β. Άνω Βαρσαμόνερο – Κάστελλος Ρεθύμνης

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Μία διαδρομή που γίνεται για πρώτη φορά από τον Σύλλογό μας.

Η πεζοπορία ξεκινά με περιήγηση στον όμορφο οικισμό του Άνω Βαρσαμόνερου (380μ), που αποτελεί και την αφετηρία της διαδρομής. Συνεχίζουμε διανύοντας μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου σε επαρχιακό δρόμο προς τον κοντινό οικισμό Μονοπάρι (394μ) και από εκεί περπατώντας 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου και μονοπατιού φτάνουμε στο φρούριο Βonriparo. Πρόκειται κατά μια εκδοχή για τον πύργο των Μελισσηνών. Το κάστρο αυτό ήταν αιτία να ξεσπάσει η περίφημη επανάσταση των Σκορδίληδων και των Μελισσηνών, ενώ στις αρχές του 13ου αιώνα η οχύρωση του αξιοποιήθηκε από τον Γενουάτη πειρατή Ερρίκο Πεσκατόρε.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ναό της Αγίας Παρασκευής, που υπήρξε καθολικό παλιού μοναστηριού, καλύπτοντας άλλα 3 χιλιόμετρα μέσα από αγρούς και μονοπάτι. Η πορεία καταλήγει στον οικισμό Κάστελλο Ρεθύμνης (420μ) έχοντας διανύσει μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει μπορούμε να φάμε έξω από το διαμορφωμένο χώρο της Αγίας Παρασκευής, διαφορετικά σε κάποια ταβέρνα στον Κάστελλο.

Αρχηγός: Ελένη Βασιλάκη  •  Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 08:30 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

[ + ]