Μάιος

Κυριακή 7

Λιβάδι Κρουσώνα – Βιτσιλιά – Ξεροσκάφη

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε από το Λιβάδι του Κρουσώνα (1000μ), αρχικά σε χωματόδρομο και στη συνέχεια εκτός μονοπατιού, ως την κορυφή Βιτσιλιά (1271μ). Μετά την απαραίτητη στάση, συνεχίζουμε δυτικά κινούμενοι συνεχώς στην κορυφογραμμή μέχρι να φτάσουμε κάτω από την κορυφή Ξεροσκάφη για το τελικό ανέβασμα στην κορυφή (1505μ). Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής έχουμε φοβερή θέα προς το Λιβάδι, το Ηράκλειο, τα Λασηθιώτικα, το Κουδούνι και το Σκίνακα. Από την κορυφή θα απολαύσουμε και τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας είναι εκτός μονοπατιού ή σε γιδόστρατες.


Κυριακή 14

Ασκύφου – Σφακιά

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Ξεκινάμε την πορεία μας στο Ασκύφου από τη γειτονιά Πετρέ, ανεβαίνουμε στο μικρό οροπέδιο του Ξερόκαμπου και βγαίνουμε στην περιοχή Τρικοκιές, περνάμε πάνω από το εγκαταλειμμένο χωριό Καλοί Λάκκοι και φτάνουμε στην πηγή Σκαφίδια όπου υπάρχει νερό, διασχίζουμε το εντυπωσιακό αλλά εγκαταλελειμμένο χωριό Μουρί και τερματίζουμε στα Σφακιά. Η πορεία κινείται σε παλιά εγκαταλελειμμένα μονοπάτια που άλλοτε φαίνονται και άλλοτε χάνονται.


Κυριακή 21

Κράσι – Σελένα – Τζερμιάδο

Αρχηγός: Ελένη Μπιτσάκη • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε την πορεία μας από το Κράσι (600μ) και ακολουθώντας καλογραμμένο μονοπάτι φτάνουμε στην κορυφή της Σελένας (1556μ), απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική. Στην κατάβαση περνάμε νότια και ακολουθούμε το μονοπάτι με υπέροχη θέα που μας οδηγεί στο χωριό Τζερμιάδο (845μ).


Κυριακή 28

α. Σχινοκάψαλα – Φαράγγι Ορεινού – Κουτσουράς

Αρχηγός: Δημήτρης Σφυράκης • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 3

Πεζοπορική διαδρομή στη νότια πλαγιά του όρους Θρυπτή. Ξεκινάμε από τη θέση Ψυχρό μεταξύ Αγίου Ιωάννη και Σχινοκαψάλων Ιεράπετρας. Αφού περπατήσουμε ένα μεγάλο μέρος του πευκοδάσους των Σχινοκαψάλων, βγαίνουμε σε ανοιχτό – λόγω πυρκαγιών -πεδίο και φτάνουμε στη θέση Πρίνος, όπου ανεφοδιαζόμαστε με νερό. Κατόπιν πορευόμαστε νότια για να δούμε τα ασβεστοκάμινα και κατηφορίζουμε ανατολικά για να μπούμε στο φαράγγι του Ορεινού ή κόκκινων πεταλούδων. Ακολουθώντας το μονοπάτι καταλήγουμε στο δασάκι του Κουτσουρά.

β. Φαράγγι Ορεινού

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Το φαράγγι του Ορεινού, γνωστό και ως Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων, είναι από τα ομορφότερα της Κρήτης, με έντονη βλάστηση. Στην αρχή της διαδρομής υπάρχουν πηγές και μικροί καταρράκτες. Το περπάτημα θα ξεκινήσει από το καταπράσινο χωριό Ορεινό και θα καταλήξει στο δασάκι του Κουτσουρά. Θα ακολουθήσει μπάνιο στην παραλιά Αχλιά.

[ + ]