79η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Ελικώνας Λιβαδειάς – Παρνασσός

Σάββατο 20 – Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποια Ελληνική κορυφή το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο στην εορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία τον Ιούλιο. Φέτος η συνάντηση γίνεται στον Ελικώνα Λιβαδειάς με ανάβαση στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα (1548μ). Διοργανωτές θα είναι ο Δήμος Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης.
Μετά το τέλος της Π.Ο.Σ., και με διαμονή στην όμορφη Αράχωβα, ακολουθούν πεζοπορίες στα μονοπάτια του Παρνασσού.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
Αναχώρηση το βράδυ με πλοίο για Πειραιά.
Σάββατο 20 Ιουλίου 2019
06:30 Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά.
07:00 – 09:00 Επιβίβαση στο λεωφορείο μας και μεταφορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για μια δίωρη επίσκεψη και ξενάγηση.
09:00 Αφήνουμε την Αθήνα, οδικώς, με προορισμό τον Ορχομενό Βοιωτίας σε περίπου 130 χλμ και διάρκεια 1 ώρα.
Στον Ορχομενό θα επισκεφτούμε την Αρχαία Ακρόπολη (επίσκεψη στην μεγαλύτερη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδας που χτίστηκε πάνω σε έναν λόφο που κάποτε ήταν νησί. Το εντυπωσιακό οχυρό είχε 5,50 μέτρα πάχος και αποτελούταν από τεράστιους ογκόλιθους. Βορειοανατολικά της κοιλάδας της Κωπαΐδας ξεπροβάλλει το κάστρο του Γλα. Ένα οχυρό που βρίσκεται στην περιοχή της Βοιωτίας και δημιουργήθηκε την περίοδο της Μυκηναϊκής εποχής. Το όνομα Γλα προέρχεται από την τουρκική γλώσσα καθώς δεν είναι το γνωστό το αρχαίο όνομα του. Το εντυπωσιακό κάστρο έχει τρία χιλιόμετρα μήκος και θεωρείται η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδας. Χτίστηκε περίπου το 1.300 π.Χ. ώστε οι άρχοντες της περιοχής να επιβλέπουν την πεδιάδα.)
Περίπου 20’ με τα πόδια.Θα επισκεφτούμε επίσης το αρχαίο θέατρο, τον θολωτό τάφο του Μινύου και θα μας ανοίξουν να επισκεφτούμε την βυζαντινή εκκλησία, της Μονή της Παναγίας Σκριπούς, το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά ναών του τύπου «σταυροειδής μεταβατικός», στον ελλαδικό χώρο, κτίσμα του 9ου αιώνα μ.Χ.
Ο Ορχομενός υπήρξε σημαντικότατη πόλη της Βοιωτίας και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους. Η πόλη αναφέρεται από τον  Όμηρο, τον Στράβωνα και τον Παυσανία ως ένα από τα ισχυρότερα κέντρα του ηρωικού παρελθόντος, με αμύθητα πλούτη. Ο Ορχομενός έχει έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, τον θολωτό τάφο του Μινύου που αποκάλυψε ο Σλίμαν στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1893 ο A. de Ridder ανάσκαψε το ναό του Ασκληπιού και ρωμαϊκούς τάφους και τα επόμενα χρόνια αποκαλύφθηκαν το μυκηναϊκό ανάκτορο, προϊστορικό νεκροταφείο και το αρχαίο θέατρο, ακριβώς πίσω από το λόφο με το θολωτό τάφο του Μινύου. Απέναντι ακριβώς από το θέατρο και τον θολωτό τάφο υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία, η Μονή Παναγίας Σκριπούς Από το αρχικό συνολικό συγκρότημα σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Τέλος επίσκεψη στις πηγές των τριών Χαρίτων και στo ιχθυοτροφείo πέστροφας στην περιοχή των Πηγών Χαρίτων, σε ένα μέρος δίπλα στο ποτάμι πνιγμένο στα δέντρα και τα φυτά, όπου εκτρέφεται, φιλετάρεται και καπνίζεται η περίφημη πέστροφα της οικογένειας Δήμου, με ιστορία από το 1966. Ο ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης Δημήτρης Δήμου εγκατέστησε στον Ορχομενό μια σύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και μεταποίησης πέστροφας πριν από μισό αιώνα, ενώ σήμερα τα παιδιά του, η Αγγελική και ο Γιώργος, συνεχίζουν να εκτρέφουν και να επεξεργάζονται την εξαιρετικής ποιότητας πέστροφα Saumonée.
Δίωρη στάση για φαγητό στα ταβερνάκια της περιοχής.
Στις 15.30 περίπου η άφιξή μας στον Ελικώνα στην Λιβαδειά και μεταφορά μας στο χώρο της κατασκήνωσης.
Προσέλευση, στήσιμο σκηνών, δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία.
19:00 – 20:00: Υποδοχή, χαιρετισμοί συλλόγων, ανταλλαγή αναμνηστικών (στο Λαογραφικό Μουσείο).
20:00-20:30 Θεατρική παράσταση διάρκειας 20 λεπτών. Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου θα παρουσιάσει την κωμική παράσταση «Δικαιοσύνη» του Κορεγιδόρ.
21:00 Δείπνο (ορειβατική φασολάδα, γίδα βραστή και άλλα). Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας ορειβατικά σκεύη (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα), για να αποφευχθεί η χρήση πλαστικών σκευών. Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχει τρεχούμενο νερό.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει διασκέδαση με μουσική.

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019
07:00 – 08:00 Πρωινό.
08:00 Εκκίνησης πεζοπορικών διαδρομών. Δύο Προτεινόμενες διαδρομές:
1. Διαδρομή: Θα ξεκινήσουμε από τον χώρο της κατασκήνωσης Μ. Λάκκα στα 850μ υψόμετρο και μετά από 1.30 με 2 ώρες θα φτάσουμε στο Μικρό μπαλκόνι 1000μ μέτρα. Όσοι το επιθυμούν θα επιστρέψουν από εκεί στον χώρο της κατασκήνωσης αφού θαυμάσουν την καταπράσινη θέα.
Ώρες πορείας: 2   •    Β.Δ.: 1
2. Διαδρομή: Θα ξεκινήσουμε από τον χώρο της κατασκήνωσης Μ. Λάκκα στα 850μ υψόμετρο και μετά από 1.30 με 2 ώρες θα φτάσουμε στο Μικρό μπαλκόνι 1000μ και θα συνεχίσουμε για άλλη 1.30’ ώρα μέχρι την κορυφή Μεγάλη Λούτσα στα 1547μ επιστρέφοντας θα ακολουθήσουμε μία κυκλική πορεία και θα επιστρέψουμε μετά από τρεις ώρες πορεία, στον χώρο της κατασκήνωσης. Όσοι θέλουν θα γυρίσουν από το ίδιο μονοπάτι που είναι μισή ώρα λιγότερη η επιστροφή.
Ώρες πορείας: 6   •    Β.Δ.: 2
14.00 Λήξη Συνάντησης.
14.00 – 16.00 Περιήγηση στην Λιβαδειά.
17.00 Η άφιξή μας στην κωμόπολη της Αράχωβας. τακτοποίηση στα δωμάτια στο ξενοδοχείο μας και προτεινόμενη βόλτα στην πόλη. Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων.

 

Δευτέρα 22 Ιουλίου
07:00 – 08:00 Πρωινό στο ξενοδοχείο για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί για δύο πεζοπορικές διαδρομές.
Θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο μας για να ανέβουμε περίπου στα 940μ στην Επτάλοφο στην Επάνω Αγόριανη. Η πορεία μας θα ξεκινήσει μέσα από το χωριό και αφού βρούμε τις πηγές της Αγόριανης θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι Ε4 που ένωνε την Αγόριανη με τους Δελφούς.
Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που ένωνε τους Δελφούς με την Αρχαία Λίλαια και έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο παλιά μονοπάτια σε όλο τον κόσμο. Η σημασία του στο παρελθόν σπουδαία, καθώς συνέδεε τους κατοίκους των Δελφών με τα βουνά, προσφέροντάς τους πρόσβαση βόρεια προς το Κωρύκειο Άντρο ή νότια προς τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 και ως αφετηρία της ορίζεται η Επτάλοφος. Αποτελεί την πιο αγαπημένη διαδρομή των πεζοπόρων, καθώς διασχίζει τα ωραιότερα σημεία του Παρνασσού και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Θεωρείται σχετικά εύκολη διαδρομή και η διάρκειά της υπολογίζεται κατά μέσο όρο γύρω στις 7 ώρες.
Μετά από περίπου 1.30′ θα φτάσουμε στον Επτάστομο όπου, αφού απολαύσουμε την θέα και κάνουμε ένα διάλειμμα, όσοι δεν θέλουν να συνεχίσουν θα επιστρέψουν από το ίδιο μονοπάτι στην Αγόριανη να επιβιβαστούν στο λεωφορείο για τους Δελφούς. Σύνολο πεζοπορικής διαδρομής μέχρι εδώ 3 ώρες περίπου. Το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο είναι 12 ευρώ και το μειωμένο 6 ευρώ (όσοι έχουν μειωμένο να κρατάνε το δικαιολογητικά τους).
Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε νότια, διασχίζοντας ένα ελατόδασος και αφού περάσουμε το δασικό δρόμο θα φθάσουμε στο Δροσοχώρι. Εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι που κατεβαίνει σε ένα μεγάλο κοίλωμα ώσπου τον αγροτικό δρόμο. Αυτός θα μας βγάλει στον κύριο δασικό δρόμο, όπου υπάρχει μικρή πηγή και πινακίδα για τη συνέχεια της πορείας μας. Επί 15 περίπου λεπτά συνεχίζουμε στον δρόμο και μετά ακολουθούμε την ράχη, η οποία μας οδηγεί σε κατηφορική πλαγιά, ώσπου να συναντήσουμε και πάλι τον δρόμο και να φτάσουμε στη Μεγάλη Βρύση, σε άλλα 60 λεπτά θα φτάσουμε στην Λάκκα οροπέδιο Καλανίων και συνεχίζοντας μετά από 60 λεπτά θέση Κρόκοι.
Εκεί υπάρχει πινακίδα για να κατεβούμε το μονοπάτι που ακολουθεί τον αγωγό ύδρευσης Κρύας Βρύσης Δελφών. Από εκεί συνεχίζουμε στην περιοχή Φαιδριάδες, αφήνοντας πίσω μας το ρέμα, για να μπούμε πια στο λιθόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στους Δελφούς. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ανοικτός μέχρι τις 20.00 το βράδυ.

Ώρες πορείας: 7   •    Β.Δ.: 2

 

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019
07:00 – 08:00 Πρωινό στο ξενοδοχείο και θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί για δύο πεζοπορικές διαδρομές στον βορειοανατολικό Παρνασσό:
1. Τιθορέα, καταρράχτης Τρύπης. Ο καταρράκτης της Τρύπης βρίσκεται στην χαράδρα της Βελίτσας στον βορειοανατολικό Παρνασσό σε υψόμετρο 1250μ. Αφετηρία της διαδρομής είναι το χωριό Τιθορέα. 600μ Ξεκινώντας  από το άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο πάνω μέρος του χωριού, ακολουθούμε το μονοπάτι 22 με την κόκκινη σήμανση όπου θα διασχίσουμε ένα μέρος του. Διασχίζουμε το φαράγγι Καχάλα και αφήνουμε το μονοπάτι αφού μετά από 1ώρα φθάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Μετά από περίπου μισή ώρα φτάνουμε στα Διπόταμα (ένωση δύο ρεμάτων). Ένα μέρος γεμάτο νερά. Από αυτό το σημείο η βλάστηση αλλάζει και πλέον κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη. Εδώ σταματάει η πρώτη πορεία για τα άτομα που θα ακολουθήσουν την μισή διαδρομή, όπου θα έχετε την δυνατότητα να βουτήξτε στα δροσερά νερά οπότε να έχετε μαζί σας μαγιό και πετσέτα. Θα περιπλανηθείτε στην περιοχή μέχρι να επιστρέψει η υπόλοιπη ομάδα για να γυρίσουμε πίσω όλοι μαζί. Πρόκειται για μία μαγευτική κοιλάδα στο σημείο που σμίγουν δύο ρέματα στην καρδιά της χαράδρας της Βελίτσας.

Ώρες πορείας: 2   •    Β.Δ.: 1

2. Οι υπόλοιποι από αυτό το σημείο ακολουθούμε τη μπλε σήμανση και συνεχίζουμε στο αρκετά ανηφορικό μονοπάτι για τα επόμενα 40-45 λεπτά. Σε μία ώρα από τα Διπόταμα φτάνουμε στους καταρράχτες και γυρίζουμε πίσω. Στη διαδρομή συναντάμε ένα βράχο τον οποίο ανεβαίνουμε με τη βοήθεια του μπλε αγωγού νερού και του σχοινιού. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το μονοπάτι συνεχίζεται με ηπιότερη πλέον κλίση. Μετά από περίπου 20 λεπτά συναντάμε έναν κατακόρυφο βράχο ύψους περίπου 20μ. τον οποίο ανεβαίνουμε με μία σιδερένια σκάλα. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι στην ουσία τραβέρσα ήπιας κλίσης. Σε ένα μικρό τμήμα το μονοπάτι γίνεται πολύ στενό, ενώ υπάρχει συρματόσχοινο στον βράχο για βοήθεια και ασφάλεια. Αυτά τα δύο κομμάτια απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Η θέα ειδικά σε αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι καταπληκτική, καθώς υπάρχει οπτική επαφή με την εντυπωσιακή χαράδρα, τις κορυφές Λιάκουρα και Καλόγηρο και φυσικά τους καταρράκτες!
Έχοντας διανύσει συνολικά 6,4χλμ. μετά από περίπου 3:30 ώρες πορείας, συναντάμε τον πρώτο μικρό καταρράκτη ο οποίος πηγάζει μέσα από βράχο. Συνεχίζοντας και αφού κατέβουμε ένα πέρασμα με τη βοήθεια σχοινιού βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα. Είμαστε στη βάση του μεγάλου καταρράκτη της Τρύπης!
Αν και άγνωστη, η παραπάνω διαδρομή θεωρείται από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.

Ώρες πορείας: 4   •    Β.Δ.: 2+   •   Μήκος διαδρομής: 6,4 χλμ

 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
07:30-09:00 Πρωινό στο ξενοδοχείο και μάζεμα των αποσκευών. Επιβίβαση στο λεωφορείο μας για να επισκεφτούμε το Γαλαξίδι.
Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της τέως επαρχίας Παρνασσίδας του νομού Φωκίδας και υπάγεται στο διευρυμένο δήμο Δελφών. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και, συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας. Είναι αρκετά γνωστό για τη ναυτιλία που είχε αναπτύξει τον προηγούμενο αιώνα καθώς και για τη γραφικότητα του. Θα ακολουθήσει μπάνιο σε παραλία της Ιτέας και σιγά σιγά επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά.
Υ.Γ.: Τα άτομα που θα λάβουν μέρος στην 79η Πανελλήνια Ορειβατική συνάντηση στον Ελικώνα θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
  1. Τα ατομικά τους σκεύη πολλαπλών χρήσεων, για το φαγητό και το πρωινό τους.
  2. Ξεχωριστά το σακίδιό τους με τα ορειβατικά τους είδη για την παραμονή τους στο βουνό, σκηνή, υπνόσακο και ένα νάιλον για πιθανή βροχή στην περιοχή.
  3. Οι βαλίτσες με τα υπόλοιπα ρούχα θα παραμείνουν στο λεωφορείο που δεν θα είναι μαζί μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Τυχόν αλλαγές θα ανακοινωθούν.

 

**Συμμετοχές έως Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019!!
Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη
Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.
[ + ]