α. Ακρωτήριο Σίδερο

Κυριακή 4 Φεβρουαριου 2024

Ιδιαίτερα σημαντικό, για αμυντικούς, εμπορικούς κοινωνικούς κλπ λόγους, ήταν ανά τους αιώνες το Ακρωτήριο Σίδερο (ή Σαμώνιον Άκρον κατά την αρχαιότητα). Ο φάρος του αποχαιρετούσε πλοία και ναυτικούς που είχαν προορισμό τους τη Μ. Ανατολή και την Αίγυπτο, μα και τους καλωσόριζε επίσης όταν επέστρεφαν και έμπαιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εδώ, στη βορειοανατολική εσχατιά της κρητικής γης, μοναχοί από την Αίγυπτο, κυνηγημένοι από τους Άραβες, έχτισαν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ισίδωρο (όπως και το μοναστήρι από το οποίο προέρχονταν).
Κατά τη σύγχρονη περίοδο, η περιοχή είναι αποκλεισμένη για το κοινό, καθώς αποτελεί Ναυτική Βάση. Μια μόνο μέρα το χρόνο μπορεί κανείς να την επισκεφτεί. Στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη.
Τούτο τον τόπο λοιπόν θα επισκεφτούμε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου. Αφού πάμε πρώτα στον εν λόγω ναό, κατόπιν θα πραγματοποιήσουμε μια τρίωρη περιπατητική διαδρομή με αφετηρία την Ερημούπολη (όπου υπάρχουν τα λείψανα της αρχαίας Ιτάνου).

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου  •  Ώρες πορείας: 3  •  Β.Δ.:1

Ώρα αναχώρησης: 06.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00-22.00, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]