Κατασκήνωση στο Δάσος του Ρούβα

Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα διήμερο χαλάρωσης στην πανέμορφη φύση του Ρούβα, κατάλληλο και για παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Αναχωρούμε το Σάββατο από το Ηράκλειο με προορισμό την Γέργερη (530μ) και το λεωφορείο μας ανεβάζει στη θέση Σελί (1360μ). Εκεί φορτώνουμε τα πράγματά μας σε φορτηγάκι και πεζοπορούμε μέσα στο πανέμορφο πρινοδάσος του Ρούβα.

Φτάνοντας στον Άι Γιάννη (950μ), ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, στήνουμε τις σκηνές μας και γνωρίζουμε την περιοχή. Στη συνέχεια, όποιος επιθυμεί, μπορεί να ακολουθήσει κοντινή πεζοπορία  μέχρι την τοποθεσία Δύο Πρίνοι (1150μ).

Τα δέντρα που απαρτίζουν το δάσος έχουν μεγάλη ηλικία, η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 μέτρο και το ύψος τους μπορεί να φθάσει τα 15 μέτρα. Φυτρώνουν τόσο πυκνά ώστε ν’ αποτελούν καθαρή βιοκοινωνία δάσους, με πολλά θαμνώδη είδη να συμπληρώνουν την βλάστηση.

Μαζί με τους πρίνους υπάρχουν και άλλα είδη τυπικά της κρητικής χλωρίδας όπως η αρία, η φιλύκη, ο ασφένταμος, το κυπαρίσσι, το πεύκο, το πλατάνι, οι αχλαδιές κ.τ.λ. Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα. Η σπανιότητα του δάσους του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι τα πουρνάρια ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος τους και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο.

Την Κυριακή, αφού πάρουμε το πρωινό μας, μαζεύουμε τα πράγματά μας και τα φορτώνουμε ξανά στο φορτηγάκι. Περίπου στις 12 το μεσημέρι και κρατώντας μόνο το σακίδιο ημέρας, ξεκινάμε να διασχίζουμε το όμορφο φαράγγι του Ζαρού, περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ), όπου ξεκουραζόμαστε για λίγο πριν την επιστροφή μας στο Ηράκλειο.

Σημείωση: Υπάρχει πρόταση για κοινό φαγητό κατόπιν συνεννόησης με τον Αρχηγό.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος  •  Ώρες πορείας: 2+3  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 08:30 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Πέμπτη 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

[ + ]