Αύγουστος

Σάββατο 6 – Κυριακή 7

Κριός – Ελαφονήσι

Αρχηγός: Μανούσος Πουλινάκης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 1

Το Σάββατο αναχωρούμε για το ακρωτήρι Γραμμένο, που βρίσκεται 5 χμ από την Παλαιόχωρα, όπου θα απολαύσουμε το μπάνιο μας και θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές ή υπνόσακους. Την Κυριακή μεταβαίνουμε με το λεωφορείο στην παραλία Κριός απ’ όπου ξεκινάμε το περπάτημα στο παραλιακό μονοπάτι Ε4 συναντώντας πανέμορφες παραλίες στη διαδρομή μας, ανάμεσά τους και το Κεδρόδασος. Φτάνοντας στο Ελαφονήσι κολυμπάμε στα καταγάλανα νερά του και επιστρέφουμε στο Ηράκλειο.


Σάββατο 13

Φεγγαράδα στο Καταφύγιο Πρίνος

Το καταφύγιο Πρίνος του Συλλόγου μας θα είναι ανοιχτό σε όσους επισκέπτες θέλουν να θαυμάσουν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο να ανατέλει από τα βουνά της Δίκτης. Η μετάβαση από και προς τους Ασίτες θα γίνει με ίδια μέσα. Για διανυκτέρευση είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τον υπεύθυνο.


Σάββατο 20 – Κυριακή 21

Διάσχιση Ψηλορείτη με διανυκτέρευση στην κορυφή

Οροπέδιο Νίδας – Τίμιος Σταυρός – Αρκάδι

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης • Ώρες πορείας: 4+9 • Β.Δ.:3+4

Από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) ξεκινάμε την ανάβαση για την υψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό (2456μ), όπου και διανυκτερεύουμε. Την επαύριο κινούμαστε βορειοδυτικά και κατεβαίνουμε περνώντας από τη Στολίστρα και το Σπαθί, ανεφοδιαζόμαστε με νερό στην περιοχή Αραβάνες και συνεχίζουμε την κατάβασή μας μέσω της κορυφής του Μαύρου για να καταλήξουμε στη Μονή Αρκαδίου. Η πορεία της δεύτερης ημέρας είναι εκτός μονοπατιού με πολλές υψομετρικές εναλλαγές.


Κυριακή 28

Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου – Σταυρός

Αρχηγός: Άνναα Τζιανάκη – Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.:1

Εξόρμηση στο Ακρωτήρι Χανίων. Αφού επισκεφτούμε τη Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Τζαγκαρόλων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στην Κρήτη (270μ), περνάμε από τη Μονή Γουβερνέτου, μπαίνουμε στο όμορφο πετρόκτιστο μονοπάτι που θα μας οδηγεί στο Σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας και στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Καθολικού. Το Καθολικό είναι κτισμένο κοντά στην έξοδο του φαραγγιού Αυλάκι, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια στην Κρήτη, καθώς ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.

Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας μέχρι τη θάλασσα όπου βλέπουμε ένα υπέροχο μικρό φιόρδ με γαλαζοπράσινα νερά, στο οποίο υπάρχουν ερείπια από το παλιό λιμάνι της μονής. Έπειτα, μέσα από ένα δασωμένο φαράγγι οδηγούμαστε πάνω στο κυρίως υψίπεδο του Ακρωτηρίου (250μ), το οποίο θα διασχίσουμε, αφού θαυμάσουμε τη θέα, για να καταλήξουμε στην παραλία του Σταυρού.

[ + ]