Άρδακτος – Κουρουπητό – Κουρούτες

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Από το χωριό Άρδακτος (538μ) πορευόμαστε σε χωματόδρομο μέχρι το βάραθρο του Κορατσινιά. Στη συνέχεια η ομαλή ανηφορική μας πορεία,  περνά από το εκκλησακι της Αγίας Μαρίνας και το Κουρουπητό (1150μ),  μνημείο μιας φονικής μάχης στα βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου. Η διαδρομή ως εδώ είναι πάνω στα χνάρια παλαιών βοσκών της περιοχής με θέα νότια προς το Λιβυκό πέλαγος και βόρεια προς τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Από το Κουρουπητό συνεχίζουμε την πορεία δυτικά στα ριζά του Ψηλορείτη μέσα σε πρινοδάσος,  περνούμε από τα Λακκούδια, ένα μικρό οροπέδιο, για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Τίτου στο Παρδί (982μ). Εδώ οι απότομες δυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη συναντούν την κοιλάδα του Αμαρίου δημιουργώντας ένα μαγικό και άγνωστο σε πολλούς τοπίο. Η διαδρομή ως εδώ δεν ακολουθεί ξεκάθαρο μονοπάτι αλλά είναι ομαλή χωρίς απότομες κλίσεις.

Και συνεχίζουμε  από το Παρδί την κατάβαση μας στους Κουρούτες  (510μ) μέσα  στην απότομη κοίτη του Φάραγγα.Το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδρομής  είναι αρκετά απότομο, γι’ αυτό υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιοι το επιλέξουν, να γίνει με φορτηγάκι.

Μήκος διαδρομής 11 χλμ  •   Συνολική άνοδος: 710μ  •   Συνολική κάθοδος: 730μ

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη  •   Ώρες πορείας: 6   •   Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης: 07:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00 – 22.00, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]