Αυγουστιάτικη απόδραση στη Σίφνο

Κυριακή 19 – Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Μια οκταήμερη απόδραση στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί της Σίφνου που περιλαμβάνει περπάτημα σε γραφικά μονοπάτια, κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά και αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες.

Περπατάμε στις τέσσερις οροσειρές του νησιού και ανεβαίνουμε στην ψηλότερη κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία (682μ).

Η διαμονή μας θα είναι σε δωμάτια ή οργανωμένο κάμπινγκ στις Καμάρες που ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικά λιμάνια της Σίφνου.

Γενικές πληροφορίες

Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος. Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 76 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στα 682 μέτρα.

Για το μέγεθός της, η Σίφνος έχει ένα πολύ πλούσιο περιβάλλον. Χωρίζεται σε τρεις περιοχές με βάση τα χαρακτηριστικά τους: α) η περιοχή με τους κατάλευκους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τις αμέτρητες πεζούλες, β) την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισής της με μηχανοκίνητο μέσο, και γ) το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι χαρακτηριστικά στεγνό, με χαμηλή βλάστηση και ιδιαίτερα πετρώδες έδαφος.

Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους Σιφνιούς!

Με μια ματιά

Πρώτη και τελευταία εικόνα: ‘Ωχρα και λευκό. Οι Καμάρες ξεκουράζονται στα πόδια του Αγίου Συμεών και αντικατοπτρίζονται στα νερά της Αγίας Μαρίνας. Την επόμενη εικόνα την προσφέρει η διαδρομή προς την Απολλωνία και τα χωριά που είναι δεμένα γύρω της με δεκάδες ξερολιθιές, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν λουριά. ‘Ήπιες στροφές δίπλα στο φαράγγι κι ένα τοπίο μετρημένα άγριο.

Η αίσθηση του μέτρου είναι το δώρο των θεών προς τη Σίφνο, μαζί με το χρυσάφι και το ασήμι της αρχαιότητας που την έκανε τον 6ο αιώνα π.Χ. την πλουσιότερη από όλες τις πολιτείες.

Τι είναι αυτό που γοητεύει στη Σίφνο των χαμηλών τόνων, στη Σίφνο, την χωρίς εξάρσεις;

  • Είναι η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που θαυμάζεις στον Αρτεμώνα, στο Πετάλι, στην Απολλωνία, στον Αϊ Λούκα, στα Εξάμπελα, στην Καταβατή.
  • Είναι το μεσαιωνικό Κάστρο, το «άστυ» των αρχαίων, με την Επταμάρτυρο και τα Σεράλια.
  • Είναι το προνόμιο να δεις την ανατολή του ήλιου στο μεγάλο προσκήνυμα της Χρυσοπηγήςκαι να ατενίσεις τη θέα από τη Βρυσιανή.
  • Είναι το μοναδικό δίκτυο των μονοπατιών της που περνούν από ξωκλήσια, πύργους-φρυκτωρίες, αλώνια, περιστεριώνες, πηγάδια.
  • Είναι οι αντιθέσεις: το Βαθύ με τα γιωτ δεμένα αρόδου και μια από τις πολυτελέστερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, και η ταπεινή Χερρόνησος, τόσο γραφική μέσα στην απλότητά της.
  • Είναι η ακρόπολη στον Άγιο Αντρέα, η μαγειρική τέχνη του Τσελεμεντέ και οι σιφνέικες γεύσεις που δε λένε να φύγουν από τον ουρανίσκο.
  • Είναι οι τσουκαλάδες που ακόμη ανάβουν καμίνια μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
  • Είναι οι 235 μονές και εκκλησίες της.

Το μέτρο, αυτός είναι ο θησαυρός της Σίφνου. Δεν μετριέται ούτε σε χρυσό, ούτε σε ασήμι.

Μετά την οκταήμερη αυτή εξόρμησή μας θα έχουμε σίγουρα την αίσθηση πως έχουμε κατακτήσει τη Σίφνο και ξεκλειδώσει όλα της τα μυστικά. Στην πραγματικότητα όμως, η Σίφνος είναι αυτή που θα μας έχει κατακτήσει…

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

11.00: Αναχώρηση από Ηράκλειο με Μινωικές για Μήλο.

15.00: Άφιξη στον Αδάμαντα, όπου έχουμε ελεύθερο πρόγραμμα ως τις 21.00 που αναχωρούμε για Σίφνο.

Ο Αδάμαντας, η παραλιακή αυτή νησιωτική κωμόπολη της Μήλου, απαρτίζεται από κάτασπρα σπιτάκια με ανθοστόλιστες μικρές αυλές και στενά ήσυχα δρομάκια, που όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα εξαίσιας κυκλαδίτικης ομορφιάς. Στον Αδάμαντα υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον Μεταλλευτικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, όμορφα εκκλησάκια όπως η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο και παραλία για μπάνιο.

22.15: Άφιξη στις Καμάρες, στο λιμάνι της Σίφνου. Τακτοποίηση στα δωμάτια ή στο camping. Διανυκτέρευση.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
Παναγιά Βρύσης – Χρυσοπηγή – Κάστρο

Ώρες πορείας: 4    •    Β.Δ.:1    •    Μήκος: 10 χλμ    •    ΥΔ: κατάβαση: 350μ, ανάβαση: 165μ

08.30: Αναχώρηση με το λεωφορείο για Παναγιά Βρύσης (187μ) στα ανατολικά του νησιού. Από παλιό μονοπάτι φτάνουμε στην Παναγία Χρυσοπηγή, ένα από τα πιο όμορφα και φημισμένα τοπία της Σίφνου: το γραφικό εκκλησάκι πάνω στο βράχο στην άκρη της θάλασσας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και συνδέεται με γεφυράκι με τη στεριά. Είναι η προστάτιδα της Σίφνου και γιορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως.

Εδώ κάνουμε στάση για μπάνιο. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι περνάμε από τον Φάρο και κινούμενοι βόρεια καταλήγουμε στο Κάστρο (163μ), όπου απολαμβάνουμε τη βόλτα και το μπάνιο μας.

Στα ανατολικά του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, είναι χτισμένο το ιστορικό χωριό Κάστρο, που κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών. Ο σημερινός οικισμός, που είναι χτισμένος πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, διατηρεί ακόμα και σήμερα τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου οχυρού χτισμένου γύρω στο 1635.

Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά πεζούλια, οι σκοτεινές στοές, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα στις εισόδους, οι αρχαίοι κίονες που χρησιμοποιήθηκαν ως αρχιτεκτονικά μέλη μεταγενέστερων κτηρίων, οι μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες που συναντά κανείς στα σοκάκια, οι μικρές αυλές των σπιτιών και το γραφικό εκκλησάκι της Εφταμάρτυρος, σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία

Το απόγευμα επιστρέφουμε στις Καμάρες με το λεωφορείο.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
Φυρόγεια – Προφήτης Ηλίας – Βαθύ

Ώρες πορείας: 7    •    Β.Δ.: 2    •    Μήκος: 15 χλμ    •    ΥΔ: 700μ

08.30: Αναχώρηση  με το λεωφορείο για τα Φυρόγεια (236μ), απ’ όπου ξεκινά το μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, την ψηλότερη κορυφή της Σίφνου (682μ).

Η θέα από την κορυφή, τόσο της Σίφνου όσο και των γειτονικών νησιών, είναι μοναδική, ενώ η επιβλητική κατασκευή του Μοναστηριού αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Το μοναστήρι κτίσθηκε πιθανότατα το 12ο αιώνα και είχε μοναχούς έως το 1890.

Αφού κατέβουμε από την κορυφή, συνεχίζουμε και περνάμε από το ερειπωμένο μοναστήρι του Ταξιαρχη Σκάφης, μέσα σεμια καλά κρυμμένη κοιλάδα του νησιού, σε μέρος μαγευτικό και πάντα ήρεμο. Από τη μονή μόνο η εκκλησία διατηρείται και ένα κελί ενώ στα παλιά, ερειπωμένα κελιά, υπάρχουν ακόμη σπαράγματα τοιχογραφιών. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το μικρό σπήλαιο της Βουγνούς, περνάμε από την Παναγία του του Νήλιου (409μ), όπου κάνουμε στάση και θαυμάζουμε αφ’ υψηλού τη θέα στο πέλαγος.

Τέλος κατευθυνόμαστε νοτιοδυτικά και καταλήγουμε στο Βαθύ. Ο πανέμορφος αυτός όρμος μας αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Ειδικά τις ζεστές ημέρες χρειάζεται προσοχή, γιατί η θέα των καταγάλανων νερών και της αμμουδιάς από ψηλά πιθανώς θα μας τραβήξει προς τα κάτω σαν μαγνήτης! Εδώ μένουμε για μπάνιο και φαγητό.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Άγιος Ανδρέας – Κάστρο – Παναγία Πουλάτη – Αρτεμώνας

Ώρες πορείας: 4    •    Β.Δ.: 1    •    Μήκος: 10 χλμ    •    ΥΔ: 400μ

08.30: Αναχώρηση με το λεωφορείο για τη νεολιθική ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα (414μ), όπου ξεκινά το μονοπάτι. Η θέα από το ψηλότερο σημείο του λόφου είναι μαγευτική. Μπροστά μας απλώνονται όλοι οι κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου, Απολλωνία, Αρτεμώνας, Άνω Πετάλι, Καταβατή και στο βάθος φαίνεται ο αρχαίος οικισμός του Κάστρου και το Αιγαίο. Το μονοπάτι στα πρώτα μέτρα ακολουθεί τη διαδρομή του αρχαιολογικού χώρου, τον οποίο περιηγούμαστε και με υπέροχη θέα κατηφορίζουμε το λόφο.

Περνώντας από όμορφες καλλιεργούμενες εκτάσεις, το μονοπάτι σύντομα προσεγγίζει την Ιερά Μονή Βρύσης (187μ). Είναι το μοναδικό ανδρικό μοναστήρι της Σίφνου και κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Από εκεί, κατηφορίζουμε το ρέμα Ερκειές, ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα της Σίφνου. Με λίγη προσοχή, θα διακρίνουμε τα υπολείμματα από έναν παλιό αγωγό νερού, ο οποίος τροφοδοτούσε το νερόμυλο που βρίσκεται παρακάτω. Το μονοπάτι κινείται σε σταθερό ύψος και από εκεί θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τον εντυπωσιακό πύργο νερού του νερόμυλου, που στέκει ακόμα σχεδόν άθικτος!

Κατηφορίζοντας η θέα του Κάστρου θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας. Μετά από μια μικρή ανηφόρα με σκαλοπάτια θα φτάσουμε στον οικισμό. Το Κάστρο κατοικείται από την αρχαιότητα. Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836. Τα περισσότερα κτίσματα που διακρίνονται σήμερα χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών. Θα περιηγηθούμεε στα στενά γραφικά σοκάκια του οικισμού, όπου θα δούμε τμήματα από αρχαίες κολώνες, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, οικόσημα και αρχαία τείχη.

Από το Κάστρο, το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από την ακτή, έως την γραφική εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης, σημείο μαγευτικό. Μια μικρή διασταύρωση στα ανατολικά της Παναγίας Πουλάτης θα μας οδηγήσει μετά από λίγα σκαλοπάτια στον ορμίσκο Διαλισκάρι με τα κρυστάλλινα νερά, όπου κάνουμε το μπάνιο μας.

Συνεχίζοντας, το ανηφορικό μονοπάτι εισέρχεται αρχικά στον οικισμό του Αγίου Λουκά, και από εκεί στον αρχοντικό Αρτεμώνα (399μ) με τα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και το τέρμα της διαδρομής, η οποία είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο!

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Χερρόνησος,  Άγιος Συμεών, Απολλωνία

Ώρες πορείας: 3    •    Β.Δ.:1    •    Μήκος: 6 χλμ    •    ΥΔ: κατάβαση 200μ

08.30: Αναχώρηση με το λεωφορείο για τη Χερρόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου η γη είναι άγονη, η βλάστηση χαμηλή, και το έδαφος βραχώδες και τραχύ.

Η Χερρόνησος, που σημαίνει χερσόνησος, ήταν παλαιότερα ένας ζωντανός οικισμός αγγειοπλαστών. Σήμερα είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι, προστατευμένο μέσα σ’ ένα μικρό κολπίσκο, που διατηρεί μια μοναδική απλότητα.

Ξεκινάμε το περπάτημα από το σημείο Καμπαναριό  και σε λίγες εκατοντάδες μέτρα φτάνουμε στον Αμπουρδέκτη. Εκεί βρίσκεται η βάση του ομώνυμου αρχαίου πύργου, καθώς και μια εποχιακή λίμνη, η μοναδική της Σίφνου.

Από εκεί πηγαίνουμε προς Αϊ Φίλιππο / ΑΪ Νικόλα. Είναι μια όμορφη μικρή διαδρομή με υπέροχη θέα. Επιστρέφουμε στον Αμπουρδέκτη και καταλήγουμε στη Χερρόνησο για μπάνιο και φαγητό.

Νωρίς το απόγευμα μεταφερόμαστε με το λεωφορείο στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών, (486μ), από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες της Σίφνου, κτισμένο το 1667, με προαύλιο που προσφέρει υπέροχη θέα.

Κατόπιν μεταβαίνουμε στην Απολλωνία, να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του νησιού.

Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο.

Κάνοντας περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια της με τους ασπρισμένους αρμούς, μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, να γευτείτε τις σιφνέικες νοστιμιές αλλά και πιο ψαγμένες γεύσεις με επιρροές από τη διεθνή κουζίνα στα εστιατόρια, που υπάρχουν στα σοκάκια της. Επίσης αξίζει να απολαύσετε ένα ή και παραπάνω ποτά στα γραφικά μπαράκια και καφενεία που θα βρείτε και λειτουργούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς εδώ, στο γνωστό πια στενό της Απολλωνίας χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

Αξίζει μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου στην Πλατεία Ηρώου (απέναντι από το ταχυδρομείο), το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή της Σίφνου.

Λίγο μετά την πλατεία Ηρώων ακολουθώντας τον δρόμο, πάνω στη διασταύρωση, βρίσκεται το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου Η Αγία Αικατερίνη, γνωστό στη Σίφνο ως Ίδρυμα Πρόκου, στο οποίο το καλοκαίρι πραγματοποιούνται αρκετές εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α.) και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Απολλωνία βρίσκεται και ο μοναδικός πολυχώρος των Κυκλάδων, γνωστός ως Ραμπαγάς.

Επιστροφή στις Καμάρες με το λεωφορείο το βραδάκι.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Πλατύς Γιαλός – Φυκιάδα – Πλατύς Γιαλός

Ώρες πορείας: 5   •    Β.Δ.: 1    •    Μήκος: 11 χλμ    •    ΥΔ: 370μ

08.30: Αναχώρηση με το λεωφορείο για τον Πλατύ Γιαλό.

Κυκλική διαδρομή, μια πεζοπορία – απόδραση από τον σύγχρονο πολιτισμό. Ξεκινώντας από τον Πλατύ Γιαλό, σύντομα αρχίζει η ανάβαση στην κατάφυτη με κέδρους πλαγιά. Η ανάβαση τελειώνει στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Κοντού (260μ) με την υπέροχη θέα. Από τον Προφήτη Ηλία, το μονοπάτι κινείται πάνω κάτω στο ίδιο υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά του λόφου. Η πανοραμική θέα αλλάζει συνεχώς, και αποκαλύπτεται σταδιακά ο εντυπωσιακός κόλπος του Βαθιού από ψηλά. Μετά από λίγα μέτρα χωματόδρομου, το μονοπάτι εισέρχεται εκ νέου σε δάσος με κέδρους που, ευτυχώς, κάνουν επαρκή σκιά!

Η κατάβαση προς τη Φυκιάδα είναι από τα ομορφότερα τμήματα των μονοπατιών της Σίφνου. Η μαγευτική, απομακρυσμένη παραλία της Φυκιάδας με τα σχεδόν πάντα ήρεμα νερά της είναι ιδανική για μπάνιο όταν ο καιρός είναι καλός. Στην αμμουδιά της, αν είμαστε παρατηρητικοί, θα βρούμε πολλές ελαφρόπετρες. Από την παραλία το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από έναν παραμυθένιο ελαιώνα, που έχει βέβαια μείνει πολλά χρόνια χωρίς περιποίηση. Όπως άλλωστε και το κτήριο Μουσία, ένα παραθεριστικό αρχοντόσπιτο, που δεν κατοικείται για πολλές δεκαετίες. Τα ψηλά τείχη της αυλής με τις πολεμίστρες, μαρτυρούν πως οι κάτοικοί του είχαν το φόβο πειρατικών επιδρομών από τους ξακουστούς πειρατές του Αιγαίου!

Αφήνοντας πίσω τη Μουσία, η διαδρομή συνεχίζει μέσα από κέδρους και ελιές έως την ακτή. Εκεί, θα περπατήσουμε πάνω σε βράχια πολύχρωμα, ηφαιστειακά, με θέα την Κιτριανή, το μικρό νησάκι απέναντι, με την ομώνυμη εκκλησία που είναι και η παλαιότερη της Σίφνου. Μια σύντομη ανηφόρα οδηγεί στο μικρό διάσελο που έγινε τελευταία γνωστό για τα προϊστορικά καμίνια που βρέθηκαν εκεί από τους αρχαιολόγους. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού είναι μια ήπια κατηφορική διαδρομή, όπου θα απολαύσουμε την άπλετη θέα προς τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού.

Στον πλατύ Γιαλό μένουμε για μπάνιο και φαγητό. Αργότερα επιστρέφουμε στις Καμάρες με το λεωφορείο.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018
Καμάρες – Απολλωνία – Καμάρες

Ώρες πορείας: 6   •    Β.Δ.: 2   •    Μήκος: 16 χλμ    •    ΥΔ: 450μ

Κυκλική διαδρομή στο κέντρο του νησιού.

08.30: Αναχώρηση με τα πόδια από τις Καμάρες, ανεβαίνουμε προς τον Κάψαλο (424μ) περνώντας από τη Μαύρη Σπηλιά, όπου βρίσκεται και η βάση του ομώνυμου αρχαίου πύργου. Η διαδρομή είναι ομαλά ανηφορική, η θέα όμως που προφέρει είναι εξαιρετική.

Προχωράμε προς τον φιλόξενο Άγιο Λευτέρη τον Καμπά στο κέντρο του νησιού. Εκεί υπάρχει ένα κελί ανοικτό για το κοινό, όπου μπορούμε να φτιάξουμε καφέ, να καθίσουμε στη σκιά και να ξεκουραστούμε θαυμάζοντας τη θέα.  Συνεχίζουμε σε σταθερό ύψος  και σε ένα όμορφο αγροτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ελιές και  περνάμε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Θεολόγου του Μονγκού, που λειτούργησε παλιότερα ως γυναικείο μοναστήρι . Σε λίγο φτάνουμε στην πρωτεύουσα, Απολλωνία (186μ), γνωστή μας πια, όπου κάνουμε στάση.

Τέλος, ακολουθούμε μονοπάτι που ήταν παλιός μουλαρόδρομος και ένωνε την Απολλωνία με τις Καμάρες. Η πεζοπορία με κατεύθυνση της Καμάρες είναι πιο εντυπωσιακή και πιο εύκολη, καθώς έχει όμορφη θέα προς τη θάλασσα και το μικρό φαράγγι. Στο μέσο περίπου της διαδρομής, θα περάσουμε από την εκκλησία Παναγία Πλατάνισσα. Λίγο πριν θα διακρίνουμε μια πόρτα με μεγάλους λίθους που στέκει μόνη της. Είναι η πόρτα ενός αρχαίου πύργου που λαϊκά έχει ονομαστεί Καμπαναριό. Η πορεία μας τελειώνει στις Καμάρες

Κυριακή  26 Αυγούστου 2018

Ημέρα επιστροφής.

Το πρωί στις 10.00 αναχωρούμε με το πλοίο για Μήλο. Φτάνουμε σε μια ώρα στον Αδάμαντα, από όπου αναχωρούμε με Μινωικές στις 14.30 για Ηράκλειο.

Άφιξη στο Ηράκλειο στις 18.30.

Αρχηγός: Πολυτίμη Χρηστάκου

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

 

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]