Φεβρουάριος 2022

Κυριακή 6

Αστυράκι – Τρυπητή – Καμαριώτης

Αρχηγός: Φωτεινή Σαρακινού • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Πορεία σε δύο όμορφα μικρά οροπέδια. Ξεκινάμε από το χωριό Αστυράκι διασχίζοντας το μικρό οροπέδιο που βρίσκεται δυτικά του και συνεχίζουμε στο οροπέδιο του Καμαριώτη. Αφού το διασχίσουμε, φθάνουμε στην περιοχή της Τρυπητής, όπου εξερευνούμε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων της. Κινούμενοι κυκλικά φθάνουμε στο χωριό Καμαριώτης, όπου θα επισκεφτούμε τις δυο πολύ ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Αν ο καιρός είναι κατάλληλος θα κάνουμε το πικ νικ μας κάτω από τις πανέμορφες βελανιδιές και τα όμορφα βράχια της περιοχής. Η διαδρομή θα κινηθεί κυρίως σε χωματόδρομους χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές. Είναι κατάλληλη για καινούργιους πεζοπόρους.


Κυριακή 13

α. Σπαθί

Αρχηγός: Θωμάς Βισκαδουράκης • Ώρες πορείας : 9 • Β.Δ.: 6

Από το Οροπέδιο του Λιμνάκαρου (1150μ) ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή Σπαθί, την ψηλότερη της οροσειράς της Δίκτης (2148μ). Επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

β. Βρουχάς – Φάρος Αφορεσμένου – Πλάκα

Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Από τον Βρουχά Μεραμπέλλου (200μ) ακολουθούμε το παραλιακό μονοπάτι που μας οδηγεί στον φάρο του ακρωτηρίου Αφορεσμένου με θέα στην αφρισμένη θάλασσα που σου κόβει την ανάσα. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε ως το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και από χωματόδρομο, με θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου και το νησάκι της Σπιναλόγκας, καταλήγουμε στην Πλάκα.


Σάββατο 19 – Κυριακή 20

α. Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος – Ψηλορείτης

Αρχηγός: Γιώργος Σπινθάκης • Ώρες πορείας: 4+8 • Β.Δ.: 2+6

Χειμερινή ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Ψηλορείτη. Το Σάββατο ξεκινάμε από το χωριό Κουρούτες (550μ) και προωθούμαστε με φορτηγάκι στην τοποθεσία Παρδί (700μ), εφόσον το χιόνι το επιτρέπει. Από εκεί περπατάμε ως το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος του ΕΟΣ Ρεθύμνου (1400μ), όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ). Στην επιστροφή περνάμε από το καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι ως το χωριό Φουρφουράς (600μ). Για την ανάβαση στην κορυφή είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός, καλή φυσική κατάσταση και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

β. Μονή Οδηγήτριας – Μάρτσαλο – Αγιοφάραγγο – Καλοί Λιμένες

Αρχηγός: Νίκος Αποστολάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2

Αφού επισκεφθούμε τη Μονή Οδηγήτριας, κατηφορίζουμε από χωματόδρομο ως την είσοδο της σκήτης του Μάρτσαλου. Ακολουθώντας μονοπάτι διασχίζουμε το ομώνυμο φαράγγι και φτάνουμε στην παραλία. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στη Σκήτη του Μάρτσαλου και από μονοπάτι περπατάμε ως την είσοδο του Αγιοφάραγγου με κατάληξη στην ομώνυμη παραλία. Η πορεία μας τελειώνει στους Καλούς Λιμένες.


Κυριακή 27

Μονή Βώσακου – Μονή Χαλέπας

Αρχηγός: Μιχάλης Λυρατζάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Ξεκινάμε από τους βόρειους πρόποδες του βουνού Κουλούκουνας στο νομό Ρεθύμνης (50μ). και μετά από ανηφορική πορεία σε μονοπάτι φτάνουμε στην πανέμορφη ανακαινισμένη Μονή Βωσάκου (300μ). Στη συνέχεια ακολουθώντας χωματόδρομο και μονοπάτι καταλήγουμε στην ιστορική Μονή Χαλέπας (450μ).

[ + ]