Ιούνιος

Σάββατο 3 – Δευτέρα 5

α. Φαράγγι Σαμαριάς

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.:2

Το Σάββατο αναχωρούμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) και διασχίζουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη όπου διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες.

β. Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 10+10 • Β.Δ.:3

Ξεκινάμε από το καταφύγιο Καλλέργη και ακολουθούμε την πορεια κορυφή Μελινταού, κορυφή Πυρού Λίμνη, κορυφή Καρά Κεφάλι, μιτάτο Πύργου, Λιβάδα, και διανυκτέρευση στο Λαγκό κοντά στη πηγή. Την επαύριο ανεβαίνουμε την κορυφή Γριας Σωρός ή Ασκύφου Σωρός, Σελί Κουταλά, περνάμε το οροπέδιο Νιάτο και τερματίζουμε στο Ασκύφου. Απαιτείται εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση.


Κυριακή 11

Αχεντριάς – Μαριδάκι – Τσούτσουρας

Αρχηγός: Νίκος Διάκος • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.:2

Μια από τις αυθεντικότερες διαδρομές στον μαγευτικό τόπο των Αστερουσίων, σε ένα τοπίο γεμάτο αντιθέσεις.

Με αφετηρία το χωριό Αχεντριά (686μ), ξεκινάμε αρχικά τη πορεία μας κινούμενοι σε χωματόδρομο μέχρι την περιοχή Στειρόμαντρα και εν συνεχεία, μέσω καλντεριμιού, το οποίο χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων, φτάνουμε στον Στενό Πόρο (820μ), λίγο πριν κατηφορίσουμε προς τη νοτιότερη εποχιακή λίμνη της Κρήτης, εκείνη του Κολυμπά ή Τούρκου Λάκκο. Με θέα πλέον το γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, αρχίζει η καθοδική πορεία μέχρι το επίπεδο της θάλασσας, διασχίζοντας ένα τοπίο γεμάτο βράχια και μυρωδάτα φρύγανα, περνώντας αρχικά από την πηγή Κεφαλοβρύσι για ανεφοδιασμό και το εντυπωσιακό φοινικόδασος του Αγίου Αντωνίου με τον ενδημικό φοίνικα του νησιού! Έπειτα από μια σύντομη στάση στην απομονωμένη Μoνή του Αγίου Νικήτα, συνεχίζουμε τη πορεία μας μέσω χωματόδρομου μέχρι το Μαριδάκι, όπου μπορούμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας λίγο πριν ολοκληρώσουμε την πορεία μέσω μονοπατιού στον Τσούτσουρα.


Σάββατο 17 – Κυριακή 18

Βάι – Χιόνα – Καρούμες – Χοχλακιές

Αρχηγός: Κωνσταντίνα Αρετάκη • Ώρες πορείας: 5+5 • Β.Δ.: 2+2

Ένα διήμερο στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Το Σάββατο περπατάμε από το Βάι και τη διάσημη παραλία του με κατεύθυνση νότια ως την Χιόνα, όπου διανυκτερεύουμε σε σκηνές ή δωμάτια. Την Κυριακή συνεχίζουμε νότια μέχρι την Παραλία Καρούμες. Τέλος ακολουθούμε το όμορφο φαράγγι των Χοχλακιών, όπου αυτήν την εποχή ανθίζει η ρίγανη, και καταλήγουμε στο ομώνυμο χωριό.


Σάββατο 24 – Κυριακή 25

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης – Σούγια – Παλαιόχωρα

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 4 + 6 • Β.Δ.: 1 + 2

Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080 μ). Από το Σελινιώτικο Πόρο του οροπεδίου (1000 μ) θα ξεκινήσουμε τη διάσχιση του καταπράσινου Φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης για να καταλήξουμε στο χωριό Σούγια όπου θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την Παλαιόχωρα, διασχίζοντας το Φαράγγι της Λισσού. Στη διαδρομή θα κάνουμε και στάσεις για μπάνιο. Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν μπορούν να απολαύσουν την παραλία της Σούγιας μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια να έρθουν στην Παλαιόχωρα με το λεωφορείο.

[ + ]