77η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν

14 – 19 Ιουλίου 2017

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποιο από τα βουνά μας το κοντινότερο Σαββατοκύριακο στη γιορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία. Φέτος η συνάντηση γίνεται στην κορυφή Πιπερίτσα (1999μ) του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν (που σημαίνει λευκή κορυφή) και οικοδεσπότης είναι ο ΣΕΟ Φλώρινας.

Φεύγουμε την Πέμπτη 13 Ιουλίου το βράδυ με το πλοίο για Πειραιά και την επόμενη μέρα, Παρασκευή, ταξιδεύουμε με λεωφορείο για την όμορφη Φλώρινα κάνοντας στάσεις στα Μετέωρα και στην Καστοριά.

Η ύπαρξη της Φλώρινας αρχίζει τουλάχιστον απ” το 10.000 π.Χ. στο βουνό της ΒΟΡΑΣ (Καϊμάκτσαλαν), όπου ζούσε ο θεός του ανέμου ΒΟΡΕΑΣ, ενώ η κοιλάδα Σκλήθρου – Λεχόβου έγινε απ” την πτώση αίματος στην περίοδο διαμάχης Θεών – Τιτάνων.

Οι φυσικές ομορφιές της Φλώρινας αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα βουνά και η έντονη βλάστηση που την περιβάλλουν, το ποτάμι και τα νεοκλασικά της κτήρια, χαρίζουν στο μάτι του επισκέπτη μια απέραντη παλέτα χρωμάτων, ενώ κάθε εποχή δίνει μια διαφορετική όψη στην πόλη, που ούτε ο καλύτερος ζωγράφος δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει στους πίνακές του. Την πόλη αυτή επέλεξε ο διασημότερος και πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος ως σκηνικό για πολλές ταινίες του. Για τον  Μελισσοκόμο,  το Τοπίο Στην Ομίχλη, το Μετέωρο Βήμα Του Πελαργού, και το Βλέμμα Του Οδυσσέα  το τοπίο της Φλώρινας  εκφράζει την εμμονή  του  σκηνοθέτη σε κάποιους μεμονωμένους χώρους με έντονη ιστορικότητα που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου.

Το Σάββατο θα μεταβούμε στο χωριό Σκοπός απ’ όπου θα προωθηθούμε στην περιοχή Καταφύγιο του Τούρκου (1150μ) όπου θα κατασκηνώσουμε. Η εκδήλωση  που θα γίνει το βράδυ θα περιλαμβάνει τους καθιερωμένους χαιρετισμούς των Συλλόγων, θα προσφερθεί η καθιερωμένη ορειβατική φασολάδα και άλλα γεύματα και θα υπάρξουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή θα ανέβουμε στην κορυφή Πιπερίτσα (1999μ) παρέα με ορειβάτες από όλη την Ελλάδα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 77ης ΠΟΣ έχει ως εξής:

Σάββατο 15 Ιουλίου

14:00-19:00 Άφιξη, στήσιμο σκηνών, δηλώσεις συμμετοχής στην Γραμματεία της ΠΟΣ.

19:00-20:00 Υποδοχή, ομιλίες και χαιρετισμοί συλλόγων, ανταλλαγή αναμνηστικών.

20:00-21:00 Δείπνο (ορειβατική φασολάδα, σαλάτες και κρασί). Επίσης θα υπάρχουν ψητά της ώρας με ελάχιστο κόστος και δυνατότητα χρήσης σχάρας καθώς απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους χώρους της ΠΟΣ. Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας ορειβατικά σκεύη (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα) για ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών.

21:00-24:00 Παραδοσιακές χορευτικές ομάδες και στη συνέχεια έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Κυριακή 16 Ιουλίου

07:00 – 08:00 Πρωινό

08:00 – 14:00 Θα γίνουν δύο διαδρομές ορεινής πεζοπορίας στο όρος Βόρας:

1η Διαδρομή: Καταφύγιο «Τούρκου»-Πηγή (1500μ) -Πιπερίτσα (1999μ) (κίτρινο και κόκκινο μονοπάτι). Είναι 5χλμ προς την κορυφή και άλλα τόσα για την επιστροφή. Από την κορυφή και κατά την ανάβαση υπάρχει καταπληκτική θέα στην κοιλάδα της Πελαγονίας.

2η Διαδρομή: Καταφύγιο «Τούρκου»-Πηγή (1500μ) (κίτρινο μονοπάτι). Είναι 2χλμ προς την πηγή και 3χλμ επιστροφή κάνοντας κύκλο και ξανασυναντώντας το μονοπάτι στα 1.3χλμ πριν το καταφύγιο. Η επιστροφή της 2ης διαδρομής παρέχει εντυπωσιακή θέα στις δύο τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους συμμετέχοντες της πρώτης διαδρομής.

Με την επιστροφή στο καταφύγιο για τους ορειβάτες που αφίχθησαν με λεωφορείο στον Σκοπό θα υπάρχει δυνατότητα πεζοπορικής κατάβασης 3.3 χλμ προς το χωριό ή μεταφορά τους με οχήματα.

Στο καταφύγιο υπάρχει τρεχούμενο νερό.

Τις διαδρομές και άλλο πληροφοριακό υλικό μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του ΣΕΟΦ:   www.seof.gr

Τις επόμενες μέρες θα γνωρίσουμε τη γύρω περιοχή πεζοπορώντας σε πανέμορφα μέρη.

Τη Δευτέρα θα περπατήσουμε από τη Δροσοπηγή στο Νυμφαίο σε 5 ώρες, όπου θα επισκεφτούμε το καταφύγιο άγριας ζωής ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.  Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής. Το Νυμφαίο ( η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη ) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα ενώ  λειτουργεί και Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι  περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων.

Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε από το χιονοδρομικό κεντρο Βόρας (2070μ)  για την κορυφή του Καϊμακτσαλάν (2524μ). Μια κορυφή ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων στρατιωτών και στοιχειωμένη από τις ψυχές των θυμάτων του Α’  Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανεμοδαρμένη κορυφή του όρους Βόρας, με το σέρβικο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στέκει αγέρωχη στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, ανάμεσα στους νομούς Φλωρίνης και Πέλλης, και ατενίζει μεγάλο μέρος της Μακεδονίας από τα 2524 μέτρα, που την κατατάσσουν στην τρίτη θέση της λίστας με τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους η πρόσβαση στην κορυφή είναι η ευκολότερη στην ελληνική επικράτεια σε αυτά τα ύψη.

Μετά την κορυφή μια επίσκεψη στα Λουτρά Πόζαρ είναι η καλύτερη πρόταση για χαλάρωση. Τα Λουτρά Πόζαρ  είναι χτισμένα μέσα σ” ένα καταπράσινο δάσος αξεπέραστης ομορφιάς. Την Λουτρόπολη  διασχίζει ο θερμοπόταμος, που πηγάζει από τον Bόρα (Καϊμάκτσαλαν) με κρυστάλλινο γάργαρο νερό. Τα Λουτρά Λουτρακίου είναι γνωστά από παλαιότατων χρόνων. Οι θρύλοι, αλλά και κάποια άλλα ευρήματα, μιλούν για χρήση των ιαματικών νερών, τόσο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου.

Η τελευταία ημέρα, η Τετάρτη 19 Ιουλίου, είναι η ημέρα της επιστροφής. Με στάση στα Τρίκαλα θα φτάσουμε το βραδάκι στον Πειραιά, όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για Ηράκλειο.

Η διαμονή μας θα είναι σε ξενοδοχείο στη Φλώρινα, εκτός από τη βραδιά στης κατασκήνωσης στο βουνό. Αναλυτικότερο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Πληροφορίες-Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Σχολιάστε

Pin It
[ + ]