Λάκκοι – Ομαλός – Κουστογέρακο – Σούγια

Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Διήμερο στο Νομό Χανίων με διαδρομές που περνούν από ιστορικά χωριά, μοναδικής ομορφιάς φυσικά μνημεία, αρχαίες πόλεις και καταλήγoυν στον παραθαλάσσιο οικισμό της Σούγιας.

Αναχωρούμε Σάββατο το πρωί για να περπατήσουμε ένα μέτριας δυσκολίας μονοπάτι, που έχει καθαριστεί και σημαδευτεί πρόσφατα. Ξεκινά αμέσως μετά το χωριό Λάκκοι (450μ), μέσα από μια καταπράσινη λαγκαδιά με πλατάνια και θα μας οδηγήσει στο οροπέδιο του  Ομαλού (1080μ), όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσουμε από τον Σεληνιώτικο Πόρο και θα πάρουμε το μονοπάτι Ε4  με κατεύθυνση νότια προς το Κουστογέρακο (520μ). Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 10 χλμ. Το τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος είναι πευκόφυτο και στα ανατολικά μας, ανοίγεται η πανοραμική θέα της περιοχής του Ανατολικού Σελίνου, ενώ χαμηλά στην ρίζα της πλαγιάς που τραβερσάρουμε, κυριαρχεί το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.

Από το Κουστογέρακο συνεχίζουμε νότια, κατηφορίζοντας προς τη περίφημη “Σπηλιά του Πολύφημου”. Μια μεγάλη σπηλιά με ένα μεγάλο μαρμάρινο σχηματισμό σαν θρόνο στη μέση και ένα μεγάλο βράχο που μισοκλείνει την είσοδο της. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Οδυσσέας έκλεισε την είσοδο της σπηλιάς με αυτό τοn μεγάλο βράχο, στη συνέχεια για να γλυτώσει τύφλωσε τον ανθρωποφάγο Κύκλωπα Πολύφημο και συνέχισε το ταξίδι του προς την Ιθάκη.  Η θέα προς το Λιβυκό σίγουρα  θα μας αποζημιώσει.

Συνεχίζουμε πορεία κατηφορική σε μονοπάτι, συναντάμε το παραλιακό Ε4 και καταλήγουμε στη Σούγια.

Υπάρχει δυνατότητα να σχηματισθεί δεύτερη ομάδα, η οποία θα ξεκινήσει από τον Ομαλό αργότερα το πρωί της Κυριακής, θα φτάσει στο Κουστογέρακο με αγροτικά όπου θα συναντήσει την πρώτη ομάδα, και όλοι μαζί  να συνεχίσουμε την υπόλοιπη  διαδρομή από το Κουστογέρακο προς τη Σπηλιά του Πολύφημου και μέχρι Σούγια.

Επιστροφή το βράδυ της Κυριακής.

Aρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης   •   Ώρες πορείας: 6 + 7 ή 3   •   Β.Δ.: 2 + 2 ή 1

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου,  Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

 

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]