Καλάβρυτα – Χελμός – Φαράγγι Βουραϊκού

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Σάββατο 24 – Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Μια πενθήμερη εξόρμηση στην περιοχή των Καλαβρύτων (735μ) στα Αροάνια Όρη (ή Χελμός). Κατεβαίνουμε το μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι του Βουραϊκού κι επιστρέφουμε στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, ανεβαίνουμε στην κορυφή του Χελμού, περπατάμε σε δάσος, επισκεπτόμαστε το χιονοδρομικό κέντρο, μνημεία, μοναστήρια, μουσεία και σπήλαια. Η διαμονή μας είναι μέσα στα Καλάβρυτα.

Μια ιστορική περιοχή, όπου το 1821 ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός λέγεται ότι κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων μαζί με τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Τα Καλάβρυτα επίσης υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα ναζιστικά γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς.

Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Τα Καλάβρυτα καθώς και η γύρω αλλά και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική ομορφιά και έχουν ποικίλα φυσικά και ανθρωπογενή αξιοθέατα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων και σε κοντινές τοποθεσίες αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το πλατανόδασος των πηγών Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, τα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό εκεί απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Κράθις, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά και το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αναχώρηση το βράδυ με πλοίο για Πειραιά.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Επιβίβαση νωρίς το πρωί στο λεωφορείο με τελικό  προορισμό τα Καλάβρυτα.  Στη διαδρομή κάνουμε ενδιάμεσες στάσεις για περιήγηση σε αξιοθέατα. Πρώτη στάση μας είναι η πασίγνωστη Αρχαία Κόρινθος  και το φρούριο της Ακροκορίνθου που δεσπόζει στην περιοχή.

Φτάνοντας στην Αχαΐα θα σταματήσουμε στο Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό Μοναστήρι της Ορθοδοξίας που είναι κτισμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων.

Αργά το απόγευμα φτάνουμε στα Καλάβρυτα όπου τακτοποιούμαστε στο αρχιτεκτονικά διατηρητέο ξενοδοχείο Χελμός .

Το βράδυ είναι ελεύθερο για βόλτα στην πόλη, φαγητό και ποτό.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Φαράγγι Βουραϊκού ποταμού

Με το λεωφορείο μεταβαίνουμε στην πανέμορφη Ζαχλωρού (730μ) κι από κει ξεκινάμε την πορεία μας πάνω στις γραμμές του Οδοντωτού σιδηρόδρομου και παράλληλα με το ποτάμι μέσα στο αισθητικό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Η διαδρομή είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και χαρακτηρίζεται από καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες που φτιάχνουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο μοναδικό στην Ελλάδα. Η διαδρομή μας τελειώνει στο παραθαλάσσιο Διακοπτό.

Από κει θα πάρουμε τον διάσημο οδοντωτό σιδηρόδρομο, με το μικρότερο πλάτος γραμμών στην Ευρώπη – 75 cm για να επιστρέψουμε στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Ώρες πορείας: 5  •   Β.Δ.: 1   •   Μήκος: περίπου 14 χλμ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο πορείες, μια μεγάλη και μια μικρή.

Α. Κορυφή Νεραϊδοράχη

Ξεκινώντας από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (1.650μ) ανεβαίνουμε στο Ορειβατικό καταφύγιο Χελμού (2.100μ) κι από κει στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του βουνού, τη Νεραϊδοράχη (2.341μ). Αν υπάρει δυνατότητα ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή θα κριθεί επί τόπου. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή. Πιθανόν να είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και η γνώση για τη χρήση του.

Ώρες πορείας: 6   •   Β.Δ.: 2 (χωρίς χιόνι) ή 5 (με χιόνι) •  Μήκος: 15 χλμ

Β. Χιονοδρομικό Κέντρο – Καλάβρυτα

Ξεκινώντας από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων (1.650μ) ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι που μας κατεβάζει στα Καλάβρυτα.

Ώρες πορείας: 4   •   Β.Δ.: 1

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Αγία Λαύρα – Καλάβρυτα

Το πρωί μεταβαίνουμε με το λεωφορείο στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το επισκεπτόμαστε. Στη συνέχεια, από μονοπάτι και χωματόδρομο, περπατάμε ως τα Καλάβρυτα.

Ώρες πορείας: 3   •   Β.Δ.: 1

Επισκεπτόμαστε το Μνημείο και το Μουσείο  του Ολοκαυτώματος όπου ξεναγούμαστε και ακολουθούν  άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

«Μέσα από τις φλόγες και τους καπνούς φτάσαμε σπίτι. Όλα στάχτη. Η αδελφή μας η Δήμητρα έτρεξε στην Εκτέλεση. Βρήκε σκοτωμένους τον πατέρα μας και τον αδελφό μας. Νύχτωνε όμως και γύρισε. Το βράδυ μείναμε δίπλα από το καμένο γυμνάσιο, σε μια αποθήκη. Την άλλη μέρα ανέβηκε η μάνα μας στην Εκτέλεση. Από κοντά και μείς. Δεν φεύγαμε από τη μάνα. Τι να δούμε; Εικόνες φρίκης. Ο αδελφός μας είχε δεχτεί χαριστική βολή. Του πατέρα μας του είχε φύγει το μισό κεφάλι, τα μυαλά του είχαν πέσει κάτω στο χώμα. Τότε η μητέρα μας πήρε μια πετσέτα που είχε μαζί του ο πατέρας μας, την ξετύλιξε και του ’δεσε το κεφάλι μ’ αυτήν. Σκηνές απερίγραπτες εκτυλισσόταν εκεί πάνω. Ύστερα άρχισε το δύσκολο έργο της μεταφοράς των νεκρών, με τις κουβέρτες, στο νεκροταφείο. Οι γυναίκες αλληλοβοηθούνταν. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Ήσαν μόνες. Έπρεπε μετά να τους θάψουν. Με τι; Δεν υπήρχε ούτε ξυνάρι, ούτε σκεπάρνι, ούτε φτυάρι. Μόνο με τα χέρια μας και αραιά και που κανένα σιδηρικό. Σε ρηχούς τάφους τους θάβαμε και τους σκεπάζαμε περισσότερο με πέτρες, αν βρίσκαμε. Και πήγαιναν τα σκυλιά τη νύχτα και τους ξέθαβαν. Αυτό το έργο κράτησε μέρες.

Από εκεί και ύστερα άρχισε ο Γολγοθάς μας. Δεν είχαμε τίποτα. Ούτε κεραμίδι να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Απελπισία και απόγνωση. ‘‘Ελάτε εδώ παιδιά μου, μας λέει μια μέρα η μητέρα μας. Εκείνοι σκοτωθήκανε, πεθάνανε, εμείς πρέπει να ζήσουμε. Θα πάρουμε το ραβδί στο χέρι και θα κάνουμε ότι μπορούμε’’. Έτσι έγινε. Ήρθαν από τα χωριά και μας φέρανε τρόφιμα και ρούχα. Μετά αρχίσανε και οι διανομές με βοήθεια από άλλα μέρη και ζήσαμε σιγά-σιγά…»

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ημέρα επιστροφής μέσω Τρίπολης. Στον δρόμο μας κάνουμε στάση και επισκεπτόμαστε το Σπήλαιο των Λιμνών.

Το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του. Οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Στη συνέχεια κάνουμε στάση στην Κλειτορία για φαγητό και νωρίς το βράδυ φτάνουμε στον Πειραιά, όπου μπαίνουμε στο πλοίο για Ηράκλειο.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Άφιξη στο Ηράκλειο νωρίς το πρωί. Τέλος εξόρμησης.

Σημείωση 1: Το πρόγραμμά υπόκειται σε τροποποιήσεις αν κριθεί αναγκαίο λόγω καιρού.

Σημείωση 2: Οι επισκέψεις στην Αρχαία Κορινθο και στο Σπήλαιο των Λιμνών είναι προαιρετικές, συνεπώς το κόστος της δεν περιλαμβάνεται στην τιμή της εξόρμησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώσεις συμμετοχής τον Σεπτέμβριο 2020.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

 

 

[ + ]