωί και ανεβαίνουμε στο λόφο με τους δύο Κουλέδες. Την Κυριακή διασχίζουμε το Φαράγγι της Ίμπρου και το βράδυ ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι. Τη Δευτέρα ανεβαίνουμε στο καταφύγιο της Ταύρης για τα Κούλουμα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Δύο Κουλέδες

Ώρες πορείας: 2  •  Β.Δ.: 1

Φεύγουμε το πρωί από το Ηράκλειο και, αφού κάνουμε μια στάση στην Παναγία την Χαρακιανή, φτάνουμε στο οροπέδιο Ασκύφου (730μ). Λίγο πριν το οροπέδιο ακολουθούμε χωματόδρομο και μονοπάτι και ανεβαίνουμε στο λόφο πάνω από το χωριό Γωνί, όπου υπάρχουν δύο φρούρια (Κουλέδες). Στη συνέχεια ακολουθούμε αγροτικό δρόμο και καταλήγουμε στο χωριό Αμμουδάρι. Τακτοποιούμαστε σε δύο ξενώνες και το απόγευμα είναι ελεύθερο.

Το Ασκύφου είναι ένα μικρό οροπέδιο 50 περίπου χιλόμετρα νότια από τα Χανιά, σε υψόμετρο 730 μέτρα και είναι τμήμα της περιοχής που ονομάζουμε Σφακιά.

Το οροπέδιο, στο οποίο βρίσκονται 5 χωριά με ελάχιστους κατοίκους, περιβάλλεται από τα Λευκά Όρη και μοιάζει σαν ένα γιγάντιο κύπελλο, που στα αρχαία Ελληνικά λέγεται σκύφος. Πιθανολογείται ότι πριν χιλιάδες χρόνια, το οροπέδιο Ασκύφου ήταν μια μεγάλη λίμνη.

Εδώ, το 1821 έλαβε χώρα μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Δυστυχώς 2 χρόνια μετά, το 1823, το Ασκύφου κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη.

Το Οροπέδιο του Ασκύφου βρίσκεται σε στρατηγική θέση καθώς σχηματίζεται πάνω στο πέρασμα που ενώνει τις νότιες ακτές των Σφακίων με τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Τα Σφακιά πάντοτε γεννούσαν μεγάλους επαναστάτες και οι Τούρκοι ήθελαν να τους ελέγχουν. Έτσι, με αφορμή την Κρητική Επανάσταση του 1866, άρχισαν να κατασκευάζουν κουλέδες, δηλαδή μικρά φρούρια, στα πλέον στρατηγικά σημεία των Σφακίων. Τα φρούρια αυτά είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους και τα υπολείμματά τους υπάρχουν ως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή ως την Αγία Ρουμέλη και τον Αϊ Γιάννη.

Δύο από αυτούς τους Κουλέδες βρίσκονται στο οροπέδιο του Ασκύφου, πάνω από το χωριό Γωνί. Δυστυχώς, είναι μισογκρεμισμένοι και δεν έχουν αναστηλωθεί ακόμη. Ήταν κτισμένοι κοντά μεταξύ τους, σε ένα ψηλό λόφο που βρίσκεται μέσα στο οροπέδιο και έχουν πανοραμική θέα όλου του κάμπου και των γύρω βουνοκορφών.

Λεπτομέρειες για τους Κουλέδες στα Σφακιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Φαράγγι Ίμπρου

Ώρες πορείας: 4 •  Β.Δ.: 1

Μετά το πρωινό, στις 09:30 αναχωρούμε για την Ίμπρο και διασχίζουμε το ομώνυμο φαράγγι. Είναι μια ευκαιρία να το δούμε με τα χειμερινά του χρώματα, πάντα βέβαια καιρού επιτρέποντος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Φραγκοκάστελο και στη Χώρα Σφακίων.

Επιστρέφουμε στο Αμμουδάρι και το βράδυ ακολουθεί (προαιρετικά) κοινό δείπνο και αποκριάτικο γλέντι, όπου όλοι μαζί αποχαιρετούμε την Αποκριά.

 

Το Φαράγγι της Ίμπρου είναι από τα πιο γνωστά της Κρήτης και ίσως το πιο φημισμένο, αμέσως μετά από αυτό της Σαμαριάς. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και ξεκινά από το χωριό Ίμβρος (ή Ίμπρος).Το μήκος του είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και καταλήγει στο χωριό Κομητάδες.

Η κατάβασή του είναι σχετικά εύκολη και το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο. Στα πλάγια του φαραγγιού βλέπουμε διάφορες σπηλιές, ενώ η βλάστηση αποτελείται από γέρικα κυπαρίσσια, πρίνους και σφεντάμια που ξεπετάγονται μέσα από τους βράχους.

Το πιο εντυπωσιακό του κομμάτι Φαραγγιού της Ίμπρου στενεύει απότομα και περιορίζεται σε πλάτος που φτάνει μόλις τα δύο μέτρα, ενώ τα κάθετα βράχια ορθώνονται σε ύψος 300 μέτρων, στο σημείο που ονομάζεται «πέτρινες πύλες».

 

Το Φραγκοκάστελο χτίστηκε στο διάστημα 1371-74 από τους Βενετούς με σκοπό την προστασία από τους πειρατές αλλά και από τους συχνά εξεγερμένους Σφακιανούς. Σύμφωνα με τοπική παράδοση το κάστρο χτιζόταν την ημέρα από τους Βενετούς στρατιώτες και το βράδυ οι Σφακιανοί με αρχηγούς τους έξι αδελφούς Πατσούς γκρέμιζαν ότι είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τελικά οι Βενετοί συνέλαβαν και εκτέλεσαν τους αδελφούς Πατσούς και κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κάστρο.

Το Βενετικό όνομα του κάστρου ήταν Άγιος Νικήτας. Επικράτησε όμως η ονομασία Φραγκοκάστελλο, που του αποδόθηκε από τον τοπικό πληθυσμό και σημαίνει το κάστρο των Φράγκων, καθώς ο τοπικός πληθυσμός συνήθιζε να αποκαλεί Φράγκους όλους τους ξένους καθολικούς. Το όνομα σταδιακά υιοθετήθηκε και από τους Βενετούς.

Το 1828, κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ο οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης οχυρώθηκε στο κάστρο μαζί με 700 άντρες. Στις 18 Μαΐου 1828 διεξήχθη άγρια μάχη μεταξύ των οχυρωμένων Ελλήνων και των οθωμανικών δυνάμεων του Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Οι Έλληνες ηττήθηκαν πέφτοντας μεγάλο μέρος από αυτούς νεκροί.

Ο μύθος με τους Δροσουλίτες

Ο Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης μαζί με τους πολεμιστές του υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο το 1828 από τους Τούρκους. Εξακόσια παλικάρια πολέμησαν ενάντια σε 8.000 τούρκους κι άντεξαν περισσότερο από μια βδομάδα, αλλά στο τέλος σκοτώθηκαν οι 335 από αυτούς, μαζί και ο Νταλιάνης.

Σύμφωνα με το θρύλο, τα άψυχα σώματα των πολεμιστών έμειναν άταφα, ώσπου φύσηξε δυνατός άνεμος κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας «Ορθή Άμμος» και τα σκέπασε. Κάθε χρόνο, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, σκιές με ανθρώπινες μορφές εμφανίζονται να προχωράνε η μία πίσω από την άλλη για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

Η ιστορία με τις σκιές σύντομα έγινε γνωστή και πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τις έχουν δει. Σε αυτό υπάρχει μία ερμηνεία, ότι δηλαδή πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νέφος της πρωινής δροσιάς. Άλλωστε, τα άκακα – όπως λένε – «φαντάσματα» εμφανίζονται μόνο πολύ νωρίς το πρωί με τη δροσιά, γι’ αυτό και τους έδωσαν το όνομα Δροσουλίτες.

Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Αμμουδάρι – Καταφύγιο Ταύρης

Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Μετά το πρωινό και αφού αφήσουμε τα δωμάτιά μας, στις 09:30 ξεκινάμε την ανάβασή μας μέσα από πυκνό κυπαρισσόδασος. Φτάνουμε στο οροπέδιο της Ταύρης (1200μ), όπου η ομορφιά του τοπίου είναι απερίγραπτη, καθώς η θέα στην κορυφή Κάστρο (2219μ) των Λευκών Όρεων προκαλεί δέος. Εκεί φιλοξενούμαστε στο ομώνυμο καταφύγιο του ΕΟΣ Χανίων για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα και να απολαύσουμε ζεστή φασολάδα, προσφορά του Συλλόγου μας. Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι και επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο για το Ηράκλειο.

Σημείωση: Στο χωριό θα υπάρχει ανοικτό σουπερμάρκετ και φούρνος καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων: 40 άτομα.

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη

Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 10:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Εγγραφές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλέφωνο 2810-227609.

 

[ + ]