Ιούνιος 2022

Κυριακή 5

Αλώνες – Νησί – Άγιος Κωνσταντίνος

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 ξεκινάμε από τις Αλώνες Ρεθύμνου, μέσα στο καταπράσινο φαράγγι της περιοχής και κάτω από τη σκιά των πλατάνων, για περίπου 2 χλμ. Στη συνέχεια ακολουθούμε χωματόδρομο ως την έξοδο του φαραγγιού του Μούνδρου, με στόχο το βραχώδη λόφο δυτικά του φαραγγιού. Ο λόφος αυτός ονομάζεται Νησιανή από τον εγκαταλελειμμένο σήμερα οικισμό Νησί, από τον οποίο περνάμε. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής έχει βορειοανατολική κατεύθυνση. Διασχίζουμε ένα μικρό ρέμα και φθάνουμε στον κεντρικό δρόμο προς τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άγιος Κωνσταντίνος, όπου τελειώνει η πορεία μας. Μικρό διάλειμμα στο χωριό και μετά βουτιές σε κοντινή παραλία.


Σάββατο 11 – Δευτέρα 13

α. Φαράγγι Σαμαριάς

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Το Σάββατο αναχωρούμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) και διασχίζουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη όπου διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες.

β. Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 10 • Β.Δ.: 3

Ξεκινάμε από το καταφύγιο Καλλέργη και ακολουθούμε την πορεια κορυφή Μελινταού, κορυφή Πυρού Λίμνη, κορυφή Αθρωπόλιθος κορυφή Καρά Κεφάλι, μιτάτο Πύργου, Λιβάδα, και διανυκτέρευση στο Λαγκό κοντά στη πηγή. Την επαύριο ανεβαίνουμε την κορυφή Γριας Σωρός ή Ασκύφου Σωρός, Σελί Κουταλά, περνάμε το οροπέδιο Νιάτο και τερματίζουμε στο Ασκύφου. Απαιτείται εμπειρία και καλή φυσική κατάσταση.


Κυριακή 19

Κόφινας – Κουδουμάς – Άγιος Αντώνιος

Αρχηγός: Γιώργος Κατσαράκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Εξόρμηση με πολλές επιλογές για όλους στο πιο όμορφο κομμάτι των Αστερουσίων, με το άρωμα του ανθισμένου θυμαριού, των πεύκων και τη θέα του απέραντου γαλάζιου. Από τη θέση Σώπατα στα ριζά του Κόφινα (1000μ) ανεβαίνουμε στην κορυφή (1231μ), θαυμάζουμε την πανοραμική θέα και κατεβαίνουμε το μονοπάτι ως τη Μονή Κουδουμά και την παραλία. Από εκεί συνεχίζουμε ως το επιβλητικό σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, με το ομώνυμο χτισμένο μέσα εκκλησάκι και τις στέρνες γεμάτες με παγωμένο πόσιμο νερό. Επιστρέφουμε στη Μονή Κουδουμά κι από κει με βανάκια ανεβαίνουμε ως το λεωφορείο.


Κυριακή 26

Νίδα – Ψηλορείτης – Λάκκος Μυγερού

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 4

Ακολουθώντας το Ε4 από το οροπέδιο της Νίδας (1380μ) ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ). Αφού απολαύσουμε τη μοναδική πανοραμική θέα σε όλη το νησί, ακολουθούμε τη λεγόμενη Στράτα του Ψηλορείτη και κατεβαίνουμε στον Λάκκο του Μυγερού (1700μ).

[ + ]