Κίσσαμος

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας

9–10–11 Μαρτίου 2019

Τριήμερο στην Κίσσαμο Χανίων με διανυκτέρευση στο Καστέλι. Ξεκινάμε το Σάββατο το πρωί και διασχίζουμε το μικρό αλλά εντυπωσιακό Δελιανό Φαράγγι. Την Κυριακή διασχίζουμε το Τσιχλιανό Φαράγγι ως την Πολυρρήνεια και το βράδυ ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι. Τη Δευτέρα μεταβαίνουμε στα Φαλάσαρνα για τα Κούλουμα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Φαράγγι Μεσαυλιών – Δελιανών

Ώρες πορείας: 3  •  Β.Δ.: 1

Φεύγουμε το πρωί από το Ηράκλειο για την περιοχή των Μεσαυλιών, δυτικά των Χανίων. Από ένα σημείο κοντά στο χωριό θα ξεκινήσουμε την πορεία μας, μια πολύ ευχάριστη διαδρομή περίπου 2-3 ωρών. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 5 χιλιόμετρα. Το σύνολο της διαδρομής γίνεται μέσω ενός αργοτικού δρόμου, ο οποίος κινείται παράλληλα σε ένα ρυάκι γεμάτο πλατάνια. Από την έξοδο του φαραγγιού ως τα Δελιανά η απόσταση είναι δύο χιλιόμετρα.

Χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι η πυκνή βλάστηση με πλατάνια και καστανιές γύρω από το ποταμάκι του. Συχνά ο δρόμος διασχίζει το ρυάκι και κινείται πότε από την αριστερή του και πότε από την δεξιά του πλευρά. Επίσης θα θαυμάσουμε τους γυπαετούς που θα πετούν ψηλά να μαθαίνουν αυτήν την εποχή στα μικρά τους να πετούν. Κοντά στα Μεσαύλια θα δούμε τον μικρό ναό της Αγίας Παρασκευής μέσα στον βράχο, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο. Επίσης λίγο πριν τα Δελιανά θα συναντήσουμε τον ναό του Αγίου Φωτίου. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την κόντρα των Δελιανών και των Μεσαυλιανών για το αν το φαράγγι ονομάζεται Δελιανό ή Μεσαυλιανό. 

Το απόγευμα φτάνουμε στο Καστέλι Κισσάμου και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Σηρικάρι – Τσιλιανό Φαράγγι – Πολυρρήνεια

Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Με το λεωφορείο μεταβαίνουμε στο Σηρικάρι (500μ), απ’ όπου ξεκινάμε την πορεία μας. Ακολουθούμε καλοφτιαγμένο μονοπάτι μέσα από το καστανόδασος και μπαίνουμε στο πανέμορφο Τσιλιανό φαράγγι (150μ). Η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του ποταμού με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, αγριελιές, χαρουπιές και πουρνάρια.Φτάνουμε στην Πολυρρήνεια (250μ) και προαιρετικά επισκεπτόμαστε την αρχαία πόλη Πολυρρήνεια (418μ), με τα αρχαία τείχη και την ακρόπολη πάνω στο λόφο με πανοραμική θέα στον κόλπο της Κισσάμου.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Καστέλι όπου θα λάβει χώρα το Κισσαμίτικο Καρναβάλι που διοργανώνεται με επιτυχία για 13η χρονιά. Το βράδυ θα φάμε και θα γλεντήσουμε όλοι μαζί σε ταβέρνα της περιοχής.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πολυρρήνιας βρίσκονται σε απόκρημνο λόφο με θέα στο Κρητικό Πέλαγος. Η πόλη πιθανώς ιδρύθηκε από τους Αχαιούς το 1100 πΧ και ήκμασε κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, όντας η σπουδαιότερη τότε πόλη της Δυτικής Κρήτης. Τα λιμάνια της ήταν η Φαλάσαρνα και η Κίσαμος. Είχε αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με τη Σπάρτη, τη Μήλο, τη Ρόδο,τη Θήβα, τα παράλια της Ιωνίας και την Αίγυπτο. Εκτός από το εμπόριο, η πόλη ήταν πιθανότατα διάσημη για την κτηνοτροφία της, καθώς το όνομα της προέρχεται από το «πολλά ρήνεα» που είναι τα πολλά αρνιά.

Τα νομίσματα της απεικόνιζαν ένα βουκράνιο, δηλαδή κεφάλι ταύρου, και το Δία. Στην κορυφή του λόφου υπήρχε ο ναός της θεάς Αρτέμιδος (ή Δίκτυννας), όμως καταστράφηκε το 1894 για να κτιστεί ο σημερινός ναός των Αγίων Πατέρων με υλικά από το ιερό. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τμήμα των ισχυρών τειχών της πόλης που ανάγονται όμως στα Βυζαντινά χρόνια, ελληνιστικό πύργο, δεξαμενές, υδραγωγείο και ένα ιερό.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Καλυβιανή – Αζογυράς – Μονή Παναγίας Τυλίφου – Φαλάσαρνα

Ώρες πορείας: 3  •  Β.Δ.: 1

Αφού μαζέψουμε τα πράγματά μας αναχωρούμε για την Καλυβιανή. Ακολουθώντας χωματόδρομο πάμε στον Αζογυρά και από κει ανεβαίνουμε στη Μονή Παναγίας Τυλίφου. Έχοντας άπλετη θέα να απλώνεται μπροστά μας από κει κατεβαίνουμε από μονοπάτι και χωματόδρομο στα Φαλάσαρνα στο δυτικό άκρο της Κρήτης. Εκεί, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, θα κάνουμε Κούλουμα με τα σαρακοστιανά μας σε κάποιο όμορφο σημείο.

Όποιος δεν επιθυμεί να περπατήσει μπορεί να κατέβει στα Φαλάσαρνα με το λεωφορείο και να κάνει τη βόλτα του στον αρχαιολογικό χώρο.

Tον Ιανουάριο του 1991 βρέθηκε τυχαία στο εγκαταλελειμμένο ως και τότε μοναστήρι της Παναγίας στην Τυλίφο, μια επιγραφή που την παρέδωσε στην ΚE’ εφορεία αρχαιοτήτων. Η θέση της Τυλίφου βρίσκεται στο εσωτερικό και στην αρχή του ακρωτηρίου της Γραμβούσας που στα δυτικά πίσω από τις κορυφογραμμές βρίσκεται η αρχαία πόλη Φαλάσαρνα. Είναι ένα μοναχικό τοπίο περιτριγυρισμένο από λοφοσειρές με πλούσια πηγή νερού και χαμηλή βλάστηση.
Η επιγραφή διαστάσεων 0.65cmΧ 0.47cm με αετωματική επίστεψη, σώζει μέρος συνθήκης ειρήνης από 22 στίχους μεταξύ των πόλεων Πολυρρηνίας και Φαλασάρνων, και χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια 2ος-3ος αιώνας π.Χ. Στην αετωματική επίστεψη έχει ανάγλυφα τα σύμβολα της Φαλάσαρνας: ΤΡΙΑΙNΑ ME ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ εκατέρωθεν και την λέξη ΘΕΟΙ στο μέσον.
Η ύπαρξη της επιγραφής εδώ, μαρτυρεί αρχαίο ναό, που άνηκε πιθανών στα Φαλάσαρνα. Παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί τον περασμένο αιώνα (1886) στην Πολυρρήνια στις ανασκαφές του Δικτύνναιου ιερού. Τρίτη παρόμοια επιγραφή έχει βρεθεί και στα Άπτερα.
Η ύπαρξη της συνθήκης μαρτυρεί ότι οι δυο σπουδαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν σε αντιπαλότητα με μακροχρόνιους πολέμους, αλλά και μεγάλες περιόδου ειρήνης. Ειρήνη που  εγγυητής ήταν οι άλλες πόλεις κράτη του Νομού (Άπτερα)

Τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδα και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Εδώ υπάρχουν επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Αν ερχόμασταν στα Φαλάσαρνα περίπου 2.000 χρόνια πριν θα αντικρίζαμε ένα ξακουστό λιμάνι και μία πλούσια πόλη με εντυπωσιακούς ναούς και επιβλητικά τείχη. Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας ήταν αφιερωμένη στη νύμφη Φαλασάρνη και ήκμασε τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Η πλούσια πόλη είχε δικό της νόμισμα και πλούσια ναυτική δύναμη, αλλά τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από πειρατικές δραστηριότητες, οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 69 π.Χ.

Το απόγευμα αναχωρούμε για το Ηράκλειο.

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη 

Ώρα αναχώρησης: 09:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Συλλόγου μας, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609

 

 

[ + ]