Σμόλικας – Βάλια Κάλντα – Ιωάννινα

15 – 22 Αυγούστου 2015

Απόδραση στο Σμόλικα και στη Βάλια Κάλντα, τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου

Εκεί που η Ήπειρος υποδέχεται την Μακεδονία

Ο Σμόλικας, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637μ, είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Είναι ομαλό βουνό, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα δάση από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πολλές κορυφές οι οποίες έχουν υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς και η πλούσια φύση του, που αποτελεί βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη πανίδας. Υπάρχουν δε δύο άγριες και παρθένες περιοχές: Της «Βάλια Κίρνα» (στα βλάχικα σημαίνει καταραμένη κοιλάδα) και του «Βαθύλακκου» που καταλήγει στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο), ενός πολύ όμορφου χωριού στα 960 μέτρα που έχει διατηρήσει τον πληθυσμό του, πράγμα πολύ σπάνιο για τη περιοχή της Πίνδου.

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα είναι δεύτερη σε μέγεθος μετά την δρακόλιμνη της Τύμφης στην Γκαμήλα, αλλά ισάξιας ομορφιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2150 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος. Έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αλπικό τοπίο.

Σύμφωνα με ένα μύθο, στις Δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης ζούσαν δύο Δράκοι. Οι Δράκοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν ο ένας στον άλλο πέτρες. Ο μύθος εξηγεί, σύμφωνα με τους ντόπιους, το γιατί οι όχθες της Δρακολίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες και οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.

Για τη Βάλια Κάλντα τι να πρωτοαναφέρει κανείς και πώς να προσδιορίζει την πανδαισία των αισθήσεων στο φυσικό παράδεισο της «Ζεστής Κοιλάδας». Η Βάλια Κάλντα δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος με πεύκα και οξυές, αλλά ένα καταπληκτικό, ζωντανό τοπίο, ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες ξεχειλίζουν από ζωή. Ο Δρυμός ιδρύθηκε το 1966, η συνολική έκτασή του φτάνει τα 7.000 εκτάρια από τα οποία τα 3.300 αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα την περιφερειακή ζώνη του Δρυμού. Και επειδή παντού υπάρχει ένας μύθος: Σύμφωνα με την παράδοση, οι δύο αντικρινές κορφές, το Αβγό και η Φλέγκα, είχαν η καθεμιά από ένα δράκο. Οι δράκοι αυτοί ήταν αδέλφια και ζούσαν μονιασμένοι, ώσπου μια μέρα, εκεί που πήγαιναν για κυνήγι, αντάμωσαν μια πεντάμορφη κόρη και την αγάπησαν! Η έχθρα μπήκε ανάμεσά τους. Σαν μαγεμένοι όρμησαν ξοπίσω της να την προφτάσουν, ενώ εκείνη έτρεχε έντρομη κατά τη Φλέγκα για να γλυτώσει. Και έκλαιγε, έκλαιγε και σκόνταφτε… και από τα δάκρυά της μαζεύτηκε νερό και έγιναν οι λίμνες της Φλέγκας. Οι δύο δράκοι, στο μεταξύ, δε σταματούσαν να μαλώνουν. Πετούσαν λιθάρια ο ένας από τη Φλέγκα, ρόμπολα ο άλλος από το Αβγό. Θυμωμένη η μάνα τους με όσα γίνονταν, βγήκε σαν αφρισμένο ρέμα από τη γη, όπου ζούσε κρυμμένη. Έτσι γεννήθηκε η Βάλια Κάλντα!

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 15/8

Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση με λεωφορείο με προορισμό την Κόνιτσα, 484,50 χλμ, 7 ώρες. Ενδιάμεση στάση στην Άρτα για φαγητό και ξεμούδιασμα.

Τελικός προορισμός το καταφύγιο του Σμόλικα στο Παλιοσέλι. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή στο περιβάλοντα χώρο του καταφυγίου, στο «ξύλινο» με σκηνές.

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Σμόλικα βρίσκεται μόλις 29 χλμ. από την κωμόπολη της Κόνιτσας, στο νομό Ιωαννίνων, από τα οποία τα τελευταία 7 χλμ, δηλαδή από το χωριό Παλιοσέλι μέχρι το καταφύγιο, είναι χωματόδρομος. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, μέσα σε κατάφυτο δάσος ρόμπολων και μαυρόπευκων. Διαθέτει 4 δωμάτια με 25 συνολικά κλίνες και μπορεί να φιλοξενήσει ως 30 άτομα. Το καταφύγιο διαθέτει επίσης κουζίνα με έτοιμο φαγητό, καθώς και τραπεζαρία – καθιστικό με τζάκι. Στον εσωτερικό χώρο υπάρχουν επίσης 3 ντους και 2 WC.

Στο καταφύγιο τα σακίδια μας θα μεταφερθούν με 4Χ4. Εμείς για να ξεμουδιάσουμε από το ολοήμερο ταξίδι θα περπατήσουμε μέχρι το καταφύγιο την απόσταση των 7 χλμ και υψομ. 600 μ. ώρες πορείας 3,5.

Στην Κόνιτσα υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσουν κάποιοι αν αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στη διάσχιση του Σμόλικα.

Κυριακή 16/8

α. Διάσχιση του Σμόλικα: Καταφύγιο Σμόλικα – Δρακόλιμνη – Αγία Παρασκευή

Υψομετρικές: 1700 – 2110 -2637 – 1600, μήκος: 19 χλμ, ώρες πορείας: 9, βαθμός δυσκολίας: 3

Μια πολύ όμορφη και εντυπωσιακή διάσχιση, τμήμα του ορειβατικού μονοπατιού Ο3, μέσα από τα καταπληκτικά δάση του Σμόλικα και βέβαια το πέρασμα από τη Δρακόλιμνη. Η σήμανση είναι καλή και το τεραίν εύκολο. Αρχίζει από το χωριό Παλαιοσέλι στη λάκκα του Αώου και αφού περάσει από την καταπληκτική Δρακόλιμνη του Σμόλικα (2.110 μ.), την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα τον Γέρο (2637μ.) καταλήγει στο χωριό Αγ. Παρασκευή ή Κεράσοβο (1600 μ.) που βρίσκεται στην ομώνυμη χαράδρα. Διανυκτέρευση στην Αγία Παρασκευή στο μοναδικό ξενώνα ή στο σχολείο του χωριού με σκηνές. Ο ξενώνας έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 άτομα.

β. Καταφύγιο Σμόλικα – Δρακόλιμνη – Παλιοσέλι

Υψομετρικές: 1700 – 2110 -1300, Μήκος: 12 χλμ, ώρες πορείας: 5, βαθμός δυσκολίας: 1

Εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα μικρότερης πορείας για όσους το αποφασίσουν. Κατεβαίνοντας στο Παλιοσέλι, με το λεωφορείο θα μεταφερθούν στην Αγία Παρασκευή για να συναντήσουν την ομάδα που συμμετείχε στην διάσχιση και θα διανυκτερεύσουν μαζί.

Υπάρχει και η δυνατότητα διανυκτέρευσης στην Κόνιτσα.

Δευτέρα 17/8

Αγία Παρασκευή – Σαμαρίνα – Ζιάκας – Σπήλαιο

Ημέρα χαλαρή με οδοιπορικό στην Αγία Παρασκευή και στη πολυτραγουσισμένη Σαμαρίνα. Σήμερα θα επισκεφθούμε και τα περίφημα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών, όπου θα θαυμάσουμε το δίτοξο γεφύρι του Ζιάκα, στον ποταμό Βελονιά, καθώς και το γεφύρι του Αζίζ Αγά. Τέλος φτάνουμε στο παραδοσιακό χωριό Σπήλαιο, τόπο ιστορικό και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που είναι χτισμένο σε ένα μπαλκόνι του βουνού Όρλιακας. Θα περπατήσουμε το πανέμορφο φαράγγι της Πορτίτσας μέχρι το εντυπωσιακό γεφύρι στον Βενέτικο ποταμό. Το γεφύρι της Πoρτίτσας είναι το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών καθώς το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι, με το καλά συντηρημένο γεφύρι αποτελούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς. Η διαδρομή είναι μικρή και εύκολη περίπου μιάμισης ώρας, σε πετρόχορτο μονοπάτι. Αν έχει αρκετό νερό ο Βενέτικος θα κάνουμε και μπάνιο. Επιστροφή στο Σπήλαιο για περίπατο στα σοκάκια του χωριού και το θαυμάσιο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1633.

Το απόγευμα μεταφερόμαστε στην Βωβούσα για να επισκεφτούμε το Περίπτερο του Κέντρου ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου βόρειας Πίνδου όπου θα μάθουμε για την περιοχή της Βάλιας Κάλντας την πανίδα και την χλωρίδα. Τέλος τακτοποίηση στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα για τη παραμονή μας τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει η δυνατότητα camping στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου για όσους το επιλέξουν.

Το καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» βρίσκεται στη θέση Λάριανη, 3 χλμ πριν από τον οικισμό της Βωβούσας. Το καταφύγιο φιλοξενεί 50 άτομα. σε κουκέτες μοιρασμένες σε τρία δωμάτια, στο πρώτο όροφο. Τα δωμάτια είναι άνετα και ευρύχωρα. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος υποδοχής και διαθέτει μεγάλους χώρους υγιεινής και καθαριότητας. Εδώ λειτουργεί και το εστιατόριο του καταφυγίου. Ο περιβάλλων χώρος είναι μεγάλος και άνετος, δίνοντας στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη δροσιά των καλοκαιρινών απογευμάτων δίπλα στον ποταμό Αώο. Ένα μέρος του αξιοποιείται για τη λειτουργία camping,

Τρίτη 18/8

Βωβούσα – Λάιστα – Καταρράκτες Ηλιοχωρίου

Υψομετρικές: 1.000μ.-1.600μ.-1.000μ., μήκος: 12χλμ, ώρες πορείας: 5, βαθμός δυσκολίας: 1

Ξεκινάμε από το χωριό της Βωβούσας για να περπατήσουμε μέχρι το χωριό της Λάιστας. Όμορφη διαδρομή μέσα σε δάσος πεύκου και οξιάς με θέα προς την Τύμφη, το Αυγό και άλλες κορυφές της Β. Πίνδου. Μέρος της διαδρομής θα γίνει πάνω σε παλιό πέτρινο μονοπάτι που ένωνε τα δυο χωριά. Στάση στην πανέμορφη πλατεία της Λαίστας για καφεδάκι. Με το λεωφορείο θα μεταφερθούμε αργότερα στο χωριό Ηλιοχώρι.για να δούμε και να κάνουμε μπάνιο στους πανέμορφους καταρράκτες του. (1 ώρα ανέβα-κατέβα σε πετρόκτιστο μονοπάτι). Επιστροφή στη Βωβούσα αργά το απόγευμα.

Τετάρτη 19/8 και Πέμπτη 20/8

Διάσχιση Βάλια Κάλντα

Πρώτη ημέρα: Καταφύγιο – Αρκουδόρεμα – Πυρήνας Βάλια Κάλντα

Υψομετρικές: 960μ.- 1380μ., μήκος 10 χλμ, ώρες πορείας: 5, βαθμός δυσκολίας: 1

Η διάσχιση της Βάλια Κάλντα ακολουθώντας το μονοπάτι που κινείται δίπλα στο Αρκουδόρεμα είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές πορείες και ένας από τους πιο συνηθισμένους προορισμούς των φυσιολατρών επισκεπτών της περιοχής. Ξεκινούμε την περιπλάνηση μας από το Καταφύγιο της Βάλια Κάλντα. Κάνουμε μια μεγάλη στάση για μπάνιο στους καταρράκτες του Αρκουδορέματος στην καρδιά της «Ζεστής Κοιλάδας». Διανυκτέρευση στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα -δίπλα στο ποτάμι σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο, μετά από την σχετική άδεια του δασαρχείου. Τα πράγματα μας,σκηνές και τρόφιμα, θα τα μεταφέρουν  4Χ4.

Δεύτερη ημέρα: Λίμνες Φλέγγας – Κορφή Φλέγγα – Λίμνες Πηγών Αώου

Υψομετρικές: 1380μ.- 2159μ. – 1300μ, μήκος 14 χλμ, ώρες πορείας: 7, βαθμός δυσκολίας: 2

Από τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα και αφού μαζέψουμε σκηνές, ξεκινούμε την ανάβαση μας στα υπαλπικά υψίπεδα του Μαυροβουνίου, προς τις δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες της Φλέγγας με υψόμετρο 1940μ. και 1960μ. και την κορυφή Φλέγγα (2159μ.) Η θέα καταπληκτική προς Σμόλικα , Γκαμήλα, Βασιλίτσα, Αυτιά, Λύγκος, τις λίμνες των πηγών του Αώου και όλη την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα. Στην συνέχεια ακολουθώντας την κορυφογραμμή κατεβαίνουμε στις λίμνες των πηγών του Αώου ποταμού.

Επίσκεψη στο Μέτσοβο οπου μένουμε και για φαγητό. Το βραδάκι επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με προορισμό τα Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσουμε τα επόμενα δύο βράδια.

Παρασκευή 21/8

Δωδώνη – Ιωάννινα – Λίμνη κυρά Φροσύνης

Παρασκευή πρωί θα κάνουμε ένα ταξίδι 4.500 χρόνων πίσω, με την επίσκεψη μας στον ιερό χώρο της Δωδώνης. Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ το μαντείο αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού. Ηταν χώρος λατρείας του Δία, ενώ πολλά χρόνια πρίν και συγκεκριμένα την εποχή του χαλκού τη θέση του αρχηγού των θεών είχε η θεά Γη ή κάποιοα άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με την γονιμότητα.

Δυστυχώς το περίφημο το Μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων ενώ το Ιερό Δέντρο κόπηκε από την ρίζα του όταν η λατρεία του Δία αντικαταστάθηκε από τον Χριστιανισμό. Παρόλα αυτά όμως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού, με σημαντικότερο και πιο επιβλητικό το μεγάλο αρχαίο θέατρο.

Το απόγευμα ελεύθερο για να επισκεφτούμε τα Ιωάννινα και το γραφικό και ιστορικό νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας.

Το νησί είναι κατάφυτο από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσια. Κάνοντας τον γύρο του νησιού θα δείτε τα απλά παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, το μουσείο του Αλή Πασά, αλλά και 7 μοναστήρια, και θα δοκιμάσετε τους ιδιαίτερους μεζέδες της γιαννιώτικης κουζίνας (χέλια και βατραχοπόδαρα). Καραβάκια ενώνουν τα Ιωάννινα με τη λίμνη κάθε μισή ώρα από τις 8,00 ως τις 24,00 κάθε μέρα.

Τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας προέρχονται από φυσικές πηγές και χειμάρους. Η επιφάνεια είναι 23τ.χλμ, το βάθος της φτάνει μέχρι και 13 μέτρα και έχει περίμετρο 33 χλμ. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσήστημ, αφού περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ειδών από την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα και πολλά αμφίβια. Είναι σπουδαία πηγή ζωής για την πόλη και κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Σάββατο 22/8

Ιωάννινα – Πειραιάς

Ημέρα επιστροφής. Αναχώρηση από Ιωάννινα προς Πειραιά με ενδιάμεσες μικρές στάσεις για ξεκούραση και στάση για φαγητό ανάλογα με την κίνηση και την διάθεση μας.

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

⇒ Δείτε το χάρτη της περιοχής

⇒ Δείτε τη διαδρομή ΠΑΛΙΟΣΕΛΙ – ΣΜΟΛΙΚΑΣ

⇒ Δείτε τη διαδρομή ΣΜΟΛΙΚΑΣ – ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]