β. Βαθύπετρο – Αρχάνες

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Πεζοπορία στο λόφο νότια των Αρχανών. Μια πορεία πανέμορφη που απευθύνεται και σε νέους πεζοπόρους και παιδιά. Στη διαδρομή μας περπατάμε σε χωματόδρομους και λίγο σε μονοπάτι για περίπου 10 χιλιόμετρα.
Ξεκινάμε από το χωριό Βαθύπετρο, και ανηφορίζουμε  το λόφο που βρίσκεται Νότια των Αρχανών. Από την απλωτή κορυφή του θαυμάζουμε τη θέα προς τη Μινωική έπαυλη του Βαθύπετρου, την περιοχή του Προφήτη Ηλία, το φράγμα του Χαλαβριανου, τις κορυφές πάνω από το Χουδέτσι και το Ρουκανι.
Περπατάμε τώρα κατεβαίνοντας την καταπράσινη λοφοπλαγιά προς τις Αρχάνες . Είναι μια περιοχή δίπλα μας που συνήθως την προσπερνάμε αλλά αξίζει την προσοχή μας. Έχουμε τώρα όμορφη θέα προς τις Αρχάνες και το Γιούχτα . Συναντάμε μικρά όμορφα εκκλησάκια.    Σε ένα από αυτά το βυζαντινό εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχάγγελου στον Ασώματο μπαίνουμε και βλέπουμε τις αγιογραφίες. Καταλήγοντας στις Επάνω Αρχάνες περπατάμε στα γραφικά δρομάκια, περνάμε την ανασκαφή στην Τουκογειτονιά και καταλήγουμε στην πλατεία. Θα δοθεί χρόνος ελεύθερος για επίσκεψη στο μουσείο ή στα καφέ  και  τα  ταβερνάκια  που υπάρχουν γύρω.

Αρχηγός: Φωτεινή Σαρακινού  •  Ώρες πορείας: 5  •  Β.Δ.: 1

Ώρα αναχώρησης: 09:00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.00 – 22.00 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810227609.

[ + ]