Αγία Φωτιά – Γιούς Κάμπος – Άγιο Πνεύμα – Σπήλι

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Μια νέα εξόρμηση για τον ΕΟΣ Ηρακλείου, στο φαράγγι της Αγίας Φωτιάς, ένα ελάχιστα γνωστό φαράγγι στα δυτικά του Κέδρου, στους νότιους πρόποδες της κορυφής Κούπος – αυτής που δεσπόζει πάνω από το Σπήλι.

Ξεκινάμε 2 χλμ νότια του Σπηλίου (435μ) και ακολουθούμε το πλευρικό επικλινές, πετρώδες και γλιστερό μονοπάτι στο φαράγγι της Αγίας Φωτιάς που ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση. Βλέπουμε από μακριά έναν μεγάλο καταρράκτη και κάνοντας μια προαιρετική παράκαμψη σε δύσκολο έδαφος τον πλησιάζουμε από κάτω και τον φωτογραφίζουμε. Στη συνέχεια φτάνουμε στης Γιούς τον Κάμπο (765μ), δηλ. στον Κάμπο της Ηούς, ή κατά άλλη εκδοχή στον Κάμπο της Αιγιδούς.  Το μικρό αυτό οροπέδιο είναι διάσημο στην  Κρήτη, χάρη στην ενδημική άγρια τουλίπα του είδους Tulipa doerfleri, που την άνοιξη δημιουργεί ένα κατακόκκινο χαλί.

Στο οροπέδιο κινούμαστε προς το ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος (650μ) και από εκεί κατηφορίζουμε προς το πανοραμικό άνοιγμα, δυτικά, με την υπέροχη θέα προς την κοιλάδα του Αγίου Βασιλείου και το Σπήλι στη ρίζα του Κούπου. Η πορεία μας καταλήγει στην καρδιά του Σπηλίου, στις γνωστές βρύσες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Λόγω της πολύ μεγάλης υγρασίας που κυριαρχεί στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού αυτή την εποχή, οι πέτρες είναι πολύ γλιστερές. Για τον λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στο βάδισμα κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας μέσα στο φαράγγι και είναι απαραίτητα τα ορειβατικά μποτάκια με καλή ανάγλυφη σόλα (τύπου vibram), καθώς και τα μπατόν.

Ακυρώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 22:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας στο λεωφορείο και να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Αρχηγός: Nανά Κουτσανδρέου  •  Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης: 07.30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810227609.

[ + ]