Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Μια δροσερή πορεία μέσα από την κοίτη του Κουρταλιώτη, ενός από τους λίγους ποταμούς της Κρήτης με τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι, που διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι. Θα κολυμπήσουμε στα δροσερά και γάργαρα νερά του, στους καταρράκτες και φυσικά στη θάλασσα όπου εκβάλλει, στην εξωτική παραλία της Πρέβελης.

Αρχηγός: Νίκος Φουκάκης  •  Ώρες πορείας: 6  •  Β.Δ.: 2

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Για όσους δεν έχουν ξαναβρεθεί στην περιοχή, το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22km από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει μήκος 3km. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που διασχίζει μέρος του φαραγγιού και εκβάλει στη Λίμνη Πρέβελη, αφού ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός.

Όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν, γι” αυτό ονομάστηκε Κουρταλιώτικο.

Είναι ένα θαυμάσιο φαράγγι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να περπατήσει ως τη θάλασσα, τσαλαβουτώντας και παίζοντας όλη την ώρα με τα νερά. Μπορείτε να το διασχίσετε με αυτοκίνητο (ως ένα σημείο), αλλά και με τα πόδια ως την Πρέβελη. Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ – Ασώματος φθάνετε στο βάθος του φαραγγιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και οι πηγές του Κουρταλιώτη, ένα από τα ωραιότερα μέρη στην Κρήτη.

Η περιοχή αυτή στα νότια παράλια της κεντρικής Κρήτης, στο Νομό Ρεθύμνου, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, όπως ο γυπαετός αφού εδώ αναπαράγεται ένα από τα τελευταία αναπαραγωγικά ζευγάρια τόσο της Κρήτης όσο και των Βαλκανίων. Εδώ βρίσκουν εξάλλου καταφύγιο κι άλλα είδη αρπακτικών όπως τα Όρνια, ο Χρυσαετός και ο Σπιζαετός. Η σημασία της περιοχής για τα αρπακτικά εξηγείται κι από τη γεωγραφική της θέση αφού είναι συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα βουνά των Λευκών Ορέων και εκείνων της Κεντρικής Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια).

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει εξαιρετική αισθητική, βιολογική και οικολογική αξία. Εκτός από τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης, στις ορθοπλαγιές του φαραγγιού συναντάμε πλούσια βλάστηση, ενώ στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που είναι από τα πλέον προστατευόμενα θαλάσσια φυτά. Σημαντικά ζώα της ευρύτερης περιοχής του Κουρταλιώτικου φαραγγιού είναι η νεροχελώνα (Mauremys caspica) και το σπιτόφιδο (Elaphe situla). Πανευρωπαϊκά αυτά προστατεύονται από την κοινοτική Οδηγία για την τη Διατήρηση των Φυσικών Ενδιαιτημάτων (92/43/ΕΟΚ).   »

Πληροφορίες από: www.cretan beaches.com

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]