β. Μάλια – Αζιλακόδασος – Κράσι

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Διαδρομή στο χειμωνιάτικο και μοναδικό Αζιλακόδασος.

Ξεκινάμε από το σημείο Χαμόπρινα του δρόμου από Μάλια προς Κράσι σε υψόμετρο 350μ. Τα Χαμόπρινα είναι ένα μικρό δάσος με χαμηλούς πρίνους, πολύ πυκνό, κυρίως με χαμηλά πουρνάρια, που προστατεύεται και έχει αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές (παγκάκια, τραπεζάκια, μονοπάτια κλπ).

Από εδώ ακολουθώντας το καλοφτιαγμένο ανηφορικό μονοπάτι φτάνουμε στο πανέμορφο Αζιλακόδασος (1000μ). Οι αζίλακες ή αριές, δηλαδή πρίνοι του γένους Quercus ilex, είναι σπάνιοι και απαντώνται μόνο σε λίγες ακόμη περιοχές της Κρήτης και σε κάποια νησάκια του Αιγαίου. Τα ανθεκτικά αυτά δέντρα είναι ψηλά (10-15μ) και φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αζιλακόδασος είναι η υπερβόσκηση από κατσίκια, που καταστρέφουν τους βλαστούς.

Συνεχίζουμε στις παρυφές της Σελένας και από δρόμο και μονοπάτι καταλήγουμε στο Κράσι (600μ) με τον τεράστιο πλάτανο στην πλατεία ηλικίας περίπου 2400 χρόνων.

Μήκος διαδρομής: 12,5 χλμ, Υψομετρική διαφορά: 600μ

Αρχηγός: Γιάννης Αντωνάκης  •  Ώρες πορείας: 6  •  Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης: 8:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

[ + ]