Όλυμπος

Δευτέρα 26 – Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα τετραήμερο στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, για έμπειρους ορειβάτες, με διαμονή στα καταφύγια και ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα (2.918μ) και όχι μόνο.

Ο Σύλλογός μας οργανώνει για το τέλος Σεπτεμβρίου εξόρμηση στον Όλυμπο και ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας (Μύτικας 2.918 μ.), γνωστό παγκοσμίως ως ένα από τα ιερά βουνά, σύμβολα του κόσμου, η «κατοικία» των αρχαίων θεών και το κέντρο της ελληνικής μυθολογίας.

H πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου έγινε στις 2 Αυγούστου 1913, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Frederic Boissonnas και Daniel Boud-Bovy.

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Βασικό πρόγραμμα 

Κυριακή 25/9/22 : Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου με ΑΝΕΚ.

Δευτέρα 26/9/22: Άφιξη στον Πειραιά και με πούλμαν προώθηση στο Λιτόχωρο Πιερίας και κατόπιν στην θέση Πριόνια (1100 μ.). Ετοιμάζουμε το σακίδιό μας και ξεκινάμε την ανάβαση, ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα φαρδύ και όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος πεύκου και οξιάς που μας οδηγεί, μετά από περίπου τρεισίμισυ- τέσσερις ώρες στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (υψόμετρο 2.100 μ), στην καρδιά του Μαυρόλογγου, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Τρίτη 27/9/22 : Ξεκινάμε την ανάβαση από το «κοφτό μονοπάτι» με προορισμό το οροπέδιο Μουσών και το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης στα 2697μ., (2 ώρες πορείας 2).

Τακτοποιούμαστε στο καταφύγιο και μετά από ξεκούραση ετοιμαζόμαστε με μικρό σακίδιο κορυφής και κράνος για την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, το Μύτικα  (2917μ.). Η ανάβαση στον Μύτικα θα γίνει από το Λούκι, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, κράνος και εξαιρετική προσοχή, αλλά χωρίς έξτρα ασφάλιση με σχοινί.

Όποιος δεν ακολουθήσει για κορυφή μπορεί να περιπλανηθεί στο Οροπέδιο, να ανέβει στον Προφήτη Ηλία, στη  Μικρή και Μεγάλη Τούμπα ή να ξεκουραστεί στα καταφύγια με την καθηλωτική θέα των κορυφών.

Τετάρτη 28/9/22 :  Η ημέρα θα ξεκινήσει με μικρές βόλτες στο οροπέδιο και αναβάσεις στις κορυφές της Τούμπας και του Προφήτη Ηλία.

Νωρίς το απόγευμα θα κατηφορίσουμε προς το καταφύγιο Πετρόστρουγκα (1950μ), που περιτριγυρίζεται από υπεραιωνόβια ρόμπολα, για διανυκτέρευση. Η πορεία μας αρχικά είναι σε αλπικό τοπίο, περνά από το πέρασμα του Γιώσου και το σαθρό πεδίο Καγκέλια, το στενό πέρασμα Λαιμός, την κορυφή Σκούρτα (2450μ) και μετά μπαίνει σε δάσος με ρόμπολα για να καταλήξει στο καταφύγιο.

Πέμπτη 29/9/22 : Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από την Πετρόστρουγκα και κατεβαίνουμε στη θέση Γκορτσιά, όπου θα μας περιμένει το πούλμαν.  Φτάνουμε στο Λιτόχωρο, όπου θα έχουμε κάποιον ελεύθερο χρόνο. Αποχαιρετούμε τον Όλυμπο και αναχωρούμε για το λιμάνι του Πειραιά.

Παρασκευή 30/9/22 :  Άφιξη στο Ηράκλειο.

Σημειώσεις:

 1. Η εξόρμηση απευθύνεται σε ορειβάτες, με καλή φυσική κατάσταση, μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου, που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξόρμησης.
 2. Η ομάδα θα είναι μία, ορειβατική, και θα ακολουθήσει ολόκληρο το πρόγραμμα με εξαίρεση την ανάβαση στην κορυφή του Μύτικα που είναι προαιρετική, για όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όσοι όμως επιθυμούν να ανέβουν στον Μύτικα θα πρέπει να έχουν μαζί τους το κράνος τους η αν δεν διαθέτουν, μπορούν να δανειστούν από το σύλλογο.
 3. Ο αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, αν ο καιρός το απαιτήσει.
 4. Στους συμμετέχοντες στην εξόρμηση αυτή θα δοθεί μια ενδεικτική λίστα του περιεχομένου του σακιδίου τους προκειμένου να αποφύγουν μεγάλο φορτίο το οποίο θα έχουμε στην πλάτη μας καθ’ όλη την εξόρμηση (εκτός από την ανάβαση στις κορυφές).
 5. Τα καταφύγια παρέχουν κρεβάτια, κουβέρτες, παντόφλες και μπορεί κανείς να αγοράσει φαγητό, σνάκς και νερό.
 6. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 31 Ιουλίου 2022 και κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας με τον Αρχηγό. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, η δήλωση συμμετοχής θα κατοχυρώνεται με καταβολή προκαταβολής.
 7. Σεβόμαστε τον κανονισμό του Εθνικού Δρυμού όπως έχει καθοριστεί από ειδική νομοθεσία και κυρίως όπως το επιβάλλει η συμπεριφορά του αληθινού φυσιολάτρη!

Κανονισμός Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Ο Δρυμός προστατεύεται με ειδική νομοθεσία. Για τους παραβάτες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969, του Ν.Δ. 996/1971 του νόμου 177/1975 και του νόμου 998/1979. Βάσει του «Ειδικού Κανονισμού», η είσοδος στον Δρυμό επιτρέπεται μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια. Ο επισκέπτης πρέπει επίσης να ξέρει ότι δεν επιτρέπονται τα παρακάτω:

 • Η είσοδος σε παιδιά κάτω των 14 χρονών χωρίς συνοδό.
 • Η στάθμευση σε χώρους άλλους εκτός από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης.
 • Η κοπή δέντρων, η μεταφορά φυτοχώματος, το ξερίζωμα και η συλλογή θάμνων, φυτών, σπόρων.
 • Το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
 • Η καταστροφή και η συλλογή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικά η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
 • Η πρόκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς.
 • Η ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες.

 

Προτείνονται  για την 4ήμερη εξόρμηση:

Σακίδιο 45lt-60lt

2-3 κοντομάνικα μπλουζάκια

1-2 ζευγάρι κάλτσες

1 ισοθερμικό μακρυμάνικο

1 φλις

1 αντιανεμικό-αδιάβροχο

Γάντια, σκούφο, καπέλο, γυαλιά, αντηλιακή κρέμα

1 σεντονάκι μούμια ή καλοκαιρινό, ελαφρύ υπνόσακο ή σεντονάκι μιας χρήσης που αγοράζετε από το καταφύγιο Ζολώτα.

Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, μικρή πετσετούλα ορειβατική, προσωπικό φαρμακείο, φακός κεφαλής

Παγούρι – σνάκς ημέρας

Μπατόν

Κράνος, για όσους ανέβουν στον Μύτικα (ο Σύλλογος διαθέτει κράνη και μπορεί να δανείσει στα μέλη του).

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης

Αναχώρηση: Κυριακή 25/9/2022, 21.00 από το λιμάνι του Ηρακλείου

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609

[ + ]