Άγιο Όρος

Παρασκευή 21 – Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Μια εξαήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος, όπου γαληνεύει η ψυχή και το μυαλό.

Τα επιβλητικά Μοναστήρια, οι θησαυροί των Μονών, το Αγιορείτικο τυπικό, οι Βυζαντινές μελωδίες, οι ασκητικές  μορφές, η μυσταγωγία, η πίστη που διαφυλάσσεται, όλα αυτά δημιουργούν  ένα υπέρτατο συναίσθημα απόλυτης γαλήνης σε πλήρη αντίθεση με τους αγχώδεις ρυθμούς της πόλης. Όντας εκεί πολύ εύκολα κατανοεί κανείς τη δύσκολη απόφαση των μοναχών να αφιερώσουν τη ζωή τους στο σκοπό που επέλεξαν διαβιώνοντας σε μια χερσόνησο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που δίκαια ονομάζεται το Περιβόλι της Παναγίας. Παράλληλα, ο περήφανος Άθως  με υψόμετρο 2033μ, όπου φυσικά θα ανέβουμε , είναι μια πρόκληση και θέλουμε να συνδυάσουμε το προσκύνημα με μια ασυνήθιστη ορειβατική εμπειρία στο ιερό βουνό.

Περιληπτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 21/06/2019: Το απόγευμα αναχωρούμε αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη, όπου μας παραλαμβάνουν βανάκια για τη μεταφορά μας στην Ουρανούπολη. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Σάββατο 22/06/2019: Το  πρωί στις 6:30 θα πάρουμε το φέρρυ “ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ” για Δάφνη. Από εκεί θα πεζοπορήσουμε νότια με κατεύθυνση τη Σκήτη της Αγίας Άννας. Στη διαδρομή θα επισκεφτούμε τις μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου. Σε μια από αυτές τις μονές θα διανυκτερεύσουμε.

Κυριακή 23/06/2019: Συνεχίζουμε την πορεία με προορισμό τη Σκήτη της Αγίας Άννας, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Δευτέρα 24/06/2019: Πολύ νωρίς θα ξεκινήσουμε την ανάβαση μας προς την κορυφή του όρους Άθως (2032μ). Το βράδυ διανυκτέρευση στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου ή στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Τρίτη 25/06/2019: Με βανάκι αναχωρούμε το πρωί για ΚΑΡΥΕΣ, την πρωτεύουσα και το Διοικητήριο του Αγίου Όρους. Εκεί θα επισκεφτούμε τον Ι.Ν. του Πρωτάτου, τη Μονή Κουτλουμουσίου και τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου. Αναλόγως πού θα διανυκτερεύσουμε, θα επισκεφτούμε τις μονές Ιβήρων και Σταυρονικήτα.

Τετάρτη 26/06/2019: Αναχωρούμε το πρωί με βανάκια που θα μας μεταφέρουν ως τη Μονή Ξηροποτάμου. Στη συνέχεια, μετά από 40 λεπτά πορεία μέσα σε δάσος με τρεχούμενα νερά, επισκεπτόμαστε τη Μονή Παντελεήμονος (Ρωσσικό) και μετά από άλλα 40 λεπτά, τη Μονή Ξενοφώντος, όπου στις 13:00 θα πάρουμε το φέρρυ για Ουρανούπολη. Εάν έχουμε χρόνο μπορεί να επισκεφτούμε και τη Μονή Διαχειαρίου (30 λεπτά πορεία). Από την Ουρανούπολη θα μεταφερθούμε με βαν στο αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στο Ηράκλειο.

Δηλώσεις συμμετοχής  το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου με εμπειρία σε ψηλές κορφές.

Αναλυτικότερο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μετά την εξασφάλιση της διαμονής σε μονές, στις αρχές Απριλίου.

Μόνο για άρρενες…

Αρχηγός: Νώντας Γκιουζέλης

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

Pin It
[ + ]