Αύγουστος 2021

Κυριακή 1

Φαράγγι Αράδαινας – Λουτρό – Χώρα Σφακίων

Αρχηγός: Γιάννης Αντωνάκης • Ώρες πορείας: 7 • Β.Δ.: 2

Μια καλοκαιρινή εξόρμηση στα νότια παράλια της Δυτικής Κρήτης με πολλές εναλλαγές εικόνων.

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, αναχωρούμε για την Αράδαινα Σφακίων (520μ). Από εκεί ξεκινάμε την κατάβαση του ομώνυμου φαραγγιού μέχρι την παραλία ’σπρα Μάρμαρα, όπου πραγματοποιούμε σύντομη στάση για μπάνιο. Στη συνέχεια περπατάμε με κατεύθυνση ανατολική κατά μήκος του παραλιακού μονοπατιού Ε4 περνώντας την παραλία Λύκο, Φοίνικα και φτάνουμε στο γραφικό οικισμό Λουτρό.

Όσοι επιθυμούν παραμένουν στο Λουτρό για μπάνιο και φαγητό και αναχωρούν με το καραβάκι για Χώρα Σφακίων. Οι υπόλοιποι, μετά από σύντομη στάση στο Λουτρό, συνεχίζουν για την υπέροχη παραλία Γλυκά Νερά, όπου απολαμβάνουν το μπάνιο τους, και ολοκληρώνουν τη διαδρομή στη Χώρα Σφακίων.


Κυριακή 8

Στις κορυφές του Ψηλορείτη

Αρχηγός: Ζουμπουλιά Βολωνάκη • Ώρες πορείας: 8 • Β.Δ.: 3

Μια όμορφη και απαιτητική ορειβατική εξόρμηση στις κορυφές του Ψηλορείτη.

Ξεκινάμε από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ). Περνώντας από αρκετά κακοτράχαλα σημεία και μερικά μιτάτα, προσεγγίζουμε τις κορυφές Κούσακας (2.209μ) και Βουλωμένος (2.267μ.) Στη συνέχεια ανεβαίνουμε στην κορυφή του Αγκαθιά (2424μ) και στην ψηλότερη κορυφή Τίμιος Σταυρός (2456μ), όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι.

Από την κορυφή μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και, ανάλογα με τις συνθήκες, και κάποια νησιά τού Αιγαίου.

Η κατάβασή μας θα γίνει από τη βορεινή πλευρά ακολουθώντας τη λεγόμενη Στράτα του Ψηλορείτη για να καταλήξουμε στο καταφύγιο του Μυγερού.

Σε περίπτωση υπερβολικής ζέστης η εξόρμηση θα αναβληθεί.


Σάββατο 21

Σελένα με πανσέληνο

Αρχηγός: Παναγιώτης Αργύρης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.: 2

Μια όμορφη και διαφορετική εξόρμηση με την πανσέληνο του Αυγούστου. Προορισμός η κορυφή Σελένα (1558μ), στη βόρεια πλευρά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Αναχωρούμε το απόγευμα του Σαββάτου για τους Μέσα Ποτάμους (892μ). Ξεκινάμε το περπάτημά μας, αρχικά σε χωματόδρομο για 2,5 χλμ και μετά σε μονοπάτι ως την κορυφή. Απολαμβάνουμε την ανατολή της πανσελήνου κι επιστρέφουμε κάτω από το φως της ακολουθώντας την ίδια διαδρομή σε μονοπάτι άνετο, χωρίς δυσκολίες.


Σάββατο 21 – Παρασκευή 27

Τύμφη – Σμόλικας

Αρχηγός: Σοφία Σωτηροπούλου

Διάσχιση Τύμφης ΚΑΙ Σμόλικα

Αμιγώς ορειβατική εξόρμηση στις αγέρωχες ψηλές κορυφές της Τύμφης και του Σμόλικα. Θα κινηθούμε στους δύο ορεινούς όγκους με διασχίσεις και εντυπωσιακά περάσματα, έχοντας στα πόδια μας τον Αώο. Θα διασχίσουμε πλούσια μεικτά δάση, στα χαμηλά υψόμετρα από πουρνάρια, πλατάνια, σχίνα, κέδρους, αγριοκουμαριές και ιτιές, ψηλότερα από βελανιδιές, σφενδάμια, έλατα, μαυρόπευκα και οξιές και ακόμα ψηλότερα από ρόμπολα, ώσπου θα βγούμε στα απέραντα αλπικά λιβάδια θα περάσουμε από τις δύο γνωστές Δρακόλιμνες με τους αλπικούς τρίτωνες στα 2100 μ. για να πατήσουμε τις ψηλότερες κορυφές πάνω από τα 2500μ.

Οι Διανυκτερεύσεις μας θα γίνουν στο καταφύγιο της Αστράκας, σε ορειβατικό ξενώνα στους Πάδες και σε μικρούς ξενώνες στην Κόνιτσα και τη Σαμαρίνα. Είναι απαραίτητος ο υπνόσακκος και προαιρετική η σκηνή, για όσους την προτιμούν.


Κυριακή 29

Φαράγγι Δίκταμου

Αρχηγός: Μαννιάνα Μιγάδη

Μια πορεία στο εντυπωσιακό Φαράγγι του Δίκταμου στη Δυτική Κρήτη.

Η πρώτη μας στάση θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας (200μ) για σχετική περιήγηση.

Εν συνεχεία αναχωρούμε για Κάτω Χωριό (299μ) και από εκεί ξεκινάμε την πορεία μας στο φαράγγι του Δικτάμου. Το φαράγγι είναι πολύ όμορφο και καταπράσινο με θεόρατα πλατάνια και πικροδάφνες, ενώ στις απότομες κάθετες πλαγιές του φύεται δίκταμος, το ενδημικό βότανο της Κρήτης. Είναι καλά σηματοδοτημένο με κόκκινα σημάδια, αλλά σε μερικά σημεία του κάποια δύσκολα περάσματα χρειάζονται προσοχή.

Καταλήγουμε στο χωριό Στύλος (40μ) όπου μπορούμε να κάνουμε μία στάση για καφέ ή φαγητό πριν αναχωρήσουμε για Ηράκλειο.

[ + ]