α. Σχινοκάψαλα – Φαράγγι Ορεινού – Κουτσουράς

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Πεζοπορική διαδρομή στη νότια πλαγιά του όρους Θρυπτή.

Ξεκινάμε από τη θέση Ψυχρό (470μ) μεταξύ Αγίου Ιωάννη και Σχινοκαψάλων Ιεράπετρας. Αφού επισκεφτούμε τους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, κινούμαστε βόρεια-βορειοανατολικά προς τη θέση Λειβαδάκια (985μ), από όπου εφοδιαζόμαστε νερό για ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής. Διασχίζουμε το πευκοδάσος του «Κυνηγόσπηλιου», όπου συναντάμε τα απομεινάρια των εργασιών ρυτινοσυλλογής.

Κατόπιν συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στο πευκοδάσος με κατεύθυνση αρχικά βόρεια και στη συνέχεια ανατολικά. Ακολουθώντας δασικό χωματόδρομο και μονοπάτι φτάνουμε στη θέση «Πρίνος» του Δ.Δ. Ορεινού, όπου και ανεφοδιαζόμαστε με νερό για το υπόλοιπο της διαδρομής.

Από εκεί κατηφορίζουμε στη θέση «Σκάφη» όπου σώζονται ασβεστοκάμινα και συνεχίζουμε ανατολικά για να μπούμε στο φαράγγι του Ορεινού (ή φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων ή Ανδριανού). Θαυμάζουμε τον καταρράκτη του Ορεινού (521μ) και ακολουθούμε το μονοπάτι του φαραγγιού για να καταλήξουμε στο δασάκι του Κουτσουρά.

Μπορείτε να δείτε την πορεία μας στο Wikiloc.

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης  •  Ώρες πορείας: 9  •  Β.Δ.: 3   •  Μήκος: 16 χλμ

Ώρα αναχώρησης: 06:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00 – 22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

[ + ]