α. Νίδα – Μαύρη – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα • β. Νίδα – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Διοργανώνονται δύο διαδρομές που θα ξεκινήσουν από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ).

α. Από το Οροπέδιο της Νίδας (1350μ) ανηφορίζουμε για την Κορυφή Μαύρη (1981μ), τη  μία από τις δύο κορφές που σχηματίζουν τη μυθική Σέλα του Διγενή. Αφού απολαύσουμε τη θέα, κατεβαίνουμε στο Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ), ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης, και επιστρέφουμε στη Νίδα περνώντας από πρινοδάσος και γραφικά μιτάτα βοσκών.

Αρχηγός: Γκιουζέλης Νώντας  •  Ώρες πορείας: 8  •  Β.Δ.: 3

β. Από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) πάμε στο Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ), ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης, περνώντας από μιτάτα βοσκών και πρινοδάσος, τραβερσάροντας τις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη με υπέροχη θέα.

Το Καμαραϊκό Σπήλαιο έχει μήκος περίπου 40μ. και μεγάλη κατηφορική κλίση και καταλήγει σε μικρό θάλαμο, στολισμένο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο των Καμαρών, καθώς και σε άλλες περιοχές στη Μεσαρά, στη Φαιστό και αλλού βρέθηκαν ορισμένα από τα ομορφότερα κεραμικά αγγεία της μινωικής εποχής, η τεχνοτροπία των οποίων φέρει το όνομα του σπηλαίου: καμαραϊκά. Τα αγγεία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά ντελικάτη κατασκευή τους («ωοκέλυφα») και τον διάκοσμο τους από λαμπρά χρώματα σε μαύρο φόντο. Χρονολογούνται γύρω στο 1700 π.x. και μπορείτε να τα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Η επιστροφή στη Νίδα γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Αρχηγός: Μαρία Σωμαράκη  •  Ώρες πορείας: 6  •  Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης και των δύο διαδρομών : 7.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου μας Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Pin It
[ + ]