(α) Διπλόρι – Δάσος Ρούβα – Ζαρός

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εξόρμηση ακυρώνεται για αντικειμενικούς λόγους.

Εξόρμηση στην πανέμορφη φύση του Ρούβα, κατάλληλο και για παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Αναχωρούμε το πρωί από το Ηράκλειο με προορισμό τη Γέργερη (530μ) και το λεωφορείο μας ανεβάζει στη θέση Σελί (1360μ). Από εκεί πεζοπορούμε μέσα στο πανέμορφο πρινοδάσος του Ρούβα.

Φτάνοντας στον Άι Γιάννη (950μ), ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, κάνουμε μια μεγάλη στάση για να γνωρίσουμε και την περιοχή.

Τα δέντρα που απαρτίζουν το δάσος έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε ν’ αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν την βλάστηση.

Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αρία, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές κ.τ.λ. Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο.

Αργότερα διασχίζουμε το όμορφο φαράγγι του Ζαρού (ή Γάφαρη), περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ), όπου ξεκουραζόμαστε για λίγο πριν την επιστροφή μας στο Ηράκλειο.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος  •   Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 07:30 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

[ + ]