82η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Δίρφυς Εύβοιας

Παρασκευή 19 – Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποια ελληνική κορυφή, το πλησιέστερο Σαββατοκύριακο στην εορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία τον Ιούλιο. Φέτος η συνάντηση οργανώνεται από τον ΕΟΣ Χαλκίδας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, και γίνεται σε υψόμετρο 1.110μ, στο φιλόξενο ορειβατικό καταφύγιο Δίρφυος «Μιχάλης Νικολάου». Θα γίνει με ανάβαση στην  κορυφή Δίρφυς (1743μ).

Με τα λόγια του ΕΟΣ Χαλκίδας…”Η φετινή γιορτή, θα είναι μια γιορτή των βουνών, μια γιορτή του φυσικού περιβάλλοντος. Έννοιες όπως ορειβασία και φυσιολατρία είναι ταυτόσημες, καθώς ο ορειβάτης δε μπορεί να  είναι κατακτητής των ορέων παρά λάτρης αυτών. Για εμάς η προστασία των Ελληνικών βουνών απέναντι στην αλόγιστη και βίαιη βιομηχανοποίηση, αποτελεί υποχρέωση κάθε ορειβάτη – ορειλάτρη.

Εδώ στην Εύβοια των 701 ανεμογεννητριών σε λειτουργία και των καμένων εκτάσεων της πρώτης μέγα-πυρκαγιάς της Ελλάδας, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί (σ)το αισθητικό φυσικό περιβάλλον της Στενής Δίρφυος. Ένα οικοσύστημα, το τελευταίο της Εύβοιας, που απειλείται άμεσα με μόνιμες αλλοιώσεις βιομηχανικής κλίμακας, τόσο στο δασικό όσο και στο αλπικό πεδίο”.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Αναχώρηση με πλοίο για Πειραιά.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

07:00: Αναχώρηση από τον Πειραιά με λεωφορείο για Χαλκίδα και από εκεί για το χωριό Άγιος Αθανάσιος Ευβοίας απ΄  όπου ξεκινάμε το περπάτημα μας στο πανέμορφο Φαράγγι της Αγάλης,  το οποίο είναι ανηφορικό, μήκους περίπου περίπου 10χλμ  με ελατοδάσος. Καταλήγουμε μετά από 6 ώρες στο καταφύγιο  του ΕΟΣ Χαλκίδα,  όπου και κατασκηνώνουμε.

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ακολουθούμε το πρόγραμμα του ΕΟΣ Χαλκίδας που έχει και την όλη  οργάνωση της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης. Περιλαμβάνεται ανάβαση στην  κορυφή του όρους Δίρφυς (1743μ). Υ.Δ.: 700μ.

Πρόγραμμα ΕΟΣ Χαλκίδας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Αφού μαζέψουμε σκηνές και πράγματα, το λεωφορείο  μας πάει στο χωριό Στρόπωνες από όπου  ξεκινάμε το περπάτημα  για την παραλία Χιλιαδού. Τα πρώτα 6 χιλιόμετρα είναι από μέσα και δίπλα στο ποτάμι σε ένα καταπράσινο υπέροχο τοπίο. Από εκεί και μετά, μέχρι την παραλία Χιλιαδού, είναι 5 χλμ αγροτικός δρόμος, πάλι κάτω από σκιά πλατανιών στο μεγαλύτερό μέρος. Για το πρώτο κομμάτι της διαδρομής, που περνάμε μέσα από το ποτάμι σε πολλά σημεία, καλό είναι να έχουμε παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα στο νερό, καθώς και ένα δεύτερο ζευγάρι για να αλλάξουμε για το άλλο μισό της διαδρομής. Στην πασίγνωστη παραλία της Χιλιαδού μένουμε για μπάνιο.

Από εδώ,  αναχωρούμε με  το λεωφορείο για τον Πειραιά όπου επιβιβαζόμαστε στο πλοίο.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Άφιξη νωρίς το πρωί στο Ηράκλειο. Τέλος εξόρμησης.

Αρχηγός: Ελένη Αρνοπούλου

Ώρα αναχώρησης: 20:30 μμ από το Λιμάνι Ηρακλείου.                                                         

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20:00 – 22:00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]