Οροπέδιο Ασκύφου

Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας 21–23 Φεβρουαρίου 2015

Ένα τριήμερο στα πανέμορφα ορεινά τοπία του Ασκύφου Χανίων.

Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα Λευκά Όρη και μοιάζει σαν ένα γιγάντιο κύπελλο, που στα αρχαία Ελληνικά λέγεται σκύφος (σκύφος ⇒ Ασκύφου). Είναι πιθανό πολλές χιλιάδες χρόνια πριν το οροπέδιο Ασκύφου να ήταν μια μεγάλη λίμνη.

Εδώ, το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Δυστυχώς 2 χρόνια μετά, το 1823, το Ασκύφου κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη. Απομεινάρι της εποχής εκείνης είναι το μικρό φρούριο που σώζεται στην κορυφή του λόφου στα βορειο-ανατολικά του οροπεδίου.

Εδώ βέβαια θα απολαύσουμε παραδοσιακές Σφακιανές πίτες: λεπτές πίτες με τυρί και μέλι.

1η ημέρα – Σάββατο

Συνολική Υ.Δ.: 570μ • Συνολικό Μήκος διαδρομής: 7.000μ. • Ώρες συνολικής πορείας: 5 • Β.Δ. 1

Αναχώρηση στις 8.00. Φτάνουμε στο οροπέδιο και ξεκινάμε την πεζοπορία μας:  από το Πετρέ παίρνουμε παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι μέσα σε δάσος από πρίνους ως το οροπέδιο της Ψηλής Παπούρας (1150μ) και μετά κατηφορίζουμε στην Ίμπρο (750μ). Μπορεί να συναντήσουμε και χιόνι στο δρόμο μας. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε το μονοπάτι για τον Κούλε της Ίμπρου (920μ), θαυμάζουμε τη θέα και γνωρίζουμε με ποια λογική χτίστηκαν οι Κουλέδες στην περιοχή.

Άφιξη και τακτοποίηση στα παραδοσιακά διαμερίσματα του Λευκορείτης Resort περίπου στις 17.00. Το βράδυ φαγητό ελεύθερο στο ξενοδοχείο ή στις ταβέρνες στο Αμμουδάρι του Ασκύφου.

2η ημέρα – Κυριακή

α. Ίμπρος – Ασφένδου – Αγιος Νεκτάριος

Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ. 2 • Υ.Δ. 1000μ • Μήκος 10.000μ

Αναχώρηση στις 8.00 με το πούλμαν για Ίμπρο (750μ) και Νέο Χωριό, απ’ όπου ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι μέχρι την άσφαλτο κάτω από την κορυφή Ακώνες. Περπατάμε για λίγο στην άσφαλτο (1150μ) και ξανασυναντάμε μονοπάτι μέχρι κάτω το χωριό Ασφένδου (770μ). Ακολούθως κατεβαίνουμε το Ασφεντιανό φαράγγι και καταλήγουμε στον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου (150μ).
Το φαράγγι του Ασφένδου αποτελεί ένα από τα πολλά φαράγγια της επαρχίας Σφακίων που ξεκινάει από το έρημο χωριουδάκι του Ασφένδου, όπου σήμερα κυρίως διατηρούν στάνες οι βοσκοί της περιοχής. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχει βατό αλλά απότομο μονοπάτι, το οποίο διέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του παράλληλα με την κοίτη του χειμάρρου. Σε πολλά σημεία από το χάσμα που αφήνουν οι πλαγιές φαίνεται το Λιβυκό πέλαγος. Η βλάστηση μέσα στο Ασφένδου δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή, όπως άλλα φαράγγια της επαρχίας Σφακίων, και περιορίζεται κυρίως στην κοίτη του ποταμού. Μέσα στο μονοπάτι θα δούμε το Σπήλιο του Βοσκού.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Φραγκοκάστελλο, όπου οι γενναίοι μπορούν να κάνουν τη βουτιά τους στο Λιβυκό.

Άφιξη στο ξενοδοχείο περίπου στις 17.00. Το βράδυ αποκριάτικο γλέντι.

β. Αμμουδάρι – Κάστρο

Ώρες πορείας: 10  •  Β.Δ. 6
Αρχηγός: Μπάμπης Φαλαγγάρας

Μέσα από κυπαρισσόδασος, θα ανέβουμε από το χωριό Αμμουδάρι Ασκύφου (730μ) στο Καταφύγιο Ταύρης (1200μ). Από κει θα ανέβουμε στην κορυφη Κάστρο (2218μ) και θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι στο Ασκύφου. Για την ανάβαση είναι απαραίτητος ο χειμερινός εξοπλισμός και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις.

 3η ημέρα – Καθαρή Δευτέρα

Ώρες πορείας: 4 • Β.Δ. 1

Επίσκεψη στους Κουλέδες του Ασκύφου με μικρή ευχάριστη πεζοπορίαχωρίς ιδιαίτερη υψομετρική διαφορά. Ξεκινάμε με τον Κούλε Ρογδιό και συνεχίζουμε με τους δύο Κουλέδες μέσα στο οροπέδιο Ασκύφου. Αν ο καιρός είναι καλός, θα κάνουμε Κούλουμα εκεί με ό,τι νηστήσιμα έχουμε μαζί μας.

Τα Σφακιά πάντοτε γεννούσαν μεγάλους επαναστάτες και οι Τούρκοι ήθελαν να τους ελέγχουν. Έτσι, με αφορμή την Κρητική Επανάσταση του 1866, άρχισαν να κατασκευάζουν κουλέδες, δηλαδή μικρά κάστρα, στα πλέον επίκαιρα σημεία των Σφακίων.

Δύο από αυτούς τους Κουλέδες βρίσκονται στο Οροπέδιο του Ασκύφου, πολύ κοντά στο χωριό Γωνί. Δυστυχώς, είναι μισογκρεμισμένοι και δεν έχουν αναστηλωθεί ακόμη. Ήταν κτισμένοι κοντά μεταξύ τους, σε ένα ψηλό λόφο που βρίσκεται μέσα στο Οροπέδιο και έχουν πανοραμική θέα όλου του κάμπου και των γύρω βουνοκορφών.

Αργότερα θα επισκεφτούμε το Πολεμικό Μουσείο του Γεώργιου Χατζηδάκη στον οικισμό Καρέ. Ο Γ. Χατζηδάκης, γεννημένος το 1931, από τα 14 του χρόνια συνέλεγε ό,τι πολεμικό υλικό βρέθηκε στην περιοχή του από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από παλιότερες εποχές. Σήμερα συνεχίζει να το εμπλουτίζει ο γιός του Ανδρέας.
Κάθε χώρος μέσα στο μουσείο και έξω στην αυλή είναι ασφυκτικά γεμάτος με ντουφέκια, περίστροφα, πιστόλια, σπαθιά, όλμους, βλήματα, κιάλια, στρατιωτικές στολές, ακόμα και ο έλικας ενός αεροπλάνου που καταρρίφθηκε στη μάχη της Κρήτης. Το πιο παλιό έκθεμα του πολεμικού μουσείου είναι ένα μικρό κανόνι από τον οπλισμό των πλοίων της εποχής του Δασκαλογιάννη (1770), ενώ το μεγαλύτερο σε μέγεθος έκθεμα είναι μια γερμανική βόμβα.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Ηράκλειο.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015.

Αρχηγός: Νείλος Πιτσινός

Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 8.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Συλλόγου μας, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]