Νοέμβριος 2023

Κυριακή 5

α. Φαράγγι Αποσελέμη

Δωρεάν πεζοπορία για όλους

Αρχηγός: Δ.Σ • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου και του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) πραγματοποιείται δωρεάν πεζοπορία για όλο τον κόσμο. Ξεκινάμε από την παλιά Εθνική Οδό Ηρακλείου – Χερσονήσου και μπαίνουμε στο φαράγγι του Αποσελέμη. Είναι ένα μικρό πανέμορφο φαράγγι, πολύ κοντά στο Ηράκλειο, που όμως παραμένει σχετικά άγνωστο. Καταλήγουμε στο χωριό Αβδού. Η πορεία είναι εύκολη και συνιστάται για καινούργιους ορειβάτες και παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

β. Χοντροβολάκοι – Πρίνος – Ρωμανιές – Χοντροβολάκοι

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Ένα τμήμα της νοτιοδυτικής περιοχής του Ορεινού Ιεράπετρας περπατάμε σε τούτη τη βουνοδιαδρομή. Αφετηρία μας είναι η θέση Χοντροβολάκοι (360μ). Κινούμενοι ανατολικά περνάμε από τον σπηλαιόπορο του Ανηφορά (530μ) και μπαίνουμε στο φαράγγι της Γούλας, το οποίο μας οδηγεί στη θέση Σκάφη (640μ). Κατόπιν πορευόμαστε προς τη θέση Πρίνος (810μ) όπου ανεφοδιαζόμαστε με νερό. Συνεχίζοντας με δυτική κατεύθυνση φτάνουμε στη θέση Ρωμανιές (910μ), από όπου αρχίζουμε να κατηφορίζουμε με νότια κατεύθυνση για τη θέση Στου Μπιφ (600μ). Από εδώ προχωράμε κατηφορικά για τη θέση Χοντροβολάκοι. Τέλος, για να κλείσει όμορφα η μέρα, επισκεπτόμαστε ρακοκάζανο και απολαμβάνουμε φρέσκια ρακή και κρεατάκι στα κάρβουνα.


Σάββατο 11 – Κυριακή 12

α. Καταφύγιο Πρίνος – Διήμερο εθελοντικής εργασίας

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Σαββατοκύριακο στο Καταφύγιο Πρίνος με σκοπό να γίνουν όλες οι απαραίτητες μεταφορές και εργασίες ώστε το καταφύγιο να είναι έτοιμο να δεχτεί επισκέπτες στη διάρκεια του χειμώνα. Στους εθελοντές ο Σύλλογος προσφέρει γεύματα και ύπνο δωρεάν.

Κυριακή 12

β. Φαράγγι Ρόζας (Σκουπιδομάζωμα)

Αρχηγός: Μάνος Πετράκης • • Ώρες κατάβασης: 4 • Β.Δ.: 1+

Τεχνική κατάβαση (canyoning) στο Φαράγγι της Ρόζας. Μια φορά το χρόνο εθελοντές του ΕΟΣ Ηρακλείου αλλά και εθελοντές από άλλους Συλλόγους πραγματοποιούν καθαρισμό σε ένα φαράγγι ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας φύση. Μια κίνηση που, εκτός από ουσιαστική, στόχο έχει και την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της διάδρασης της τοπικής κοινότητας με το φυσικό τοπίο. Στενό, μικρό αλλά εντυπωσιακό το τεχνικό τμήμα του φαραγγιού Ρόζα. Πήρε το όνομα του από τα επιβλητικά κάθετα τοιχώματα του γεμάτα βραχοσκεπές και σπηλαιώσεις. Αποτελεί ενδιαίτημα για πολλά αρπακτικά πτηνά όπως τα όρνεα. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας γάντια κήπου για το σκουπιζομάζωμα και ενισχυμένες σακούλες. Στεγνό και δροσερό αυτή την περίοδο. Επίδειξη τεχνικών: 15 λεπτά – Περπάτημα προς την είσοδο: 20 λεπτά – Διάρκεια κατάβασης: 4 ώρες – Αριθμός καταβάσεων: 6 – Μέγιστη κατάβαση: 12μ – Μήκος διαδρομής: 1χλμ.


Κυριακή 19

Κεφαλοβρύσι – Ομαλός Βιάννου – Κάτω Σύμη

Αρχηγός: Μπάμπης Πυροβολάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε την πορεία μας από το χωριό Κεφαλοβρύσι (760μ) και ακολουθώντας ανηφορικό δασωμένο μονοπάτι θα φτάσουμε στο Οροπέδιο Ομαλού Βιάννου, το οποίο διασχίζουμε ως το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (1350μ). Στην επιστροφή περνάμε από την τοποθεσία Παραδείσου Κούτελο με την υπέροχη θέα και κατηφορίζουμε ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα σε πευκοδάσος μέχρι την Κάτω Σύμη (730μ).


Κυριακή 26

Κολλητά Φαράγγια

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορική διαδρομή με την οποία διασχίζουμε δύο γνωστά και πανέμορφα Φαράγγια στο νομό Ρεθύμνου, το Φαράγγι του Βελονάδο και το Φαράγγι του Κάτω Πόρου. Ξεκινάμε από το χωριό Μούντρος (350μ.) και αφού διασχίσουμε το Φαράγγι του Βελονάδο καταλήγουμε στο χωριό Βελονάδο. Το Φαράγγι του Κάτω Πόρου είναι παράλληλο με το πρώτο, καταπράσινο, γεμάτο πλατάνια και βελανιδιές. Στα τοιχώματά του δημιουργούνται σπηλαιώσεις και βραχοσκεπές με μοναδικούς χρωματισμούς. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού το σημείο που τα τοιχώματά του στενεύουν επιβλητικά. Η πορεία περνάει από την τοποθεσία των Πέντε Παρθένων και καταλήγει στην Αργυρούπολη (300μ.).

[ + ]