Γράμμος

Σάββατο 24 – Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Στο τέλος του Αυγούστου θα εξορμήσουμε στις βόρειες απολήξεις της οροσειράς της Πίνδου, στο ορεινό συγκρότημα του Γράμμου, το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το βουνό με τις βαριές ιστορικές μνήμες αλλά και την απαράμιλλη, αμόλυντη φυσική ομορφιά, με τα καταπράσινα αλπικά λιβάδια, στρωμένα με αγριολούλουδα, με τα δάση, τα νερά αλλά και τις απόκρημνες ορθοπλαγιές. Πριν φτάσουμε στο Γράμμο, θα επισκεφθούμε το Ζαγόρι, θα περπατήσουμε στο πλάι του Βοϊδομάτη και θ’ ανέβουμε στην Τραπεζίτσα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Αναχώρηση με πλοίο για Πειραιά.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

07:00: Αναχώρηση από τον Πειραιά με πούλμαν προς Ιωάννινα-Κόνιτσα.

14:00: Άφιξη στην Αρίστη, στο Δυτικό Ζαγόρι

Πεζοπορική διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το τοξωτό γεφύρι της Κλειδωνιάς.

Ώρες πορείας: 3,5  •  Β.Δ.: 1  •  Μήκος διαδρομής: 5 χλμ

Είναι μια εύκολη διαδρομή, αλλά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Το μονοπάτι ξεκινάει αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα της Αρίστης, στην πρώτη φουρκέτα του αυτοκινητόδρομου προς Πάπιγκο. Κινείται παράλληλα με τον Βοϊδομάτη, στη δεξιά όχθη του, πότε ψηλότερα στις πλαγιές της χαράδρας με όμορφη θέα και πότε δίπλα στα καταγάλανα νερά του ποταμιού, κάτω από τα πλατάνια. Καθ’ οδόν θα παρεκκλίνουμε ελαφρώς από το μονοπάτι για να επισκεφθούμε την παλιά Μονή των Αγίων Αναργύρων Λιατονιάβιστας, που χτίστηκε το 1658, και στο μικρό Καθολικό που ιστορήθηκε το 1666, σώζονται οι τοιχογραφίες. Στο τέλος της πορείας συναντάμε ένα σύγχρονο καλντερίμι που μας οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο του φαραγγιού. Εκεί, θα έχουμε λίγο χρόνο ώστε οι τολμηροί να κολυμπήσουμε στα καθαρότερα και… δροσερότερα νερά των Βαλκανίων.

Το πούλμαν θα μας περιμένει για να μας οδηγήσει στην Κόνιτσα, όπου θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια. Η διαμονή μας με πρωινό είναι στον ξενώνα «Φιλοξένια». Το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πανηγύρι του Αγίου Κοσμά, προστάτη της πανέμορφης κωμόπολης.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

7:30 : Αναχώρηση από την Κόνιτσα.

Ανάβαση στην Τραπεζίτσα (2022μ.)

Ώρες πορείας: 6  •  Β.Δ.: 3  •  Μήκος διαδρομής: 10 χλμ  •  ΥΔ: 1130μ.

Η Τραπεζίτσα είναι ένα ιδιόμορφο βουνό που ενώ είναι πολύ απότομο από όλες τις πλευρές είναι κατάφυτο από δάσος πεύκου, ρόμπολου και ελάτης. Το πυκνό δάσος που καλύπτει το βουνό μέχρι και την κορυφή στα 2022 μ, εξασφαλίζει μια ομαλή και απολαυστική διαδρομή.

Η διαδρομή ξεκινά από τον αυχένα στο δρόμο Κόνιτσας – Δίστρατου (υψ. 900 μ) και ακολουθεί το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι τα 1800μ υψόμετρο. Tο μονοπάτι αρχικά ακολουθεί την δεξιά ομαλή ράχη του αυχένα και έπειτα αρχίζει να τραβερσάρει τις βόρειες πλαγιές. Στη συνέχεια η διαδρομή έχει κατεύθυνση ανατολική και πάνω μας υψώνονται οι απότομοι βράχοι της κορυφής, τους οποίους εμείς περνάμε από χαμηλά με στόχο να φτάσουμε στην βοριοανατολική ράχη του βουνού που ανεβαίνει ομαλά. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, η κλίση είναι μεγαλύτερη και μετά το πέρασμα από μερικά βραχάκια συναντάμε την πινακίδα με την επιγραφή ΤΡΑΠΕΖΙΤΣΑ, που δεν είναι όμως η πραγματική κορυφή. Αν συνεχίσουμε λίγο ακόμα στη ράχη, κατεβαίνοντας λίγο αρχικά, συναντάμε σε 50 περίπου μέτρα το βράχο της πραγματικής κορυφής.

Η θέα από την κορυφή είναι απερίγραπτη, ανοίγεται ένα μοναδικό ορεινό πανόραμα μεταξύ της βόρειας κορυφογραμμής και των ορθοπλαγιών της Καμήλας, της νότιας-νοτιοδυτικής όψης του Σμόλικα, της ανατολικής όψης της Νεμέρτσικας και πιο βόρεια, της οροσειράς του Γράμμου.

Η κατάβαση γίνεται από την ίδια διαδρομή αφού η κλίση του βουνού από όλες τις πλευρές δεν επιτρέπει ασφαλή κατάβαση.

Κατεβαίνοντας από τα ίδια στο σημείο εκκίνησης, θα μας περιμένει το πούλμαν για να μας οδηγήσει στο χωριό Αετομηλίτσα (Ντένισκο: που στα σλάβικα σημαίνει προσήλιο), στα 1450μ, όπου θα διανυκτερεύσουμε τα επόμενα 2 βράδια. Θα τακτοποιηθούμε σε δωμάτια στον ξενώνα και το καταφύγιο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να στήσει τη σκηνή του στον περίβολο του καταφυγίου.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Τη Δευτέρα, θα εγκλιματιστούμε στην απαράμιλλη φυσική ομορφιά του Γράμμου, το μοναδικό υποβλητικό ορεινό τοπίο, τους βιότοπους με την πλουσιότατη χλωρίδα που παραμένει θαλερή ακόμα και στο τέλος του Αυγούστου.

Ανάβαση στην Άνω Αρένα (2192μ.), κατάβαση στη λίμνη Μουτσάλια (1740 μ) και επιστροφή.

Ώρες πορείας: 6  •  Β.Δ.: 2  •  Μήκος διαδρομής: 14 χλμ  •  ΥΔ: 750μ.

Ξεκινάμε από το χωριό με τον κεντρικό δρόμο, τον οποίο αφήνουμε μετά από 500μ. για να κινηθούμε ανατολικά με καλογραμμένο μονοπάτι, σημαδεμένο στο μεγαλύτερο του μέρος.

Η διαδρομή δεν έχει μεγάλες κλίσεις, το πρώτο της κομμάτι είναι μέσα στο δάσος, μέχρι τα 1800μ. Στη συνέχεια βγαίνουμε στα γυμνά και ανηφορίζουμε προς την κορυφογραμμή, ΒΔ από τη κορυφή της Πάνω Αρένας. Το τοπίο που ανοίγεται μπροστά μας είναι μοναδικό, απότομες κορυφές, λιβάδια, πλούσια δάση με οξιές, βελανιδιές, μαυρόπευκα, ξέφωτα με στάνες. Ανατολικά, στη σκιά της κορυφής, κρυμμένες μέσα σε δάση οξιάς βρίσκονται οι λίμνες Αρένες ή Μουτσάλια. Κατεβαίνουμε για να τις ανακαλύψουμε: είναι ένα σύμπλεγμα δυο μικρών αλπικών λιμνών, ένα πλούσιο υδάτινο οικοσύστημα που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τριών ειδών τρίτωνες: τον αλπικό, τον κοινό και το λοφιοφόρο. Περπατάμε και χαιρόμαστε την ονειρεμένη φύση με όλες μας τις αισθήσεις, τη φουντωμένη βλάστηση, τα ποικιλόμορφα ξεχωριστά αγριολούλουδα, πολλά από αυτά ενδημικά, τα πολύχρωμα πετούμενα που τραγουδούν ασταμάτητα και τα μεθυστικά αρώματα.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου, Τσούκα Πέτσικ (2520 μ.). Διάσχιση από την Αετομηλίτσα στο Πληκάτι.

Ώρες πορείας: 8  •  Β.Δ.: 3  •  Μήκος διαδρομής: 21 χλμ  •  ΥΔ: 1300μ.

Με γεμάτα τα πνευμόνια, την Τρίτη νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας στην οροσειρά του Γράμμου. Βγαίνοντας από την Αετομηλίτσα, ανηφορίζουμε στο δάσος ενώ στο τελευταίο κομμάτι πριν την αλπική ζώνη, η κλίση του μονοπατιού γίνεται πιο απότομη και σύντομα μας οδηγεί στα τελευταία δέντρα. Ακολουθούμε το μονοπάτι οδηγούμενοι από τους μεταλλικούς στύλους, μέχρι την κορυφή του Γκέσου (2166μ.) και το μνημείο – απόδοση τιμής στα θύματα κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, τόπος που έγινε η τελευταία μάχη του Ελληνικού Στρατού με τους Αντάρτες του ΔΣΕ, στις 29 Αυγούστου του 1949. Από εδώ έχουμε μπροστά μας, βόρεια, όλες τις κορυφές του Γράμμου πάνω από τα 2000μ, από δυτικά προς ανατολικά, Τσούκα Πέτσικ (2520 μ.), Σκίρτση (Περήφανο) (2444 μ.), Κιάφα (2395 μ.), Τσούμια (2174 μ.) και τις Αρένες (2192 μ. και 2080 μ.). Από τον Γκέσο πορευόμαστε στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση ΒΔ σε σηματοδοτημένο μονοπάτι. Φτάνουμε στο Περήφανο και παίρνουμε δυτικά την κορυφογραμμή των συνόρων. Η θέα δεν περιγράφεται. Το μάτι μας, βοριοδυτικά, φτάνει βαθιά στην Αλβανία: βουνά, βοσκοτόπια, λίμνες, καλλιέργειες, πέτρινα χωριά. Αγναντεύουμε τις βορειοανατολικές πλαγιές του Γράμμου μέχρι τη Γράμμουστα και τα δάση του βόρειου Νεστορίου. Προχωράμε, πάντα στην κορυφογραμμή που αποτελεί τα Ελληνοαλβανικά σύνορα για να φτάσουμε στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου, την Τσούκα Πέτσικ (2520 μ.). Εδώ ξεκουραζόμαστε για λίγο και επιχειρούμε ασκήσεις επί χάρτου… Τύμφη, Σμόλικας, Τραπεζίτσα, οι ορθοπλαγιές της Τύμφης και της Νεμέρτσικας. Αν είμαστε τυχεροί και η ατμόσφαιρα καθαρή, θ’ αναγνωρίσουμε πολύ περισσότερα….

Στη συνέχεια, ξεκινάμε την κατάβασή μας με νοτιοδυτικό προσανατολισμό πάνω στα σύνορα, ενώ μπροστά μας ανοίγεται η θέα των νότιων πλαγιών του Γράμμου, τα τρία ποτάμια που κατηφορίζουν πριν σμίξουν στο Γοργοπόταμο που χύνεται στο Σαραντάπορο, τα βοσκοτόπια, τα χωριουδάκια του Γοργοπόταμου. Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή των συνόρων, περνώντας από την κορυφή Μαύρη Πέτρα (2431 μ.) μέχρι τα 2250μ. και στη συνέχεια κατεβαίνουμε για να καταλήξουμε στο Πληκάτι (1240μ), όπου και θα διανυκτερεύσουμε το τελευταίο βράδυ, στον ξενώνα Αγριολούλουδο.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Μέρα επιστροφής, επίσκεψη στα πετρόχτιστα χωριά, την Πυρσόγιαννη και το Γανναδιό, πριν ξεκινήσουμε την κάθοδό μας προς τον Πειραιά.

Αρχηγός: Σοφία Σωτηροπούλου

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

[ + ]