Γνωριμία με τον Παλίγκρεμνο

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Γνωριμία με τον Παλίγκρεμνο, ένα σημείο φυσικής, αισθητικής και ιστορικής αναφοράς

Ο καθαρός και κάθετος ασβεστολιθικός βράχος που δεσπόζει πάνω από ένα μοναδικό οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών στα ανατολικά του Πλακιά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης. Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε  τοπίο γεωλογικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 28 Οκτωβρίου 2020, ο ΕΟΣ Ρεθύμνου σας προσκαλεί σε ενημερωτική δράση με σκοπό τη γνωριμία του γεωφυσικού και πολιτισμικού πλούτου του Παλίγκρεμνου. Θα γίνει σύντομη παρουσίαση της τοποθεσίας και των ειδικών χαρακτηριστικών της, γνωριμία με την αναρρίχηση και μια σύντομη πεζοπορία που θα ακολουθεί τα «χνάρια» του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου ανατολικά του κάθετου βράχου.

Στη συνέχεια θα γίνει τοποθέτηση από αρμόδιες ομάδες και συλλόγους σχετικά με τα τελευταία νέα της ανοικοδόμησης άνωθεν του Παλίγκρεμνου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:30 π.μ – ενημέρωση από εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης:

Γνωριμία με τα γεωλογικά, οικολογικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά του Παλίγκρεμνου. Θα μάθουμε για την ιστορία διαμόρφωσης του ιδιαίτερου αυτού τοπίου και τα χαρακτηριστικά του. Θα μας μιλήσει σχετικά ο Δρ. Γεωλογίας Χαράλαμπος Φασουλάς, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπεύθυνος τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ.

11.30 π.μ. πεζοπορία με τον ΕΟΣ Ηρακλείου & Ρεθύμνου:

Θα μάθουμε και θα «βιώσουμε» για τη βιομηχανική πλευρά του αξιοθέατου. Η κα Βασιλάκη Ελένη, δημοσιογράφος, μέλος του ΕΟΣ Ηρακλείου θα μας ξεναγήσει στην ιστορικής σημασίας διαδρομή.

Αναρρίχηση με το Cretan Climbing Community & Ελατήριο:

Οι αναρριχητικές κοινότητες του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου θα μας δείξουν την αναρριχητική πλευρά του Παλίγκρεμνου. Θα γίνει μια σύντομη Ιστορική αναδρομή του αναρριχητικού παρελθόντος του Παλίγκρεμνου και προαιρετική γνωριμία με την αθλητική αναρρίχηση.

Στο χώρο του Παλίγκρεμνου, θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα των παρακάτω συλλογικών ομάδων. Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας, οι παρακάτω ομάδες θα τοποθετηθούν στο φλέγον θέμα της ανοικοδόμησης του Παλίγκρεμνου:

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, ΦΥΣΗτΗΡες,

*Βασική προϋπόθεση η τήρηση μέτρων προστασίας (μάσκες και αποστάσεις) αλλά και ασφαλείας (ειδικά για τους αναρριχητές!)

**Δεν θα υπάρξει λεωφορείο του ΕΟΣ Ηρακλείου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το δικό τους μέσο.

 

[ + ]