Διπλόρι – Ρούβας – Ζαρός

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

(Εξ αναβολής λόγω καιρικών συνθηκών)

Μια εύκολη και όμορφη διαδρομή στις κατάφυτες νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη.

Το πρωί φτάνουμε με το λεωφορείο στο Διπλόρι (1300μ) πάνω από τη Γέργερη. Από εκεί ξεκινάμε την κατάβασή μας ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέσα από το πανέμορφο πρινοδάσος του Ρούβα (950μ).

Τα δέντρα που απαρτίζουν το δάσος έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε ν’ αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν την βλάστηση.

Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αρία, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές κ.τ.λ. Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο.

Φτάνοντας στον Άη Γιάννη, ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, κάνουμε τη μεγάλη στάση μας και απολαμβάνουμε το δάσος.

Στη συνέχεια διασχίζουμε το όμορφο φαράγγι του Ζαρού, περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ).

Αρχηγός: Φάνης Μάμος  •   Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

[ + ]