Πάσχα στην Πάρο και την Αντίπαρο

Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου – Τρίτη του Πάσχα, 30 Απριλίου 2019

Πάρος, η Ελλάδα λαμπυρίζει εδώ! Ένα νησί κατάλευκο, σαν το μάρμαρό του, με την Εκατονταπυλιανή – την Αγιά Σοφιά του Αιγαίου – τους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, τις αμέτρητες αμμουδερές παραλίες, παλιά και συναρπαστικά μονοπάτια, τους φιλόξενους κατοίκους του και την ξεχωριστή ντόπια κουζίνα του με το παριανό κρασί, σίγουρα, μας επιφυλάσσει ένα αξέχαστο ελληνικό Πάσχα! Όμως και η Αντίπαρος, τόπος ιστορικός με παγκόσμιο ενδιαφέρον, θα εμπλουτίσει τις αισθήσεις μας.

Αναχωρούμε τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί με πλοίο κατευθείαν για Πάρο, διανυκτερεύουμε σε ξενοδοχείο στην Παροικιά και περπατάμε τα συντηρημένα μονοπάτια περνώντας από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του νησιού, της ψηλότερης κορυφής συμπεριλαμβανομένης. Η επιστροφή μας γίνεται πάλι με πλοίο κατευθείαν στο Ηράκλειο το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα.

Η Πάρος διαθέτει κεντρικό δίκτυο μονοπατιών 70 χλμ περίπου. Κατά μήκος όλων των διαδρομών συναντά κανείς κατοικίες, μικρά βιώσιμα αγροτόσπιτα από πέτρα, ασβέστη, χώμα, καλάμια, φύκια, σε μια απόδειξη ότι το απλό είναι και όμορφο. Δεν έχουν σταματημό οι ανεμόμυλοι, τα μαγκανοπήγαδα, τα πηγάδια, οι στέρνες, τα αλώνια, οι περιστεριώνες, “αρετή με τις τέσσερις γωνιές” κατά τον Ελύτη. Άλλες οργανωμένες και καλά σημαδεμένες, άλλες σε παλιά και συναρπαστικά μονοπάτια και ορισμένες ιδανικές για τους λάτρεις της περιπέτειας, οι πεζοπορικές διαδρομές της Πάρου θα είναι μια αληθινή αποκάλυψη, ακόμη και για τους πιο δύσπιστους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

7:50 Αναχώρηση από Ηράκλειο με το Sea Jet.

12.35 Άφιξη στην Πάρο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

14.30 Συνάντηση με τους Περπατητές, https://www.facebook.com/perpatitesparou/  την ομάδα πεζοπόρων της Πάρου, που θα μας συνοδεύουν στις πορείες μας και θα μας δείξουν την ομορφάδα του νησιού τους.

Παροικιά – Δήλιον – Άγιος Φωκάς – Φάρος 
Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ.: 1   •   Μήκος: 9,6 χλμ

Η πρώτη μας διαδρομή είναι μια μικρή κυκλική πορεία. Από την Παροικιά, ακολουθώντας μικρά και καλοσημαδεμένα μονοπάτια πάμε στο Δήλιον (128μ) στο Ιερό Απόλλωνα και της Άρτεμης,  όπου θα ξεναγηθούμε. Συνεχίζουμε προς την παραλία του Αγίου Φωκά με τα λίγα αλμυρίκια και το ομώνυμο εκκλησάκι που έκτισαν οι Παριανοί ψαράδες πολύ κοντά στο κύμα. Φτάνουμε στο τελευταίο άκρο του όρμου της Παροικιάς, στον Φάρο με θέα στην Παροικιά απέναντι. Από παραλιακό μονοπάτι με θέα στην πόλη επιστρέφουμε στην Παροικιά περνώντας από τις παραλίες Μαρτσέλο,  Κριός και Λιβάδια, όπου όποιος θέλει μπορεί να κολυμπήσει.

Πληροφορίες διαδρομής

Στην κορυφή ενός λόφου στη βόρεια πλευρά της Παροικίας βρίσκεται το  ιερό του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Ονομάζεται Δήλιον, διότι είναι απέναντι από το ιερό νησί της Δήλου. Το ιερό ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα π.Χ. και συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι και τον 5ο αι. π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη βόρεια πλευρά του αρχαϊκού ναού χτίστηκε ένας άλλος ναός από μάρμαρο προς τιμή της Άρτεμης, της αδελφή του Απόλλωνα. Μεταξύ των άλλων ερειπίων που υπάρχουν στο χώρο του Δηλίου, ανακαλύφθηκε και ένα αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το 3000 π.Χ.

Η περιοχή γύρω από το Δήλιο, επίσης, χρησιμοποιείτο σε όλη την αρχαιότητα για το σύστημα των φρυκτωριών, μια μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ένα οργανωμένο δίκτυο από φλόγες για να διαδοθεί ένα μήνυμα σε μεγάλες αποστάσεις. Η συγκεκριμένη τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Αγαμέμνονα για να ενημερώσει τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα στις Μυκήνες ότι η Τροία έπεσε. Αυτό το μήνυμα ταξίδεψε πάνω από 700 χιλιόμετρα σε λίγες μόνο ώρες. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός πολλά από τα τριγύρω νησιά είναι ορατά και η θέα πραγματικά σε ανταμείβει για το περπάτημα έως εκεί!

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1867 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ήταν 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος ήταν 14 μέτρα. Βρίσκεται στην περιοχή  του Αγίου Φωκά της Πάρου απέναντι από την Παροικιά και δίπλα του σώζεται εγκαταλελειμμένο το σπιτάκι του φαροφύλακα.

Στην περιοχή γύρω από τον φάρο και το εκκλησάκι μπορεί ο επισκέπτης να βρει την «προβάτσα«, το μπλε φυτό που δεν ξεραίνεται.

Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Λίμνες – Κουκουναριές – Άγιος Ιωάννης Δέτης
Ώρες πορείας: 3   •  Β.Δ.: 1  •  Μήκος: 6 χλμ

12:00 Φεύγουμε με λεωφορείο για την περιοχή Λίμνες. Ανηφορίζουμε για τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη στις Κουκουναριές (150μ) και συνεχίζουμε για Βίγλα (250μ). Φτάνουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Δέτη, το οποίο και επισκεπτόμαστε.

16:00. Με το λεωφορείο περνάμε από τη διάσημη παραλία Κολυμπήθρες, για να θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης, και μεταβαίνουμε στη γραφική Νάουσα, όπου θα κάνουμε τη βόλτα μας.

19:00: Επιστροφή στην Παροικιά.

Πληροφορίες διαδρομής

Στην ευρύτερη περιοχή και μέσα στους βραχώδεις όγκους συναντάμε την Μυκηναϊκή ακρόπολη στο λόφο Κουκουναριές. Αποτελεί έναν σημαντικό οικισμό της περιόδου μετά το 1200 π.Χ., οχυρωμένος με «κυκλώπεια» τείχη και ανάκτορο. Ο οικισμός καταστράφηκε από πυρκαγιά ύστερα από επίθεση και πολιορκία και εγκαταλείφθηκε. Ένα τμήμα του οικισμού κατοικήθηκε πάλι το 1100 π.Χ. για σύντομο χρονικό διάστημα. Μια νέα πόλη άκμασε κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.) και χτίστηκε ναός για τη θεά Αθηνά.

Στην περιοχή της Νάουσας, κοντά στο ακρωτήριο Κόρακας, εντοπίζεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη Δέτη. Το όνομα Δέτης σχετίζεται με την ιδιότητα του Αγίου να θεραπεύει (να δένει) την ελονοσία, που μάστιζε το νησί τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά και με τη θέση της Μονής ως τόπος αγκυροβόλησης πλοίων. Η θέση Άγιος Ιωάννης αναφέρεται σε χειρόγραφους πορτολάνους (τύπος ναυτικού χάρτη) του 1530 της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, της Ζαγοράς (Πήλιο), σε έντυπο βενετσιάνικο πορτολάνο (1573) του Δ. Τάγια καθώς και σε χάρτες του 18ου αιώνα του ρωσικού στόλου. Η ίδρυση της Μονής ανέρχεται στον 16ο αιώνα ενώ η ανακαίνιση της ορίζεται, σύμφωνα με τη σωζόμενη επιγραφή στο ναό, στις 16 Ιουνίου 1806 από το μοναχό Ιωσάφ. Το 1833, η Μονή εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς. Από το 1964 ως το 1982, η Ολλανδή ζωγράφος Gisele D’ Ailly ασχολείται με την συντήρηση του μοναστηριού. Ο μοναστηριακός χώρος περιλαμβάνει τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (σταυροειδής με τρούλο) και μια σειρά ισόγειων κτισμάτων (κελιά, ξενώνες). Η Μονή πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα Αποτομής του Ιωάννη του Προδρόμου.

Η Νάουσα, στη βόρεια ακτή του νησιού, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό, με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες, διατηρεί την ομορφιά της Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Το χωριό διαμορφώθηκε περιμετρικά του ομώνυμου λιμανιού κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Ήταν οχυρωμένη με τείχος το οποίο κατέληγε σε έναν ενετικό προμαχώνα (το Καστέλλι), μέρη των οποίων σώζονται ακόμα και σήμερα και αποτελούν σημεία μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στο λιμάνι της Νάουσας είχαν στήσει το στρατηγείο τους οι Ρώσοι όταν κατέλαβαν τις Κυκλάδες το 1770 με αρχηγούς τους Ορλώφ.

Σήμερα το πανέμορφο και προστατευμένο λιμάνι της είναι πάντα πλημμυρισμένο με ψαροκάικα και ψαράδες οι οποίοι βγάζουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Η Νάουσα είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια της Ελλάδος, έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό νησιωτικό χαρακτήρα της αλλά και την κοσμοπολίτικη αίγλη της. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε ταβέρνες, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Τα café και τα μπαράκια κάνουν αίσθηση το βράδυ όπου έρχεται κόσμος απ’ όλο το νησί για να διασκεδάσει ως το πρωί.

Αν προχωρήσει κάποιος στο εσωτερικό της Νάουσας θα ανακαλύψει ένα δίκτυο από στενά δρομάκια, ασπρισμένα και φωτεινά, σύμφωνα με τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, προβάλλοντας την νησιώτικη κουλτούρα και συνδυάζοντας αρμονικά το αρχοντικό και ένδοξο παρελθόν της με το σύγχρονο παρόν.

Εκδηλώσεις Μεγάλης Παρασκευής στην Πάρο: Την Μεγάλη Παρασκευή, με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Εκατονταπυλιανή ή στον Άη Γιώργη στη Λαγκάδα όπου η αποκαθήλωση γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα.

Το μεσημέρι στις εκκλησιές, προσφέρονται τα Μεράσματα (κέρασμα νηστίσιμα) για να συγχωρεθούν οι ψυχές ενώ στον Πρόδρομο ποτέ δεν λείπει η παραδοσιακή ρεβυθάδα.

Πλήθος κόσμου συρρέει με συγκίνηση στην εσπερινή λιτανεία στη Μάρπησσα, τα Μάρμαρα, τον Πρόδρομο, τις Λεύκες και το Άσπρο Χωριό όπου κάθε χρόνο γίνονται οι αναπαραστάσεις των Παθών του Κυρίου. Εκεί, οι πιστοί βιώνουν την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Όρος των ελαιών, την Ανάβαση στο Γολγοθά, το πριν Αλέκτωρ Φωνήσαι, την κρεμάλα του Ιούδα, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο θρήνο.

Στην Παροικία, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την συνάντηση των επιταφίων από τις τρεις ενορίες στο λιμάνι και την κατάμεστη λιτανεία στην παραλία της πόλης και τον παραδοσιακό οικισμό. 

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου

 

Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Αντίπαρος: Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη – Άγιος Γεώργιος
Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1  •  Μήκος: 11χλμ

8:00 Φεύγουμε από την Παροικιά με το λεωφορείο για την Πούντα, απ’ όπου παίρνουμε το καραβάκι για τη Χώρα της Αντίπαρου. Από κει με λεωφορείο φτάνουμε στο Σπήλαιο (177μ) και το επισκεπτόμαστε.

Έπειτα ξεκινάει το περπάτημα από ημιονικά μονοπάτια και δύσβατους χωματόδρομους για τον Προφήτη Ηλία (301μ), την ψηλότερη κορυφή της Αντιπάρου, που κατέχει το προνόμιο της θέας 15 νησιών, αποτελώντας τη «βίγλα» της Αντιπάρου. Το ομώνυμο ξωκλήσι κατασκευάστηκε το 1937 από τους κατοίκους του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η προσφορά του Ιωάννη Πατέλη, ο οποίος δούλευε τότε στα μεταλλεία της περιοχής. Με επιμονή και υπομονή παρέα με το γαϊδουράκι του, όποτε έβρισκε ευκαιρία, φόρτωνε υλικά και τα μετέφερε στην κορυφή για το χτίσιμο της εκκλησίας.

Συνεχίζουμε προς τα Μοναστήρια όπου εντοπίζεται έντονη ερευνητική δραστηριότητα για μεταλλοφορίες η οποία εξελίχθηκε κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Το μετάλλευμα που εξορύχθηκε ήταν η λεγόμενη «καλαμίνα», ένα κοίτασμα ψευδαργύρου (σμισθωνίτης). Στην ευρύτερη περιοχή συναντάται επίσης η πλειονότητα των μεταλλείων για εκμετάλλευση μολύβδου. Μάρτυρες της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι οι εκτεταμένοι σωροί στείρων υλικών που έχουν αποτεθεί σε διάφορα ύψη της πλαγιάς καθώς και τα ερείπια των κτιρίων εξυπηρέτησης των εργατών και του λοιπού προσωπικού των μεταλλείων. Τέλος, πάνω στη γεωδιαδρομή συναντώνται επιφάνειες πετρωμάτων με ενσωματωμένα οξείδια μαγγανίου και σιδήρου καθιστώντας τη ένα ζωντανό μακροσκοπικό εργαστήριο πετρολογίας και ορυκτολογίας.

Στη συνέχεια τελειώνουμε στον Άγιο Γεώργιο, στα νότια του νησιού, με την ωραία παραλία για μπάνιο και τα νησιά Τσιμηντήρι και Δεσποτικό απέναντι, με την ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία.

Όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν, μπορούν να πάνε με το λεωφορείο στον Άγιο Γεώργιο, με τις ταβέρνες τους και την παραλία του.

17:00 Επιστροφή στην Χώρα. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στη Χώρα και το κάστρο της.

20:15 Παίρνουμε το καραβάκι για Πούντα και το λεωφορείο μας επιστρέφει στην Παροικιά.

Πληροφορίες διαδρομής

Όταν αποβιβαστείτε στο γραφικό λιμάνι της Αντιπάρου, μια μαγευτική αύρα θα σας συνεπάρει. Άσπρα σπίτια με μπλε πινελιές, λιθόστρωτα δρομάκια με βουκαμβίλιες και ευκάλυπτους και μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας θα σας υποδεχτούν.

Δεν είναι μόνο η ταινία Μανταλένα και το τραγούδι Θάλασσα Πλατιά. Είναι ένα νησί που συνδυάζει τη νησιωτική ομορφιά με την ιστορία και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τη νυχτερινή ζωή με τις στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, τους περιπάτους σε διαδρομές εξαιρετικής ομορφιάς, με τα θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Πάρο, με την οποία κάποτε ήταν ενωμένη και πλέον χωρίζεται από αυτή με το Στενό της Αντιπάρου, γνωστό ως Αμφίγειο, πλάτους 500-1000 μ. και βάθους 4,5 μ. 

Το Σπήλαιο της Αντιπάρου, μαγευτικό και επιβλητικό, είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της λίθινης εποχής και τα χαράγματα/επιγραφές στο εσωτερικό του. Βρίσκεται στο λόφο του Αϊ-Γιάννη σε ύψος 177 μ. από τη θάλασσα. Βαραθρώδες, μεγάλο και με ελεύθερη ορατότητα παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον. Κατεβαίνοντας τα 411 σκαλιά του, θα νιώσετε δέος αντικρύζοντας τα έργα γλυπτικής της φύσης. Κολώνες από σταλακτίτες που μοιάζουν με καταρράκτες, πέτρινοι «πολυέλαιοι» που κρέμονται, σταλαγμίτες που θυμίζουν αγάλματα και σταλαγμιτικά συμπλέγματα που παίρνουν τη μορφή που τους δίνει η φαντασία σας. Το θέαμα και η κατάβαση στα έγκατα της γης είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η θερμοκρασία του σπηλαίου το χειμώνα είναι 15 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία 65%.

Το Κάστρο, βασικός οικισμός του νησιού αποτελεί μια ιδιότυπη οικιστική περίπτωση, καθώς διώροφες κατοικίες ορίζουν την περίκλειστη επικράτειά του με μια μόνο κύρια είσοδο. Ενδεικτικό δείγμα των οχυρωμένων κατοικιών της Λατινοκρατίας, περικλείει όμορφες γειτονιές και εκκλησίες.

 

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019

Παροικιά – Μαράθι – Λεύκες – Πρόδρομος – Μάρπησσα
Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 2  •  Μήκος: 15χλμ

8:30 Αναχωρούμε για να διασχίσουμε το νησί από δυτικά προς ανατολικά.

Η διαδρομή αυτή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου. Ήταν σε χρήση για τις μετακινήσεις των κατοίκων και τη μεταφορά των προϊόντων από και προς το λιμάνι της Παροικίας τα χωριά και το Ενετικό Κάστρο του Κεφάλου που ήταν κτισμένο πάνω στο ανενεργό ηφαίστειο του Κεφάλου.

Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν μεγάλα πλακόστρωτα τμήματα (ιδιαίτερα στο τμήμα από Λεύκες – Πρόδρομο), τοξωτά παλιά γεφύρια, πηγάδια και πηγές, αιωνόβιοι ελαιώνες, κατοικίες, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι, μέσα σε μια φύση γεμάτη μυρωδιές και χρώματα.

Η διαδρομή ξεκινά από την παραλία Λειβάδια Παροικίας, στη συνέχεια περνά δίπλα στην κοίτη του Έλητα ποταμού ανάμεσα στα πλατάνια και την παλαιοχριστιανική εκκλησία, ανηφορίζει προς το οροπέδιο Μαραθίου (176μ), διέρχεται δίπλα από το χώρο των Αρχαίων Λατομείων, όπου κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη του “Λυχνίτη”, του φημισμένου Παριανού μαρμάρου, από το οποίο έγιναν τα καλύτερα γλυπτά και έργα τέχνης της αρχαιότητας και των Ρωμαϊκών χρόνων.

Από τις Λεύκες (200μ) μέχρι τον Πρόδρομο (30μ) είναι το πιο καλοδιατηρημένο και το πιο γνωστό κομμάτι αυτής της διαδρομής. Διέρχεται μέσα από ελαιώνες, δίπλα από ανεμόμυλους, πηγές, γεφύρια, τον ποταμό Χειρόλακα και φτάνει στον Πρόδρομο.

Η διαδρομή μας τελειώνει  στη όμορφη Μάρπησσα (40μ) με τις κρυμμένες, στην πρώτη ματιά, ομορφιές της. Ο δαιδαλώδης παραδοσιακός της οικισμός δίκαια συγκαταλέγεται στους ωραιότερους του Αιγαίου, με τα όμορφα καλντερίμια, τα σκιερά “Βόλτα”, τις παλιές και πολλές εκκλησιές, μοναδικά καμπαναριά, το Μουσείο Γλυπτικής “Ν. Περαντινός”, το Λαογραφικό Μουσείο, την Βυζαντινή Πινακοθήκη, με λουλουδιασμένες αυλές και δρόμους.

Όσοι δεν περπατήσουν, θα έρθουν με το λεωφορείο από Παροικιά στις 12.30 κατευθείαν στη Μάρπησσα.

Στη Μάρπησσα, από τις 13.00 ως τις 19.00 γίνονται εκδηλώσεις, το Γεύμα της Αγάπης. Εκεί θα είναι και το Πασχαλινό μας γεύμα παρέα με τους Περπατητές.

19.30: Επιστροφή στην Παροικιά με το λεωφορείο.

Πληροφορίες διαδρομής

Οι Πασχαλινές εκδηλώσεις στη Μάρπησσα ολοκληρώνονται με τη Γιορτή της Αγάπης, που πραγματοποιείται την ημέρα του Πάσχα στον χώρο του Γηπέδου της Μάρπησσας. Την ημέρα αυτή κάνοντας πράξη το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, σύσσωμο το χωριό γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου στη Γιορτή της Αγάπης, γλεντά και αφήνει στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί προσφέρονται παραδοσιακό ψητό αρνί, κόκκινα αυγά και άφθονο παριανό κρασί. Την εικόνα συμπληρώνουν τα τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

 

Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019

Παροικιά – Μονή Θαψανών – Άγιοι Πάντες – Μονή Αίου. Ιωάννη Καπαρού – Λεύκες
Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 2  •  Μήκος:16 χλμ    Υ.Δ.: 762μ

9.00 Φεύγουμε με τα πόδια για Κακάπετρα και ακολουθούμε χωματόδρομο. Περνάμε τα ξωκλήσια των Αγ. Ιωάννη, και της Αγ. Κυριακής και μπαίνουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στην Πέρα Παναγιά και από εκεί στη Μονή Θαψανών ή της Παναγίας της Μυρτιώτισσας, ένα γυναικείο μοναστήρι που κτίστηκε το 1936 σε ειδυλλιακό τοπίο. Από κει ανεβαίνουμε μέσα από ρεματιά στους Άγιους Πάντες (762μ), την ψηλότερη κορυφή της Πάρου με την πανοραμική θέα. Κατεβαίνουμε στη Μονή Αγίου Ιωάννη Καπαρού και μετά στις Λεύκες. Εκεί κάνουμε τη βόλτα μας και φεύγουμε στις 19.00.

Πληροφορίες διαδρομής

Η Μονή Θαψανών είναι γυναικεία κοινοβιακή Μονή που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Παροικιάς, στη τοποθεσία Θαψανά. Κτίσθηκε το 1936 επί ηγουμένου Λογγοβάρδας Φιλοθέου Ζερβάκου πάνω στα ερείπια της Μονής της Υπαπαντής του Κυρίου του 16ου αι., που υπήρξε Μετόχι της Νέας Μονής Χίου. Το 1670, η παλαιά Μονή ανακαινίσθηκε (βάσει επιγραφής). Η σημερινή Μονή, αφιερωμένη στη Παναγία Μυρτιδιώτισσα, είναι τελείως ανακαινισμένη. Είναι φρουριακού τύπου με περιτοίχιση και ψηλό πύργο (καμπαναριό). Στο εσωτερικό της, στο κέντρο της μεγάλης αυλής βρίσκεται ο ναός ενώ περιμετρικά αναπτύσσονται διώροφα κτίσματα με καμάρες, ο ναός του Αγίου Νεκταρίου και παραπλεύρως αυτού ο τάφος του π. Φιλοθέου. Στη Μονή εγκαταβιούν 40 περίπου μοναχές. Εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Ιησού), στις 24 Σεπτεμβρίου (Παναγία Μυρτιδιώτισσα) και στις 8 Μαΐου (κοίμηση του π. Φιλοθέου).

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Καπαρού βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Λεύκες, στις υπώρειες του όρους Άγιοι Πάντες (ή Προφήτης Ηλίας). Το μοναστήρι αποτελείται από τον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννη και από ένα ισόγειο κτίσμα. Βάσει της επιγραφής που σώζεται στο υπέρθυρο της εισόδου στο ναό, η Μονή ανακαινίσθηκε το 1646. Εσωτερικά του ναού, υπάρχει μαρμάρινο τέμπλο (1793) που κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του ιερομόναχου Ησαΐα Παρούση. Σε έγγραφο του 1826 αναφέρεται η εκλογή ταυτόχρονα 2 ηγουμένων στο μοναστήρι, του ιερομόναχου Στέφανου Σκούρτου (αγιογράφος) και του μοναχού Αθανασίου. Σήμερα η Μονή Καπαρού ανήκει στους κληρονόμους του θανόντος Ιωάννη Καπαρού από τις Λεύκες. Το μοναστήρι εορτάζει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι Λεύκες είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Πάρου και εκείνο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Είναι χτισμένο κάτω από έναν λόφο κατάφυτο από πεύκα. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια του είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και σχηματίζουν πολλά στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και γι’ αυτό είναι ιδανικά για περπάτημα. Όλα τα σπίτια του χωριού είναι καθαρά, ασβεστωμένα και πλημμυρισμένα στα χρώματα των λουλουδιών, όταν η εποχή το επιτρέπει.

Η κεντρική οδός του χωριού λέγεται “Ράμνος”. Εδώ βρίσκονται, εκτός από αρκετά λίγα τουριστικά μαγαζιά, και αξιοθέατα, όπως νεοκλασικά κτίρια που ξεχωρίζουν, το Σπίτι της Λογοτεχνίας και το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας. Στα παλιά σπίτια πολλά από τα παραδοσιακά πλυσταριά χρησιμοποιούνται ακόμη από τις κυράδες. Στην κεντρική πλατεία, κοντά στο μνημείο των Ηρώων, οι ντόπιοι συναντιούνται για να μιλήσουν και να πιούν τον καφέ τους.

Σε όλη τη βόλτα στον Ράμνο, η θέα προς τις ανατολικές ακτές είναι εξαιρετική. Στο τέρμα του δρόμου είναι χτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδας, εντυπωσιακός, χτισμένος, το 1835, από παριανό μάρμαρο. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, και δύο μεγάλα καμπαναριά, εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς από έμπειρους παριανούς μαρμαρογλύπτες. Η Αγία Τριάδα είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μία από τις εκκλησιές της Πάρου που θα ήταν κρίμα να μην δείτε από κοντά.

Άλλα θρησκευτικά μνημεία στις Λεύκες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο ναός της Παναγίας της Υπαπαντής ή “Παναγιάς στα κελιά” κατά τους παριανούς, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, στις Πάνω Λεύκες, και πολλά άλλα μικρότερα ξωκλήσια.

 

Τρίτη του Πάσχα 30 Απριλίου 2019

10.00: Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.

Η Παροικιά, η πρωτεύουσα της Πάρου, με το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι και τον μύλο, σήμα κατατεθέν, είναι χτισμένη στον κόλπο του νησιού.

Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό με μικροσκοπικά σοκάκια και γαλανόλευκες πινελιές, έτσι όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί. Κατάλευκα σπίτια με περιποιημένες αυλές, πλακόστρωτα μονοπάτια που ακτινοβολούν καθαριότητα, παραδοσιακά ταβερνάκια και ομορφοφτιαγμένα καταλύματα κοσμούν πέρα ως πέρα το χωριό και του δίνουν ζωή και μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Το στολίδι του οικισμού είναι η Παναγία η Εκαντοταπυλιανή που θεωρείται η πιο δημοφιλής εκκλησία των Κυκλάδων, ενώ αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας. Στον περίγυρο της εκκλησίας βρίσκονται πολλά επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Φραγκομονάστηρο και το σπίτι της Μαντώς Μαυρογένους.

Η Εκατονταπυλιανή και το πευκοδάσος δίπλα, το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο λόφος της Αγίας Άννας με τους δύο μύλους, οι αιωνόβιοι φοίνικες στην παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) και κάθε είδους μαγαζιά έλκουν τους επισκέπτες.

Η πόλη αυτή της Πάρου κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά το 13ο αιώνα στη σύγχρονη πια μορφή της, οι Βενετοί χτίζουν το Κάστρο στο ύψωμα που βρίσκεται μέσα στην πόλη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Στο κομμάτι αυτό της πόλης, Κάστρο, σπίτια και μικρές εκκλησιές (Άγιος Μάρκος, Αγία Άννα, Άγιος Στυλιανός), μπλέκονται μεταξύ τους, ενώ λίγο πιο πάνω στον ίδιο λόφο είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, Βυζαντινό μνημείο της Πάρου. Τόσο από τον λόφο, όσο και από την παραλιακή της Παροικιάς, μπορεί κανείς ν’ απολαύσει ένα απίστευτα ωραίο ηλιοβασίλεμα, ίσως το ομορφότερο στην Πάρο.

Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς (οδός Λοχαγού Φωκιανού), με τα μαγαζάκια και από τις δύο πλευρές του, έχει μια ελκυστική ομορφιά, στην οποία προσδίδουν τα παλαιά αρχιτεκτονικά κτίσματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Βενετσιάνικα αρχοντικά, οικία Δημητρακόπουλου, βρύσες του Δημάρχου Μαυρογένη δένουν όμορφα με τα μικροκαταστήματα τουριστικών ειδών και τα παλαιοπωλεία.

Τα περισσότερα όμως καταστήματα, ταβερνάκια, εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες, τα συναντά κανείς στην παραλιακή της Παροικιάς από τον Μύλο στο Μπουνταράκι έως και τα Λιβάδια.

Αξιοθέατα η Παροικία έχει πάρα πολλά. Κατ’ αρχάς οι αρχαιολογικοί της χώροι, με κυριότερους, το αρχαίο νεκροταφείο στην παραλία και το εργαστήριο κεραμικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου, ιδιαίτερα αξιόλογο με ευρήματα από την Πάρο και το Δεσποτικό της Αντιπάρου, το Κάστρο και η Εκατονταπυλιανή.

14.55 Αναχώρηση με το Sea Jet.

19.15 Άφιξη στο Ηράκλειο.

Εγγραφές με την καταβολή προκαταβολής μέχρι 22 Μαρτίου 2019.

Αρχηγός: Πολυτίμη Χρηστάκου

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

Pin It
[ + ]