Ιούνιος 2021

Κυριακή 6

Αστρακιανό Φαράγγι – Φαράγγι Καρτερού

Αρχηγός: Γιάννης Κελεσής • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Μία πολύ όμορφη διαδρομή, πολύ κοντά στην πόλη του Ηρακλείου.  Μια εύκολη πεζοπορία, μέσα σε ένα απίστευτα καταπράσινο τοπίο, με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί και να μας δείχνει το δρόμο!
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό Μυρτιά, όπου, μετά από μικρή πεζοπορία σε αγροτικό δρόμο και μονοπάτι, μπαίνουμε στο Αστρακιανό φαράγγι. Η πρώτη στάση μας είναι στο απαράμιλλης ομορφιάς Νεραϊδόσπηλιο. Κατόπιν πεζοπορούμε στο φαράγγι δίπλα στο ποτάμι και κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις ξεκούρασης καταλήγοντας στο φαράγγι του Καρτερού. Στη συνέχεια διασχίζουμε αυτό το καταπράσινο φαράγγι και στο τέλος του μας περιμένει το λεωφορείο. Εφόσον οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, θα μεταβούμε σε κοντινή παραλία για μπάνιο στη θάλασσα.
Η διαδρομή είναι κατάλληλη για νέους ορειβάτες που θέλουν να γνωρίσουν τη φύση και μικρά παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.


Κυριακή 13

Φαράγγι Ρίχτη

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην περιοχή της Σητείας με πλούσια βλάστηση.
Θα ξεκινήσουμε το περπάτημα λίγο μετά το χωριό Έξω Μουλιανά (350μ). Στην πορεία θα συναντήσουμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά του 19ου αιώνα, εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και έναν επιβλητικό καταρράκτη, όπου οι γενναίοι θα κάνουν μπάνιο.
Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή και εν συνεχεία θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο στην παραλία Θόλος για να απολαύσουμε το μπάνιο μας.
Εύκολη διαδρομή για όλους, ακόμα και για μεγάλα παιδιά.


Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 19-21

α. Φαράγγι – Σαμαριάς

Αρχηγός: Φάνης Μάμος • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Το Σάββατο αναχωρούμε για το Οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ξεκινάμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) και διασχίζουμε το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη όπου διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Η Δευτέρα είναι ελεύθερη για μπάνιο, ξεκούραση ή μικρές πεζοπορίες.

β. Διάσχιση Λευκών Ορέων

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 18 • Β.Δ.: 4

Το Σάββατο αναχωρούμε για το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων (1080μ) όπου διανυκτερεύουμε. Πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκινάμε τη διάσχιση. Περνάμε από το καταφύγιο Καλλέργη (1680μ), ανεβαίνουμε στις κορυφές Ψαρή (1817μ) και Μελινταού (2133μ) και κατηφορίζουμε στους Ποταμούς. Συνεχίζουμε προς την πηγή Ζαρανίου και από εκεί κατηφορίζουμε προς τον ’ι Γιάννη (780μ). Μετά από μια στάση ξεκούρασης κατεβαίνουμε στον ’γιο Παύλο και συνεχίζουμε παραλιακά ως την Αγία Ρουμέλη, όπου και διανυκτερεύουμε.
Τη Δευτέρα, προαιρετικά και κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει η δυνατότητα πορείας στο παραλιακό μονοπάτι Ε4 μέχρι τη Χώρα Σφακίων.
Η διάσχιση απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες με άριστη φυσική κατάσταση.


Κυριακή 27

Φαράγγι Σαρακίνας

Αρχηγός: Σίμος Βλάσσης • Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ.: 2

Μια δροσερή πεζοπορική εξόρμηση στην ανατολική Κρήτη.
Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από το χωριό Μύθοι Λασιθίου. Από εκεί θα ανέβουμε το φαράγγι της Σαρακίνας, ένα μικρό αλλά πανέμορφο φαράγγι, πλούσιο σε βλάστηση, πουλιά και νερό σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διάσχιση του περιλαμβάνει περπάτημα στο νερό και σκαρφάλωμα στους βράχους που βρίσκονται στην κοίτη του. Θα επιστρέψουμε στους Μύθους από τον δρόμο και η μέρα μας θα τελειώσει με μπάνιο στην παραλία του Μύρτου.
Η εξόρμηση γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Αγίου Νικολάου.

[ + ]