Φουρφουράς – Κορακιά – Άπλυτρα – Φουρφουράς

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Μία κυκλική πορεία στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη, από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στον ορεινό του όγκο.

Η δασωμένη αυτή περιοχή που ξεκινάει από το Μπισταγιανό αόρι και φθάνει έως την κορυφή Παπούρα (στην νοτιοδυτική απόληξη του Ψηλορείτη πάνω από την Νίθαυρη), είναι γνωστή έως τις μέρες μας ως “Πανάκραια όρη” (όρη επικράτειας του Πάνα).
Η ονομασία αυτή προκύπτει ετυμολογικά από την λατρεία του Πάνα κατά την αρχαιότητα σε περιοχές πλούσιες σε παρουσία αιγοπροβάτων και ποιμενικής ζωής, πρακτική η οποία έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, σε ολόκληρη την περιοχή του ορεινού Αμαρίου.

Η πορεία ξεκινάει και τελειώνει στο χωριό Φουρφουράς Αμαρίου (450μ), και έχει μήκος 13,1 χμ. Η ανάβαση στην Κορακιά (1473μ) ακολουθεί καλοσυντηρημένο τυπικό ορεινό πετρώδες μονοπάτι της Κρήτης, καλοχαραγμένο και ελισσόμενο με ήπιες κλίσεις πάνω στις πλαγιές. Συνεχίζουμε ανάμεσα σε αραιές συστάδες πρίνων και πεύκων προς του Τσίχλη τον Πόρο και την πηγή Άπλυτρα (1250μ), κινούμενοι πάνω σε χωματόδρομους αρχικά και σε δυσδιάκριτα γιδόστρατα στη συνέχεια. Στο τελευταίο μέρος της διαδρομής ακολουθούμε το απότομο, πετρώδες, κατηφορικό τμήμα του μονοπατιού Ε4 που συνδέει τον Τουμπωτό Πρίνο με τον Φουρφουρά.

Εντυπωσιακά πετρώματα, εναλλαγή τοπίων, ποικιλία ορεινής βλάστησης, σπήλαια και βάραθρα με πρωτότυπα ονόματα (Λουματαρέ, Χαμπαθούρα, Λέσκα), πηγές, πανοραμική θέα πάνω από απότομους γκρεμούς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κοπιαστικής, αλλά υπέροχης αυτής πεζοπορίας.

Η πορεία απευθύνεται σε πεζοπόρους με εμπειρία πεζοπορίας σε τραχύ πετρώδες έδαφος και αρκετά καλή φυσική κατάσταση.

Αρχηγός: Γιώργος Τσακαλάκης  •  Ώρες πορείας: 8  •  Β.Δ.: 3

Ώρα αναχώρησης: 7:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]