Μοναστηράκι – Θρυπτή – Καβούσι

Την Πέμπτη 1 Μαΐου θα περπατήσουμε ένα από τα ανατολικότερα τμήματα του Ευρωπαικού Μονοπατιου Ε4. Το τμήμα αυτό περνά από το μικρό χωριό Μοναστηράκι (180μ.) στην Ιεράπετρα, ανεβαίνει στον οικισμό της Θρυπτής (860μ.) και είναι σηματοδοτημένο με  κίτρινο και  μαύρο χρώμα.

Το Ε4 είναι ένα Ευρωπαϊκό Μονοπάτι μεγάλων διαδρομών. Ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Αλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στη Φλώρινα, από όπου ξεκινά και το ελληνικό τμήμα του. Διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα έως το Γύθειο και από εκεί συνεχίζει νοητά στο Καστέλλι Κισσάμου. Από το σημείο αυτό αρχίζει το Κρητικό τμήμα του Ε4, που φτάνει μέχρι τη Ζάκρο, από κει περνά στην Κύπρο όπου και τελειώνει. Το Ε4 δίνει τη δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη Κρητική φύση, αφού περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και από τα ψηλά βουνά της Κρήτης.

Η διαδρομή μας είναι  πολύ ενδιαφέρουσα διασχίζει όμορφο πευκοδάσος, σκαρφαλώνει στις πλαγιές των Στειακών βουνών, συναντά ξωκλήσια,αρχαίους οικισμούς και νεώτερους αλλά και το εντυπωσιακό φαράγγι του Χα, με καταπληκτική θέα από ψηλά στο Κρητικό και στο Λυβικό πέλαγος, μιας και βρισκόμαστε στο στενότερο σημείο της Κρήτης. Φτάνοντας στο οροπέδιο της Θρυπτής (860μ) θα κάνουμε μια  ανάπαυλα. Προαιρετικά με όσους  από την ομάδα επιθυμούν θα ανηφορίσουμε στην κορυφή Αφέντης Σταυρωμένος (1476 μ.).

 Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε  από μονοπάτι στο χωριό Καβούσι, έχοντας θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μεραμπέλου, τον Αγ. Νικόλαο και το νησί Σπιναλόγκα. Στην περιοχή του Καβουσίου  υπάρχουν δείγματα ότι υπήρχε πολιτισμός σε όλα τα στάδια της ιστορίας από την Προμινωική εποχή (οικισμοί Βροντάς και Κάστρο), Μινωική εποχή (τα αρχαία ορυχεία χαλκού της Μινωικής εποχής στη θέση Χρυσοκάμινο), Υστερομινωική εποχή  (ο οικισμός στον Αζοριά) μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (ερείπια στο Θόλος). Στην περιοχή του Αζοριά φύεται η πασίγνωστη πλέον αρχαία ελιά του Καβουσίου. Ο εντυπωσικός κορμός της έχει περίμετρο 22,10 μ. και διάμετρο 7,10μ. ηλικίας  3250 ετών, χρονολογείται από την Μετανακτορική εποχή της Μινωικής περιόδου (1350-1100 π.χ.).

→ Δείτε την περιγραφή της εκδρομής σε παλιότερο άρθρο στην “Πατρίδα”.

Αρχηγός: Άννα Παπαδάκη   •   Ώρες πορείας: 6 ή 8    •   Β.Δ.: 2 ή 3

Ώρα αναχώρησης: 7.30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]