Καστοριά
Πέμπτη 24 – Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Δήμου Καστοριάς και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία.
Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 12.548 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703μ από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από την ομώνυμη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Στη μακραίωνη ιστορία της, μιάμιση χιλιετία από κτίσεως της, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.
Επικρατέστερη για το όνομα της Καστοριάς, θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες σε αυτήν (Πηγή: Βικιπαίδεια).
Αναλυτικό πρόγραμμα
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024
19:30: Αναχώρηση από το Ηράκλειο με Olympic Airlines για την Θεσσαλονίκη.
20:30: Άφιξη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
21:30: Αναχώρηση με πούλμαν για Καστοριά. Η διαδρομή είναι περίπου 2.30 ώρες.
24:00: Άφιξη στην πόλη της Καστοριάς και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Καστοριά το οποίο βρίσκεται στην βορεινή πλευρά της λίμνης. Τακτοποίηση σε δίκλινα δωμάτια. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το πρωινό.
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
09.00: Αναχώρηση για την πορεία
Α) Ανάβαση στο Μάνκοβιτς (ή Σικαβίτσα)1.863μ.
Το Μάνκοβιτς, όπως αναφέρεται στους στρατιωτικούς χάρτες, είναι το δίζυγο βουνό του Βιτσίου που αποτέλεσε θέατρο ενόπλων συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949.
Με αφετηρία το χωριό Βυσσινιά (900μ) ξεκινάμε αρχικά σε χωματόδρομο. Σύντομα συναντάμε μονοπάτι στα αριστερά μας και αφήνουμε το δρόμο μπαίνοντας σε μεικτό δάσος οξιάς-βελανιδιάς. Μετά από κάποιο διάστημα βρίσκουμε ξανά δασικό δρόμο στον οποίο βαδίζουμε και πάλι για περίπου 500 μέτρα και μπαίνουμε στο τελικό κομμάτι του μονοπατιού για την βραχώδη κορυφή. Λίγο πριν την κορυφή βαδίζουμε δίπλα στα βράχια και από κάτω θαυμάζουμε τον γκρεμό και την θέα προς την λίμνη και την πόλη της Καστοριάς. Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι.
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 3 • Μήκος διαδρομής: 15χλμ • Υ.Δ.: 1000μ
Β) Ανάβαση στην κορυφή Υπολοχαγού Σπυριδάκη (Πυροφυλάκιο) 1.496μ.
Κυκλική πορεία. Με αφετηρία το χωριό Βυσσινιά (900μ) ακολουθούμε κοινή πορεία με την Α ομάδα. Περίπου 3 χιλιόμετρα μετά βρίσκουμε διασταύρωση μονοπατιών και αφήνουμε την Α ομάδα. Συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι στα αριστερά μας και φτάνουμε στην κορυφή. Εκεί υπάρχει πυροφυλάκιο στο οποίο μπορούμε να ανεβούμε και να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα προς την λίμνη και την πόλη της Καστοριάς. Η κατάβαση θα γίνει από την άλλη πλευρά του υψώματος, για λίγο σε δασικό δρόμο και στην συνέχεια σε μονοπάτι μέσα σε δάσος μέχρι το χωριό.
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 2 • Μήκος διαδρομής: 9χλμ • Υ.Δ.: 600μ
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
Πεζοπορία στο όρος Βόιο
Α) Διάσχιση Βοΐου
Αφετηρία κοντά στο χωριό Πεντάλοφο Κοζάνης. Ξεκινάμε από την άσφαλτο σε υψ’ομετρο 1350μ. κατευθείαν στο μονοπάτι Ε6. Η σήμανση έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του αλλά το ίχνος του μονοπατιού είναι εμφανές. Περπατάμε σε μεικτό δάσος οξιάς βελανιδιάς και λίγων κωνοφόρων. Απέναντί μας θαυμάζουμε τον Σμόλικα. Περίπου σε 3 χιλιόμετρα βρίσκουμε μεγάλη μεταλλική σκάλα στερεωμένη σε κάθετο βράχο. Ανεβαίνουμε και λίγο μετά περνάμε μία ακόμα μικρή σκάλα και φτάνουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (1.803μ) όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι του Πενταλόφου. Από εκεί συνεχίζουμε να βαδίζουμε στην κορυφογραμμή με πανοραμική θέα και από τις 2 πλευρές του αυχένα και περνάμε από δύο ακόμα κορυφές μέχρι την ψηλότερη του Βοΐου, Παλαιοκριμίνι (1.806μ). Συνεχίζουμε κατηφορικά μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Κοτύλη Καστοριάς, ένα από τα υψηλότερα της Ελλάδας στα 1.450μ. Εκεί θα φάμε στην πλατεία του χωριού.
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3 • Μήκος διαδρομής: 21χλμ • Υ.Δ.: 1000μ
Β) Ανάβαση στην κορυφή Προφήτη Ηλία Βοΐου
Ακολουθούμε κοινή πορεία με την Α ομάδα μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας Βοΐου. Από εκεί κατεβαίνουμε από μια μικρή παραλλαγή που παρακάμπτει τις μεταλλικές σκάλες και επιστρέφουνε στο αρχικό μονοπάτι μέχρι το σημείο εκκίνησης.
Με το λεωφορείο ακολουθούμε διαφορετική πορεία και σε 10 χιλιόμετρα φτάνουμε στο Επταχώρι. Εκεί μπορούμε να επισκεφτούμε το Λαογραφικό φωτογραφικό μουσείο του χωριού και το μουσείο Πρωτότυπης Τέχνης που πραγματικά αξίζει τον κόπο! Μπορεί να γίνει και στάση για καφέ στην πλατεία. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο σε μία διαδρομή πανέμορφη μέχρι το χωριό Κοτύλη όπου θα συναντηθούμε με την ομάδα Α για φαγητό.
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1 • Μήκος διαδρομής: 6χλμ • Υ.Δ.: 450μ
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024
Τρικλάρι – Μικρή Πρέσπα
Α) Διάσχιση Βατοχώρι – Μικρολίμνη (όρος Τρικλάρι)
Η εκκίνηση της πορείας γίνεται από το χωριό Βατοχώρι (880μ). Ξεκινάμε μέσα από το χωριό με κατεύθυνση βόρεια αρχικά και ΒΔ στην συνέχεια, χωρίς σαφές μονοπάτι, σε πετρώδες έδαφος. Παρά την έλλειψη σήμανσης, η ανάβαση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η κλίση είναι ικανοποιητική και η βλάστηση δεν δημιουργεί προβλήματα. Ακολουθώντας την ράχη θα φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή του Τρικλαρίου που αναφέρεται ως Μεγαλέξανδρος ή Βάρμπα (1750μ).
Συνεχίζουμε να περπατάμε σε οροπέδιο, όπου είναι εμφανή τα ερείπια από ορύγματα του εμφυλίου. Φτάνουμε σύντομα στην κορυφή Φαλακρό (1743μ), από όπου θαυμάζουμε την ωραιότερη θέα προς τις Πρέσπες. Ακριβώς από κάτω μας βλέπουμε ολόκληρη την Μικρή Πρέσπα και ένα τμήμα της Μεγάλης. Η πορεία συνεχίζεται με κατάβαση μέσα από μεικτό δάσος οξιάς-βελανιδιάς. Και πάλι χωρίς σαφές μονοπάτι επιλέγουμε την ευκολότερη πρόσβαση μέσα στο δάσος και καταλήγουμε χαμηλά κοντά στην λίμνη. Εκεί σταματάει το δάσος και φτάνουμε στα ερείπια του οικισμού Κρανιές. Η συνέχεια είναι ένα ευχάριστο παραλίμνιο μονοπάτι μέχρι το χωριό Μικρολίμνη. Στο τέλος της πορείας μπορούμε να γευματίσουμε σε ταβέρνα δίπλα στην λίμνη.
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 3 • Μήκος διαδρομής: 15χλμ • Υ.Δ.: 1150μ
Β) Μικρολίμνη – Κρανιές Ερείπια
Με εκκίνηση το χωριό Μικρολίμνη ακολουθούμε φαρδύ παραλίμνιο μονοπάτι για περίπου 5 χιλιόμετρα μέχρι τα χαλάσματα του οικισμού Κρανιές. Ο οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς στον εμφύλιο πόλεμο και από τότε εγκαταλείφθηκε. Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι.
Η πεζοπορία θα είναι εύκολη και συνεχώς δίπλα στην πανέμορφη Μικρή Πρέσπα. Διάρκεια πορείας περίπου 2-3 ώρες. (Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει λίγο μεγαλύτερη καθώς το μονοπάτι συνεχίζεται και πέρα από τα ερείπια προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, πάντα παραλίμνια).
Δεν υπάρχει νερό στην διαδρομή.
Ώρες πορείας: 3 • Β.Δ.: 1 • Μήκος διαδρομής: 10χλμ • Υ.Δ.: 100μ
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
09:00: Αναχώρηση για την επίσκεψη μας στο Σπήλαιο του Δράκου.
11:00: Αναχώρηση για την επίσκεψη μας στον παραλίμνιο νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό Καστοριάς.
12:00: Αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη με μικρή στάση για καφέ.
16.00: Αναχώρηση με αεροπλάνο με Olympic Airlines για το Ηράκλειο
**Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα τις τρέχουσες συνθήκες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024.
Προκαταβολή 50% μέχρι 13 Σεπτεμβρίου, εξόφληση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου στα ΙΒΑΝ του ΕΟΣ Ηρακλείου και αποστολή του καταθετηρίου με e-mail στον Σύλλογο:
IBAN Alpha Bank: GR76 0140 6610 6610 0233 0001 166
IBAN Τράπεζας Πειραιώς: GR05 0171 9120 0069 1215 4711 881
Κινητό: 6971535328 (Μόνο για πληρωμές με IRIS, ΟΧΙ για πληροφορίες ή συμμετοχές)
Αρχηγός: Θωμαΐς Πετροπούλου
Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20:00 – 22:00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609, email: info@eos-her.gr