Σεπτέμβριος 2023

Σάββατο 2 – Κυριακή 3

Ελαφονήσι – Παλαιόχωρα

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Το Σάββατο αναχωρούμε για την Παλαιόχωρα όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές ή υπνόσακους. Την Κυριακή περπατάμε το παραλιακό μονοπάτι Ε4 συναντώντας πανέμορφες παραλίες στη διαδρομή μας. Φτάνοντας στο Ελαφονήσι κολυμπάμε στα καταγάλανα νερά του κα επιστρέφουμε στο Ηράκλειο.


Κυριακή 10

α. Μεγάλος Γύρος Σπιναλόγκας

Αρχηγός: Αλέξης Καραβασίλης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε από την Ελούντα και πορευόμαστε παραλιακά σε σχετικά δύσκολο πεδίο, εκτός μονοπατιού, προς τον όρμο Βαθύ, όπου κάνουμε την πρώτη στάση για ξεκούραση. Συνεχίζουμε παραλιακά πρώτα εκτός μονοπατιού και στη συνέχεια από μονοπάτι μέχρι το Σκουργέτο, απέναντι από το νησί της Σπιναλόγκας, όπου κάνουμε στάση για ένα σύντομο μπάνιο. Η συνέχεια είναι σε παλιό, εξαφανισμένο από τη βλάστηση, μονοπάτι που μας οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και την υπέροχη παραλία της Πελεκητής όπου κάνουμε το δεύτερο μπάνιο. Συνεχίζουμε λίγο προς το εσωτερικό και αφού κάνουμε μια σύντομη στάση στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη κατευθυνόμαστε, αν έχουμε χρόνο, προς το Μεγάλο Κριό για το τελευταίο μπάνιο και ξεκούραση. Τέλος επιστρέφουμε από μονοπάτι στην Ελούντα. Η πορεία δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές, αλλά είναι περίπου 16 χιλιόμετρα σε δύσκολο πεδίο

β. Μικρός Γύρος Σπιναλόγκας

Αρχηγός: Μαρία Στεφανάκη • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Ξεκινώντας από την Ελούντα περπατάμε στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας ή Κολοκύθας. Ακολουθώντας παλιά μονοπάτια πάμε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά. Συνεχίζουμε το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα σε βραχώδεις παραλίες, περνάμε τον υπέροχο κολπίσκο στην ανατολική ακτή της χερσονήσου και ακολουθώντας κυκλική πορεία επιστρέφουμε στην Ελούντα.


Σάββατο 16 – Κυριακή 17

41η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση – Γιούχτας

Αρχηγός: Δ.Σ. • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 2

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες από όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κρήτης συναντιούνται για να περπατήσουν μαζί και να γνωριστούν καλύτερα. Φέτος η συνάντηση διοργανώνεται από τον Σύλλογό μας και φιλοξενείται στον ευρύτερο χώρο της περιοχής του Γιούχτα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει διανυκτέρευση σε σκηνές στο Φουρνί, ξεναγήσεις, φαγητό, γλέντι και ανάβαση στην κορυφή του Γιούχτα (811μ). Η βοήθεια των εθελοντών μελών μας είναι απαραίτητη.


Σάββατο 23 – Κυριακή 24

Σούγια – Δώματα – Αγία Ρουμέλη

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας: 7+6 • Β.Δ.: 3

Πεζοπορία στο πιο όμορφο, αλλά και αρκετά απαιτητικό τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη. Αυτό το μεγάλο σε μήκος παραλιακό μονοπάτι με τις συχνές υψομετρικές εναλλαγές, είναι κατάλληλο για έμπειρους πεζοπόρους και προσφέρει τοπία μαγευτικής ομορφιάς. Ξεκινώντας από τη Σούγια με κατεύθυνση ανατολικά, διανυκτερεύουμε στην παραλία Δωμάτων και την επαύριο συνεχίζουμε ως την Αγία Ρουμέλη.


Κυριακή 24

Παξιμάδια

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Από τον Κόκκινο Πύργο με καραβάκι αναχωρούμε για τα Παξιμάδια. Στο ένα από τα δύο νησάκια πραγματοποιούμε μικρή πεζοπορία έως την κορυφή του και έπειτα μεταβαίνουμε σε παραλία του νησιού για μπάνιο και φαγητό. Τέλος, με το καραβάκι κάνουμε τον περίπλου και των δύο νησιών και επιστρέφουμε στον Κόκκινο Πύργο.

[ + ]