Φαράγγι Μέσονα

Συνολική διαδρομή: 14 χλμ – Ώρες Πορείας: 6 – Βαθμός Δυσκολίας: 2 – Υψομετρική Διαφορά 730μ.

H ξεκινά από το χωριό της Σητείας Καβούσι. Στην αρχή σε χωματόδρομο και στη συνέχεια ακολουθώντας ένα παλιό καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι πλευρικά του φαραγγιού από την ανατολική του πλευρά. Η διαδρομή ανεβαίνει σε λόφο όπου βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος του Αζοριά. Η θέση κατοικήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Έχουν εντοπισθεί τμήματα δημοσίων κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκες, για επεξεργασία τροφίμων, για δημόσια εστίαση και λατρευτική δραστηριότητα.

Προχωρώντας με νότια κατεύθυνση, μετά από λίγο συναντάμε το παλιό χτιστό μονοπάτι που ένωνε το Καβούσι με τη Θρυφτή. Το μονοπάτι αυτό βαδίζει πλευρικά του Φαραγγιού του Μέσονα, από τη δυτική του πλευρά, παράλληλα με ένα τσιμεντένιο ανοιχτό καταπότη, μέσα στον οποίο τρέχει νερό κελαρύζοντας, και είναι χαραγμένο στο κάθετο τοίχωμα του φαραγγιού.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη. Η θέα προς τη θάλασσα, τους γύρω λόφους αλλά και το ίδιο το φαράγγι ήταν εξαιρετική. Εντυπωσιακοί είναι οι σχηματισμοί των βράχων, στο δε βάθος του φαραγγιού σχηματίζονται κοιλώματα σα μικρές λιμνούλες, μερικές από αυτές με νερό αλλά και όρθιες πέτρινες στήλες σα σταλαγμίτες. Το μονοπάτι γυρόφερνει το κάθετο τοίχωμα και σε κάποια σημεία σχημάτιζει «μπαλκόνια» με θέα.

Στο τέρμα του φαραγγιού υπάρχει μια μεταλλική σκάλα η οποία περνάει προς την απέναντι πλευρά. Δίπλα της ένας κάθετος λείος βράχος, τοίχωμα ενός καταρράκτη, μαρτυρά την πολύχρονη σταθερή ροή του νερού. Η πορεία συνεχίζει ανηφορικά προς το οροπέδιο της Θρυφτής, περνά από ερείπια εγκαταλελειμμένων οικισμών και μύλων, από περιοχές με καταπράσινες πεζούλες και φτάνει στο «μπαλκόνι» με θέα το Κρητικό Πέλαγος. Από εκεί ξεκινά πετρόκτιστο μονοπάτι που οδηγεί πίσω στο Καβούσι.

Λίγο πριν το χωριό κάντε μια στάση την «Αρχαία Ελιά». Με ηλικία 3250 ετών και περίμετρο κορμού 14.2 μέτρα θεωρείται ότι είναι η πιο παλιά ελιά της Μεσογείου και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Δείτε φωτογραφίες της διαδρομής εδώ

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]