Μάρτιος 2020

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 29-2

Ασκύφου Σφακίων

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη • Ώρες πορείας:2+6+4 • Β.Δ.:1

Αναχώρηση το Σάββατο το πρωί, άφιξη στο Ασκύφου και περιήγηση στα γύρω φρούρια. Την Κυριακή διάσχιση του Φαραγγιού της Ίμπρου και τη Δευτέρα ανάβαση στο οροπέδιο της Ταύρης όπου και κάνουμε τα κούλουμα.


Σάββατο 7

εξ αναβολής

Σπαθί

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 6

Από το Οροπέδιο του Λιμνάκαρου (1150μ) ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Σπαθί, την ψηλότερη της οροσειράς της Δίκτης (2148μ). Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

Κυριακή 8

Άνω Ασίτες – Καταφύγιο Πρίνος – Πανασός

Αρχηγός: Νίκος Φουκάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Από τους Άνω Ασίτες (480μ) ανεβαίνουμε στο καταφύγιο του Συλλόγου μας, Πρίνος (1080μ), και στη συνέχεια από παλιό μονοπάτι φτάνουμε βόρεια του Πανασού, στη θέση  «Αμουργέλα» όπου έγινε η ιστορική μάχη κατά των Τούρκων τον Αύγουστο του 1823. Από εκεί κατηφορίζουμε προς τον Πανασό (450μ.) περνώντας από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, αρχαίες ακτογραμμές και το μοναδικό Μινωικό λατομείο. Η εξόρμηση είναι εκπληκτικής ομορφιάς και γίνεται πρώτη φορά.


Σάββατο 14 – Κυριακή 15

α. Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Φώντας Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 4+8 • Β.Δ.: 2+6

Χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το Σάββατο ξεκινάμε από το χωριό Κουρούτες (550μ) και προωθούμαστε με φορτηγάκι στην τοποθεσία Παρδί (700μ), εφόσον το χιόνι το επιτρέπει. Από εκεί περπατάμε ως το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ). Στην επιστροφή περνάμε από το καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι ως το χωριό Φουρφουράς (600μ). Για την ανάβαση στην κορυφή είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

Κυριακή 15

β. Οξά – Αρχαία Νάξος

Αρχηγός: Νανά Κουτσανδρέου • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε από τα Ελληνικά (145μ) και ακολουθώντας χωματόδρομο φτάνουμε στους πρόποδες του όρους Οξά. Μέσω παλιού μονοπατιού φτάνουμε σε υψόμετρο 540μ όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Νάξου, με καταπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μεραμπέλου και τη Σπιναλόγκα. Προχωράμε κατά μήκος της σέλας προς το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και ανεβαίνουμε ως τη κορυφή Οξά (550μ). Από δρόμο και μονοπάτι καταλήγουμε στην Ελούντα.


Σάββατο 21 – Τετάρτη 25

α. Καλάβρυτα – Χελμός – Βουραϊκός

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Πέντε μέρες στην ανοιξιάτικη Αχαΐα. Με βάση τα Καλάβρυτα ανεβαίνουμε στον Χελμό, επισκεπτόμαστε το Μέγα Σπήλαιο και την Αγία Λαύρα και κατεβαίνουμε το Φαράγγι του Βουραϊκού. Αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί έγκαιρα.

Κυριακή 22

β. Βοριζιανό Φαράγγι

Αρχηγός: Μανώλης Φραγκιαδάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Περπατάμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαράγγι του Ψηλορείτη, το Φαράγγι των Βοριζίων, που ξεκινά λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό (560μ). Ακολουθούμε διαδρομή ανηφορική μέσα στην κοίτη του φαραγγιού με κάποια απότομα σημεία. Στα 1090μ, λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο του οροπεδίου της Νίδας, βγαίνουμε από το φαράγγι και κατηφορίζοντας από παλιό μονοπάτι επιστρέφουμε στα Βορίζια.


Σάββατο 28 – Κυριακή 29

α. Ομαλός – Καταφύγιο Καλλέργη – Μελινταού

Αρχηγός: Άννα Καλλέργη • Ώρες πορείας: 2+10 • Β.Δ.: 2+5

Το Σάββατο το μεσημέρι περπατάμε από τον Ομαλό (1080μ) στο Καταφύγιο Καλλέργη (1680μ), όπου και διανυκτερεύουμε. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιούμε χειμερινή ανάβαση στη Μελινταού (2133μ). Αν υπάρχει δυνατότητα, επιστρέφουμε στο καταφύγιο περνώντας από τις κορυφές Μαύρη (1883μ) και Ψαρή (1817μ). Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και η πείρα σε χειμερινές αναβάσεις. Στο διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι δεν ενδιαφέρονται να ανέβουν στις κορυφές, αλλά απλώς να θαυμάσουν το μεγαλείο τους.

Κυριακή 29

εξ αναβολής

β. Κορίτσι – Βρομονερό

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 1

Το περπάτημα ξεκινάει περίπου 2 χλμ μετά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (1300μ) στον δρόμο προς τη Νίδα. Κατηφορίζουμε από μονοπάτια και χωματόδρομους προς το Οροπέδιο Κορίτσι και το Δάσος Βρομονερό. Η πορεία μας τελειώνει στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα (650μ).

[ + ]