Νότια Ιταλία

11 – 18 Οκτωβρίου 2019

Μια βδομάδα στη Νότια Ιταλία, στις περιοχές Καμπανία, Σαλέρνο, Μπασιλικάτα και Απουλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες σε οργανωμένα μονοπάτια και επισκέψεις σε μοναδικά αξιοθέατα.

Θα περπατήσουμε στον Βεζούβιο και θα επισκεφτούμε την Πομπηία, θα περπατήσουμε μονοπάτι από το Sentiero degli Dei στο Positano και από το Sentiero Ferriere στο Amalfi θα κάνουμε τον περίπλου της ακτής στο Amalfi, θα κάνουμε τη βόλτα μας στο νησί Κάπρι, θα επισκεφτούμε το ξεχωριστό Alberobello που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα γνωρίσουμε την πανέμορφη πόλη Ostuni.

Η μετάβαση θα είναι αεροπορικώς με την Aegean προς Napoli, η επιστροφή από το Bari. Η διαμονή μας θα είναι σε 3κλινα ή 4κλινα δωμάτια με πρωινό, 4 νύχτες στην Agerola και 3 νύχτες στην Ostuni. Όπου χρειαστούν εσωτερικές μετακινήσεις, θα γίνουν με μικρό πούλμαν.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 35 άτομα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 11/10/2019

Βεζούβιος – Πομπηία

Αναχώρηση με Aegean Airlines από Ηράκλειο στις 06.30. Πτήση μέσω Αθήνας και άφιξη στη Νάπολη στις 09:30.

Με το λεωφορείο μας μεταβαίνουμε στον Βεζούβιο για να δούμε το διαβόητο ηφαίστειο και μετά την πόλη που κατέστρεψε, την Πομπηία. (Τα εισιτήρια εισόδου στους χώρους περιλαμβάνονται στην τιμή).

Στις 11:30 φτάνουμε αρκετά ψηλά στον Βεζούβιο ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή με τη λάβα να έχει κάνει τούνελ και ανάγλυφα σχέδια στην γη. Μετά από ανηφορική πεζοπορία πάνω στο ηφαιστειογενές χώμα και τη γλιστερή στάχτη φτάνουμε στο Cono Grande, τη μεγάλη πυραμίδα. Είναι η κορυφή του βουνού, στα 1281 μέτρα, με θέα που κόβει την ανάσα και που στο βάθος ξεχωρίζουν το κοσμοπολίτικο νησί Κάπρι και η Νάπολη. Είναι όμως και  ένα κανονικό ηφαίστειο, κρατήρας με μεγάλη περιφέρεια και τις αναθυμιάσεις στο πλάι, με λάβα αντί για βράχια και χώματα, όπου η σκέψη ότι είναι ακόμα ενεργό προκαλεί δέος.

Στις 13.30 ξεκινάμε με το λεωφορείο για την Πομπηία, όπου φτάνουμε στις 15:00. Η επίσκεψή μας είναι δίωρη, αρκετή για να θαυμάσουμε τη ρωμαϊκή αυτή πόλη που πάγωσε στο χρόνο, χάρη στην καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Θα δούμε όλων των ειδών τα κτίρια, από φτωχικά μέχρι και μεγαλοπρεπή, οικίες, ρωμαϊκά μαγαζιά, λουτρά και οίκους ανοχής. Ακόμη θα δούμε τη Βίλα των Μυστηρίων και τις καταπληκτικές, παράξενες τοιχογραφίες που οι ακαδημαϊκοί διαφωνούν ως προς την ερμηνεία τους εδώ και χρόνια.

Η Πομπηία τα τελευταία 250 χρόνια αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για την αρχαία ρωμαϊκή πόλη η οποία το 79 μ.Χ. καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από τη σφοδρότατη έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου που συντάραξε την ευρύτερη περιοχή.

Προμήνυμα αυτού του βιβλικού γεγονότος ήταν ο μεγάλος σεισμός που έγινε κάποια χρόνια νωρίτερα, το 63 μ.Χ. και προκάλεσε αρκετές καταστροφές οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούνε να συγκριθούν με τις αλλαγές που συντελέστηκαν μετά την φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου στις 14 Αυγούστου του 79 π.Χ.. Ολόκληρη η πόλη κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από στρώμα στάχτης, ελαφρόπετρας και πέτρας ύψους 6 έως 7 μέτρων. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 2.000 κάτοικου θάφτηκαν ζωντανοί και πέθαναν από ασφυξία καθώς λόγω του πανικού που προκλήθηκε δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Την περίοδο εκείνη η Πομπηία ήταν μια ακμάζουσα πόλη 25.000 κατοίκων, χτισμένη σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία με περίφημο κλίμα και θεωρούταν ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα των ρωμαϊκών χρόνων. Είχε ιδρυθεί τον 6ο αιώνα π.Χ. και βρισκόταν στους πρόποδες του Βεζούβιου αρκετά κοντά στη Νάπολη. Αυτό το μέρος λοιπόν είχε επιλεγεί από πολλούς πλούσιους Ρωμαίους οι οποίοι έχτισαν πολυτελείς επαύλεις στους κατάφυτους με αμπελώνες λόφους της και στα ήσυχα προάστια. Όλο αυτό το περιβάλλον ευημερίας έδωσε ώθηση στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη που δυστυχώς έμελλε να τερματιστεί ακαριαία.

Η αρχαία πόλη ήρθε στο φως μετά από τυχαίες ανασκαφές το 1599 και τους τελευταίους αιώνες έδωσε στους επιστήμονες μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου. Στην πραγματικότητα μέσα από τις ανασκαφές της Πομπηίας ο σημερινός επισκέπτης ταξιδεύει στο χρόνο και εκτός από την παρατήρηση της φρίκης του ξαφνικού θανάτου, μπορεί να αντιληφθεί τα δεδομένα της καθημερινότητας εκείνης της εποχής.

Η τουριστική κίνηση που δημιουργείτε από την Αρχαία Πομπηία αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία της γειτονικής σύγχρονης ομώνυμης πόλης. Αυτό το τεράστιο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας εντάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει περισσότερους από 2.500.000 επισκέπτες ετησίως.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο, μια ψηφιακή αναπαράσταση των τελευταίων ωρών της Πομπηίας.

Το απόγευμα μεταβαίνουμε με το λεωφορείο στην Agerola και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο όπου θα μείνουμε για τέσσερις νύχτες.

H Agerola λέγεται και Μικρή Ελβετία λόγω του ορεινού τοπίου, του καθαρού αέρα και των περίτεχνων κτηρίων που τα χαρακτηρίζει τάξη και καθαριότητα. Η ιστορία της αρχίζει τον 3ο αιώνα π.Χ. και φτάνει ως σήμερα που είναι πόλος έλξης τουριστών και φυσιολατρών. Βρίσκεται στην καρδιά της χερσονήσου του Sorrento, όπου το πανέμορφο ορεινό τοπίο, τα καστανοδάση, τα λιβάδια και οι οπωρώνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση προσφέρει πάμπολλα σημεία με καταπληκτική θέα στην ακτή Amalfi, με τα αναρίθμητα μονοπάτια να διασχίζουν τις πλαγιές και να χώνονται στο πράσινο.

Σάββατο 12/10/2019

Agerola – Amalfi – Capri

Το πρωί παίρνουμε το πλοίο για το νησί Capri. Πάμε στο Anacapri και ανεβαίνουμε σε 12 λεπτά με το ιδιαίτερο chairlift στο Monte Solaro. Το λιφτ αυτό είναι μια μοναδική εμπειρία γιατί περνάει πάνω από τις στέγες των σπιτιών και τους κήπους του Anacapri, από ελαιώνες και μικρούς αμπελώνες και τέλος πάνω από θαμνώδη βλάστηση κοντά στην κορυφή. Θα έχουμε τις φωτογραφικές μηχανές έτοιμες, μόνο θα προσέχουμε μη μας πέσουν! (Το λιφτ δεν περιλαμβάνεται στην τιμή τη εξόρμησης).

Το Monte Solaro (589μ) είναι το υψηλότερο σημείο του Capri και στην κορυφή του υπάρχουν τα ερείπια ενός μικρού Βρετανικού κάστρου του 1806. Προσφέρει ονειρική θέα στο νησί και ένα πανόραμα της Ιταλικής ακτογραμμής, που αν ο καιρός είναι καθαρός εκτείνεται από την Καλαβρία στον νότο έως σχεδόν τη Ρώμη στον βορρά.

Πεζοπορώντας κατεβαίνουμε στην Piazzetta, πορεία μιας περίπου ώρας, πάμε για καφέ, θαυμάζουμε από μακριά τους διάσημους Ι Faraglioni, εντυπωσιακούς βράχους στη μέση της θάλασσας. Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Amalfi και από εκεί στην Agerola.

Το Κάπρι είναι ένας καθαρά ρομαντικός προορισμός – έχει συγκλονιστική θέα, την πιο γαλάζια θάλασσα που έχετε δει ποτέ και ακόμα και ο αέρας του ευωδιάζει άνθη λεμονιάς.
Χαρακτηριστικά του νησιού είναι η Μαρίνα Πίκολα (μικρό λιμάνι), το Μπελβεντέρε Τραγκάρα (ένας ψηλός χώρος περιπάτου πλαισιωμένος από βίλες), οι ασβεστολιθικοί βράχοι, που λέγονται θαλάσσιες στήλες και προβάλλουν πάνω από τη θάλασσα (τα Φαραλιόνι), η πόλη του Ανακάπρι, η Γαλάζια Σπηλιά (Γκρότα Ατζούρα) και τα ερείπια των Αυτοκρατορικών Ρωμαϊκών επαύλεων.

Το νησί έχει έκταση 10,4 τ.χλμ. και πληθυσμό 12.200 κατοίκους. H πόλη του Κάπρι είναι το κύριο πληθυσμιακό κέντρο του νησιού. Το νησί έχει δύο λιμάνια, τη Μαρίνα Πίκολα και τη Μαρίνα Γκράντε (το κύριο λιμάνι του νησιού). Ο ξεχωριστός δήμος του Ανακάπρι βρίσκεται ψηλά στους λόφους προς τα δυτικά.

Κυριακή 13/10/2019

Agerola – Positano: Το μονοπάτι των θεών

Ξεκινάμε με τα πόδια στις 8 το πρωί για να περπατήσουμε το Sentiero degli Dei, το μονοπάτι των θεών.

Το όνομά του οφείλεται στο θεαματικό τοπίο που διασχίζει και στην εκπληκτική θέα που προσφέρει στην ακτή του Amalfi και στο νησί Capri. Για αρκετούς αιώνες το μονοπάτι αυτό ήταν ο μόνος τρόπος σύνδεσης των μεσαιωνικών χωριών της ακτής του Amalfi. Το μονοπάτι διατρέχει τις πλαγιές του Monte Peruso με τις πολλές ρηγματώσεις που οφείλονται στη διάβρωση του εδάφους ή, σύμφωνα με το θρύλο, στην πάλη της Παρθένου Μαρίας με τον διάβολο.

H διαδρομή είναι άνετη και κατηφορική και καταλήγει στο Nocelle, ένα χωριουδάκι πάνω από το Positano. Διαρκεί 3 ώρες και έχει μήκος 8 χλμ. Στο δρόμο μας συναντάμε πηγές πόσιμου νερού, αλλά και μυρωδιές κι αρώματα που έκαναν αυτή τη γωνιά της Καμπανίας αγαπημένη των καλλιτεχνών, ποιητών, συγγραφέων, ζωγράφων, μουσικών και κάθε ρομαντικού ανθρώπου μέχρι σήμερα. Από το μονοπάτι έχουμε την καλύτερη θέα για το νησί Li Galli, όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας παραλίγο να υποκύψει στο τραγούδι των Σειρήνων.

1700 σκαλιά (!) μας κατεβάζουν στο Positano, απ’ όπου θα πάρουμε καραβάκι και πλέοντας παράλληλα με την ακτή θα φτάσουμε στο Amalfi. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Agerola με λεωφορείο.

Δευτέρα 14/10/2019

Agerola- Amalfi: Valle delle Ferriere

Ξεκινάμε με τα πόδια στις 8 το πρωί για να περπατήσουμε στην Valle delle Ferriere, την κοιλάδα των σιδηρουργείων. Η πορεία διαρκεί 6 ώρες, έχει μήκος 11,3 χλμ, με συνολική ανάβαση 165 μέτρα και συνολική κατάβαση 966 μέτρα. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε τη πηγή Acqualella, διάσημη για τις ιαματικές της ιδιότητες, κατάλοιπα του αρχαίου υδραγωγείου των χαρτοποιείων του Αμάλφι, καταρράκτες, ερείπια των λατομείων σιδήρου και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό. Επίσης θα επισκεφτούμε το μουσείο της χαρτοποιίας κοντά στο Amalfi.

Η κοιλάδα είναι μοναδική, πανέμορφη και δροσερή ακόμα και το κατακαλόκαιρο χάρη στους καταρράκτες και τα ποτάμια που τη διατρέχουν. Ένα δίκτυο μονοπατιών διασχίζει ολόκληρη την κοιλάδα με κυριότερα τα κλασικά sentiero basso, το χαμηλό μονοπάτι και sentiero alto, το υψηλό μονοπάτι. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι αναμφισβήτητα το Riserva Naturale Orientata, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στο κέντρο της κοιλάδας.

Η γεωγραφική της θέση ευνοεί την ανάπτυξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της. Χάρη στα υψηλά τοιχώματα και στις δύο πλευρές της είναι προστατευμένη από του ψυχρούς βόρειους ανέμους και ο προσανατολισμός της προς τον νότο δημιουργεί ένα μικροκλίμα με υψηλό βαθμό υγρασίας και ήπιες θερμοκρασίες. Στο περιβάλλον αυτό πολλά είδη ενδημικών φυτών κατάφεραν να επιβιώσουν αμέτρητα χρόνια, όπως η φτέρη Woodwardia radicans ή η Salamandrina Terdigitata.

Τρίτη 15/10/2019

Agerola- Matera- Ostuni

Αναχωρούμε με λεωφορείο με κατεύθυνση ανατολική και κατάληξη στην Ostuni. Μετά από τρεις ώρες θα κάνουμε στάση για να επισκεφτούμε τη Sassi di Matera, τις σπηλιές της Ματέρα, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019.

Η Matera είναι μια πόλη τρωγλοδυτών, μία μεσαιωνική πόλη με υπόσκαφα κτίσματα, προστατευόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Μία επίσκεψη μένει αλησμόνητη και δημιουργεί στον επισκέπτη δυνατές συγκινήσεις. Από το κεντρικό τουριστικό μονοπάτι κατηφορίζουμε προς το κέντρο τής πόλης, όπου οι κάτοικοί της ζούσαν σε σπηλιές για αιώνες. Παρά τίς άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την αφόρητη υγρασία τον χειμώνα, αρνήθηκαν πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν ενέσκηψε λοιμός από τίς ανύπαρκτες συνθήκες καθαριότητας και υποχρεώθηκαν τελικά να το πράξουν διά της βίας στη δεκαετία του 50. Έκτοτε οι σπηλιές έμειναν αναξιοποίητες για περίπου 30 χρόνια.

Το απόγευμα φτάνουμε στην Ostuni, στην περιοχή της Απουλίας, όπου τακτοποιούμαστε σε πολλά διαφορετικά μικρά, κουκλίστικα ξενοδοχεία . Η Ostuni είναι γνωστή και ως La Citta Bianca, η Λευκή Πόλη, για τους λευκούς της τοίχους.

Τετάρτη 16/10/2019

Parco delle dune costiere, Polignano a Mare

Στις 8:30 το πρωί φεύγουμε για το Αlbergabici. Εκεί βρίσκεται το Parco delle dune costiere, ένα πάρκο ιδανικό για ποδηλάτες και περιπατητές. Θα περπατήσουμε τη via Τraiana, τον δρόμο του Τραϊανού, φτιαγμενη τον 2ο αιώνα μ.Χ., θα δούμε το dolmen of Montalbano  και πολλά σημεία πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως βραχόσπιτα, αρχαία ελαιόδεντρα και υπόγεια μεσαιωνικά ελαιοτριβεία, ένα σύστημα ιστορικών αγροικιών, πολλούς τόπους λατρείας, ξερολιθιές και πεζούλες. Θα καταλήξουμε στο Pilone, στην παραλία με τους αμμόλοφους.

To dolmen of Montalbano, ένα μεγαλιθικό μνημείο χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο, 3η-2η χιλιετία π.Χ. Η λέξη ντόλμεν, με προέλευση από τη Βρετάνη, σημαίνει πέτρινο τραπέζι και αποτελείται από δύο κάθετες ασβεστολιθικές πλάκες που στηρίζουν μια οριζόντια πλάκα. Πιθανολογείται ότι χρησίμευε ως τόπος λατρείας των νεκρών.

Νωρίς το απομεσήμερο θα μεταβούμε στο όμορφο Polignano a Mare, μια μικρή μεσαιωνική πόλη στην Αδριατική θάλασσα, ένα ρομαντικό τόπο κτισμένο σε απόκρημνη ακτή με πολλές σπηλιές στους ασβεστολιθικούς βράχους. Εκεί θα κάνουμε τη βόλτα μας, θα πιούμε τον καφέ μας και θα επιστρέψουμε νωρίς το βραδάκι στην Ostuni.

Πέμπτη 17/10/2019

Parco Santa Maria d’Agnano, Alberobello

Στις 9 το πρωί ξεκινάμε για να επισκεφτούμε το αρχαιολογικό προϊστορικό Parco Santa Maria d’Agnano.

Το πάρκο, έκτασης 13 εκταρίων, ανασκάπτεται από το 1987 και το 1991 καθιερώθηκε ως αρχαιολογικό πάρκο, όπου επί 30.000 χρόνια υπήρξε τόπος λατρείας θηλυκών θεοτήτων. Το 1991, μέσα στην κοιλότητα κάτω από την κορυφογραμμή του λόφου, βρήκαν τους τάφους Ostuni 1 και Ostuni 2, των οποίων οι εκμαγεία εκτίθενται στο μουσείο και στο σπήλαιο της Santa Maria di Agnano. Γνωστότερη η «κυρία της Οστούνης» ή Ostuni 1, ο σκελετός μιας εγκύου γυναίκας 27.000 ετών. Στον τάφο Ostuni 2 ο σκελετός ήταν κακοδιατηρημένος και δεν μπορούσε να καθοριστεί το φύλο του.

Στη Σύγχρονη εποχή το ίδιο σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας της Παναγίας, η εικόνα της οποίας είναι ακόμα ορατή σήμερα, είναι ζωγραφισμένη σε τοίχο μέσα στην κοιλότητα. Δίπλα στην αρχική σπηλιά θα δούμε ένα παρεκκλήσι της ίδιας περιόδου.

Νωρίς το απομεσήμερο μεταβαίνουμε στο Alberobello, διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, γνωστές ως trulli, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Η μικρή πόλη των 11.000 κατοίκων μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι. Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το Αλμπερομπέλο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρασκευή 18/10/2019

Μετάβαση στο Μπάρι. Ώρα 09:45 πτήση επιστροφής στο Ηράκλειο μέσω Αθήνας με Aegean Airlines.

Και μια χρήσιμη ιστοσελίδα: Προσοχή στα πράγματά σας!

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Pin It
[ + ]