Απρίλιος 2022
Κυριακή 3
Φαράγγι Μέσονα
Αρχηγός: Άρια Χατζηβασίλη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2
Ξεκινάμε από το Καβούσι (100μ) ακολουθώντας ανηφορικό παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι πλευρικά, ανατολικά του Φαραγγιού του Μέσονα. Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά και στη συνέχεια βαδίζουμε πλευρικά, δυτικά του φαραγγιού πλάι σε παλιό χτιστό καταπότη. Αφήνοντας πίσω μας το φαράγγι συναντάμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς και αναβαθμίδες και φτάνουμε λίγο χαμηλότερα από το Οροπέδιο της Θρυπτής (950μ). Από εκεί, ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι μας οδηγεί στο Καβούσι (100μ). Η διαδρομή είναι ξεχωριστή και προσφέρει εξαιρετική θέα.
Κυριακή 10
α. Φαράγγι Ρόζας – Φαράγγι Εμπασάς
Αρχηγός: Άννα Τζιανάκη–Παπαδάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.:2
Ξεκινώντας λίγο μετά το Αβδού, θα κάνουμε μια κυκλική διαδρομή περπατώντας σε δύο τελείως διαφορετικά γεωλογικά φαράγγια της περιοχής. Το ένα είναι το Φαράγγι της Ρόζας που καταλήγει στην Κερά, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απότομα πρανή. Η κοίτη του έχει μεγάλη κλίση και το μονοπάτι που τη διασχίζει είναι λίγο απότομο αλλά υπάρχουν προστατευτικά συρματόσχοινα στα εκτεθειμένα σημεία. Το άλλο είναι το φαράγγι της Εμπασάς που από τη Κάτω Κερά καταλήγει στις Γωνιές. Είναι καταπράσινο με έντονη βλάστηση κυρίως πλατάνια και πρίνους και ομαλό βατό μονοπάτι.
β. Νίδα – Αγκαθιάς – Ψηλορείτης
Αρχηγός: Μπάμπης Φαλαγκάρας • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 5
Ακολουθώντας το Ε4 από το οροπέδιο της Νίδας (1380μ) ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό στον Ψηλορείτη (2456μ), με τα τελευταία χιόνια του χειμώνα. Στη διαδρομή μας κάνουμε παράκαμψη προς τον Αγκαθιά για να αποφύγουμε τα επικίνδυνα και ίσως παγωμένα σημεία. Η εξόρμηση είναι κατάλληλη για ορειβάτες με άριστη φυσική κατάσταση και κάποια πείρα στο χειμερινό βουνό.
Κυριακή 17
Πευκαράς – Λυγιά – Άρβη
Αρχηγός: Στέλιος Μπαρμπαγαδάκης • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2
Ξεκινάμε από τον Πευκαρά και προσεγγίζουμε τον βόρειο πόρο του φαραγγιού της Άρβης. Στη συνέχεια φτάνουμε στα υψίπεδα της Λυγιάς, περνάμε από την εκκλησία της Παναγίας της Λυγιώτισας, τόπο μαρτυρίου στην κατοχή, και επιστρέφουμε προς την ανατολική κορυφή του φαραγγιού. Ακολουθώντας μονοπάτι κατεβαίνουμε στην κοιλάδα της Άρβης και περνάμε από την Ι.Μ. του Αγίου Αντωνίου και την έξοδο του Φαραγγιού (το Ποροφάραγγο). Η πορεία καταλήγει στην Άρβη.
Πέμπτη 21 – Τρίτη 26
Πάσχα στα Κύθηρα
Αρχηγός: Θωμαΐς Πετροπούλου
Ανάμεσα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, μοναδικό και μοναχικό προβάλλει σαν μικρός παράδεισος το πανέμορφο νησί των Κυθήρων όπου θα κάνουμε Πάσχα φέτος. Μύθοι και παραδόσεις σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά του τοπίου δίνουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στο νησί. Το απόλυτο Μεσογειακό φως, η πλούσια εναλλαγή των τοπίων καθώς και τα διάσπαρτα μνημεία πολιτισμού πλάθουν τον ιδιόμορφο κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού. Σηματοδοτημένα μονοπάτια, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων, μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα μας.
Σάββατο 30 – Κυριακή 1 (Πρωτομαγιά)
Ομαλός Χανίων – Γκίγκιλος – Βολακιάς
Αρχηγός: Σοφία Σωτηροπούλου • Ώρες πορείας: 4+10 • Β.Δ.: 2+4
Το Σάββατο το πρωί ανεβαίνουμε στο καταφύγιο Καλλέργη (1600μ) από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (1200μ). Μετά τη στάση στο καταφύγιο, κινούμαστε βόρεια και κατεβαίνουμε κυκλικά από άλλο μονοπάτι στο οροπέδιο του Ομαλού. Το βράδυ διανυκτερεύουμε σε δωμάτια ή σκηνές. Την Κυριακή το πρωί ξεκινάμε πάλι από το Ξυλόσκαλο (1200μ), ακολουθούμε το καλά χαραγμένο μονοπάτι Ε4, περνάμε από την πηγή στο Λινοσέλι και ανηφορίζουμε μέχρι το διάσελο (1650μ). Στη συνέχεια, ακολουθώντας τα σημάδια στη βραχώδη δυτική πλαγιά του βουνού, οδηγούμαστε στην κορυφή του Γκίγκιλου (1980μ). Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και η θέα μαγευτική. Όσοι θέλουν συνεχίζουν και στην κορυφή του Βολακιά (2116μ). Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.