Κίσσαμος

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας

9–10–11 Μαρτίου 2019

Τριήμερο στην Κίσσαμο Χανίων με διανυκτέρευση στο Καστέλι. Ξεκινάμε το Σάββατο το πρωί και διασχίζουμε το μικρό αλλά εντυπωσιακό Τοπολιανό Φαράγγι. Την Κυριακή διασχίζουμε το Τσιχλιανό Φαράγγι ως την Πολυρρήνεια και το βράδυ ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι. Τη Δευτέρα μεταβαίνουμε στα Φαλάσαρνα για τα Κούλουμα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Φαράγγι Τοπολίων – Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Ώρες πορείας: 3  •  Β.Δ.: 1

Φεύγουμε το πρωί από το Ηράκλειο για την περιοχή των Τοπολίων στον δρόμο για Ελαφόνησο. Στο χωριό Στροβλές (450μ) μπαίνουμε στο επιβλητικό φαράγγι των Τοπολίων, το διασχίζουμε σε περίπου 1 ώρα και βγαίνουμε κοντά στο χωριό Τοπόλια (150μ). Αν και μικρό σχετικά σε μήκος, περίπου 1500 μέτρα, το φαράγγι είναι επιβλητικό και το τοπίο άγριο. Τα κατακόρυφα τοιχώματά του φτάνουν τα 300 μέτρα σε ύψος και το πλάτος στην κοίτη του κυμαίνεται από 5 έως 50 μέτρα.

Το φαράγγι εντυπωσιάζει για την πλούσια βλάστηση, τη χλωρίδα και την πανίδα του. Τόσο η κοίτη όσο και οι πλαγιές του αποτελούν ένα μικρό βοτανικό παράδεισο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποικίλης χλωρίδας που κρύβει η κρητική ύπαιθρος. Επίσης στα γεμάτα σχισμές και σπηλιές γυμνά τοιχώματά του βρίσκει καταφύγιο μεγάλος αριθμός πτηνών. Από το φαράγγι διέρχεται ο ποταμός Τυφλός που πηγάζει από το όρος Δίκαιος.

Σύμφωνα με το θρύλο, στο φαράγγι αυτό κατοικούσαν νεράιδες και η θεά Βριτόμαρτις, προστάτιδα των ψαράδων, που λατρευόταν στην Κρήτη κατά τα μινωικά χρόνια. Εκεί αναπαυόταν και ο γίγαντας Τάλως, ακούγοντας τα τραγούδια και τη μουσική που έπαιζαν οι νεράιδες.

Πριν το περπάτημά μας θα επισκεφτούμε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται κοντά στη αρχή του μονοπατιού και πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Για να φτάσουμε ανεβαίνουμε αρκετά σκαλοπάτια και ακολουθούμε ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί στην αψιδωτή, επιβλητική είσοδό του σπηλαίου.

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε υψόμετρο 285μ. και περιλαμβάνει θόλο ύψους 20μ. και διαμέτρου 70μ. με ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία στο εσωτερικό του και φιλοξενεί το στενοενδημικό είδος αράχνης Pholcus creticus, δηλαδή έχει βρεθεί μόνον εδώ. Το σπήλαιο είχε μεγάλη σπουδαιότητα κατά την αρχαιότητα. Έχουν εντοπιστεί όστρακα της νεολιθικής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης, έχει βρεθεί ένα πήλινο ειδώλιο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και κεραμικά νεολιθικών, πρωτομινωικών, υστερομινωικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Το απόγευμα φτάνουμε στο Καστέλι Κισσάμου και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Σηρικάρι – Τσιλιανό Φαράγγι – Πολυρρήνεια

Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Με το λεωφορείο μεταβαίνουμε στο Σηρικάρι (500μ), απ’ όπου ξεκινάμε την πορεία μας. Ακολουθούμε καλοφτιαγμένο μονοπάτι μέσα από το καστανόδασος και μπαίνουμε στο πανέμορφο Τσιλιανό φαράγγι (150μ). Η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του ποταμού με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, αγριελιές, χαρουπιές και πουρνάρια.Φτάνουμε στην Πολυρρήνεια (250μ) και προαιρετικά επισκεπτόμαστε την αρχαία πόλη Πολυρρήνεια (418μ), με τα αρχαία τείχη και την ακρόπολη πάνω στο λόφο με πανοραμική θέα στον κόλπο της Κισσάμου.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Καστέλι όπου θα λάβει χώρα το Κισσαμίτικο Καρναβάλι που διοργανώνεται με επιτυχία για 13η χρονιά. Το βράδυ θα φάμε και θα γλεντήσουμε όλοι μαζί σε ταβέρνα της περιοχής.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πολυρρήνιας βρίσκονται σε απόκρημνο λόφο με θέα στο Κρητικό Πέλαγος. Η πόλη πιθανώς ιδρύθηκε από τους Αχαιούς το 1100 πΧ και ήκμασε κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, όντας η σπουδαιότερη τότε πόλη της Δυτικής Κρήτης. Τα λιμάνια της ήταν η Φαλάσαρνα και η Κίσαμος. Είχε αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με τη Σπάρτη, τη Μήλο, τη Ρόδο,τη Θήβα, τα παράλια της Ιωνίας και την Αίγυπτο. Εκτός από το εμπόριο, η πόλη ήταν πιθανότατα διάσημη για την κτηνοτροφία της, καθώς το όνομα της προέρχεται από το «πολλά ρήνεα» που είναι τα πολλά αρνιά.

Τα νομίσματα της απεικόνιζαν ένα βουκράνιο, δηλαδή κεφάλι ταύρου, και το Δία. Στην κορυφή του λόφου υπήρχε ο ναός της θεάς Αρτέμιδος (ή Δίκτυννας), όμως καταστράφηκε το 1894 για να κτιστεί ο σημερινός ναός των Αγίων Πατέρων με υλικά από το ιερό. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τμήμα των ισχυρών τειχών της πόλης που ανάγονται όμως στα Βυζαντινά χρόνια, ελληνιστικό πύργο, δεξαμενές, υδραγωγείο και ένα ιερό.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Καλυβιανή – Αζογυράς – Μονή Παναγίας Τυλίφου – Φαλάσαρνα

Ώρες πορείας: 3  •  Β.Δ.: 1

Αφού μαζέψουμε τα πράγματά μας αναχωρούμε για την Καλυβιανή. Ακολουθώντας χωματόδρομο πάμε στον Αζογυρά και από κει ανεβαίνουμε στη Μονή Παναγίας Τυλίφου. Έχοντας άπλετη θέα να απλώνεται μπροστά μας από κει κατεβαίνουμε από μονοπάτι και χωματόδρομο στα Φαλάσαρνα στο δυτικό άκρο της Κρήτης. Εκεί, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, θα κάνουμε Κούλουμα με τα σαρακοστιανά μας σε κάποιο όμορφο σημείο.

Όποιος δεν επιθυμεί να περπατήσει μπορεί να κατέβει στα Φαλάσαρνα με το λεωφορείο και να κάνει τη βόλτα του στον αρχαιολογικό χώρο.

Tον Ιανουάριο του 1991 βρέθηκε τυχαία στο εγκαταλελειμμένο ως και τότε μοναστήρι της Παναγίας στην Τυλίφο, μια επιγραφή που την παρέδωσε στην ΚE’ εφορεία αρχαιοτήτων. Η θέση της Τυλίφου βρίσκεται στο εσωτερικό και στην αρχή του ακρωτηρίου της Γραμβούσας που στα δυτικά πίσω από τις κορυφογραμμές βρίσκεται η αρχαία πόλη Φαλάσαρνα. Είναι ένα μοναχικό τοπίο περιτριγυρισμένο από λοφοσειρές με πλούσια πηγή νερού και χαμηλή βλάστηση.
Η επιγραφή διαστάσεων 0.65cmΧ 0.47cm με αετωματική επίστεψη, σώζει μέρος συνθήκης ειρήνης από 22 στίχους μεταξύ των πόλεων Πολυρρηνίας και Φαλασάρνων, και χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια 2ος-3ος αιώνας π.Χ. Στην αετωματική επίστεψη έχει ανάγλυφα τα σύμβολα της Φαλάσαρνας: ΤΡΙΑΙNΑ ME ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ εκατέρωθεν και την λέξη ΘΕΟΙ στο μέσον.
Η ύπαρξη της επιγραφής εδώ, μαρτυρεί αρχαίο ναό, που άνηκε πιθανών στα Φαλάσαρνα. Παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί τον περασμένο αιώνα (1886) στην Πολυρρήνια στις ανασκαφές του Δικτύνναιου ιερού. Τρίτη παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί και στα Άπτερα.
Η ύπαρξη της συνθήκης μαρτυρεί ότι οι δυο σπουδαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν σε αντιπαλότητα με μακροχρόνιους πολέμους, αλλά και μεγάλες περιόδου ειρήνης. Ειρήνη που  εγγυητής ήταν οι άλλες πόλεις κράτη του Νομού (Άπτερα)

Τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδα και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Εδώ υπάρχουν επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Αν ερχόμασταν στα Φαλάσαρνα περίπου 2.000 χρόνια πριν θα αντικρίζαμε ένα ξακουστό λιμάνι και μία πλούσια πόλη με εντυπωσιακούς ναούς και επιβλητικά τείχη. Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας ήταν αφιερωμένη στη νύμφη Φαλασάρνη και ήκμασε τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Η πλούσια πόλη είχε δικό της νόμισμα και πλούσια ναυτική δύναμη, αλλά τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από πειρατικές δραστηριότητες, οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 69 π.Χ.

Το απόγευμα αναχωρούμε για το Ηράκλειο.

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη 

Ώρα αναχώρησης: 09:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Συλλόγου μας, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609

 

 

Pin It
[ + ]