Νοέμβριος

Κυριακή 6

α. Φαράγγι Αλμυρού

Δωρεάν πεζοπορία για όλους

Αρχηγός: Δ.Σ • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου και του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) πραγματοποιείται δωρεάν πεζοπορία για όλο τον κόσμο. Από την Κέρη, στον παλιό δρόμο προς Ρέθυμνο, παίρνουμε το χωματόδρομο που μας βάζει στο Φαράγγι του Αλμυρού, ένα πολύ σημαντικό βιότοπο, ένα μικρό παράδεισο που αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας, είναι υποτιμημένο και λίγοι το έχουν περπατήσει. Η πορεία μας θα καταλήξει στο δρόμο για τα Ελληνοπεράματα.

β. Φουρφουράς – Κορακιά – Άπλυτρα – Φουρφουράς

Αρχηγός: Γιάννης Αντωνάκης • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε από το Φουρφουρά Αμαρίου (460μ) και ανεβαίνουμε στην Κορακιά (1473μ) περπατώντας πάνω σε καλοχαραγμένο μονοπάτι. Συνεχίζουμε ανάμεσα από κυπαρίσσια, πεύκα και πρίνους προς του Τσίχλη τον Πόρο και την πηγή Άπλυτρα (1258μ), κινούμενοι πάνω σε χωματόδρομους αρχικά και σε δυσδιάκριτα γιδόστρατα στη συνέχεια. Τέλος, ακολουθούμε κατηφορικά το μονοπάτι Ε4 για να επιστρέψουμε στον Φουρφουρά.


Κυριακή 13

α. Τσίβη

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Ανάβαση στην Τσίβη, κορυφή της οροσειράς Δίκτης που βρίσκεται ανατολικά του Οροπεδίου Λασιθίου και βόρεια του Καθαρού. H διαδρομή είναι κυκλική και ξεκινά από τη θέση Δάμακας (1100μ), λίγο πριν το Οροπέδιο του Καθαρού. Κατηφορίζουμε σε μια ρεματιά, διασχίζουμε το πρινοδάσος στους πρόποδες του βουνού και, στη συνέχεια, ανηφορίζουμε την πλαγιά προς την κορυφή (1664μ). Η πορεία συνεχίζει βόρεια με στάση στο παλιό μιτάτο για να θα απολαύσουμε τη θέα, και επιστροφή στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Η διαδρομή στην αρχή και στο τέλος, περίπου 1,7χλμ, είναι ίδια και ακολουθεί παλιά καλοσχηματισμένα μονοπάτια, ενώ κατά τόπους η ανάβαση και η κατάβαση έχει απότομες κλίσεις, χωρίς μονοπάτι.

β. Φαράγγι Αγίου Βασιλείου
(με σκουπιδομάζωμα)

Αρχηγός: Μάνος Πετράκης • Ώρες κατάβασης: 5 • Β.Δ.: 1+

Τεχνική κατάβαση (canyoning) στο Φαράγγι Κακοπέρατο ή Αγ.Βασιλείου που καταλήγει στο χωριό Αγ. Βασίλειος στο Νότιο Ρέθυμνο. Έχει 6 ραπελ με μέγιστο τα 16μ. Στόχος μας είναι ο καθαρισμός του φαραγγιού καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής Κοινότητας σχετικά με το οικοσύστημα της περιοχής και πώς μπορούμε να το προστατέψουμε.


Σάββατο 19 – Κυριακή 20

Άνω Ασίτες – Ρούβας – Ζαρός

Αρχηγός: Γιάννης Αντωνάκης • Ώρες πορείας: 2+8 • Β.Δ.: 2+3

Το Σάββατο ανεβαίνουμε από τις Πάνω Ασίτες (600μ) στο Καταφύγιο Πρίνος του Συλλόγου μας (1080μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή νωρίς το πρωί ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 περνάμε από τη βάση της Γυριστής, φτάνουμε στην περιοχή Διπλόρι (1300μ) και μέσα από το πανέμορφο πρινοδάσος του Ρούβα (950μ) φτάνουμε στον Άη Γιάννη, ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, όπου κάνουμε τη μεγάλη στάση μας και απολαμβάνουμε το δάσος. Στη συνέχεια διασχίζουμε το όμορφο φαράγγι του Ζαρού(ή Γάφαρη), περνάμε από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και καταλήγουμε στη λίμνη του Βότομου (450μ).


Κυριακή 27

Κολλητά Φαράγγια

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορική διαδρομή με την οποία διασχίζουμε δύο γνωστά και πανέμορφα Φαράγγια στο νομό Ρεθύμνου, το Φαράγγι του Βελονάδο και το Φαράγγι του Κάτω Πόρου.

Ξεκινάμε από το χωριό Μούντρος (350μ.) και αφού διασχίσουμε το Φαράγγι του Βελονάδο καταλήγουμε στο χωριό Βελονάδο. Το Φαράγγι του Κάτω Πόρου είναι παράλληλο με το πρώτο, καταπράσινο, γεμάτο πλατάνια και βελανιδιές. Στα τοιχώματά του δημιουργούνται σπηλαιώσεις και βραχοσκεπές με μοναδικούς χρωματισμούς. Χαρακτηριστικό του φαραγγιού το σημείο που τα τοιχώματά του στενεύουν επιβλητικά. Η πορεία περνάει από την τοποθεσία των Πέντε Παρθένων και καταλήγει στην Αργυρούπολη (300μ.).

[ + ]