Γιούχτας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου  και ο  Δημοτικός Οργανισμός  Προσχολικής   Αγωγής Φροντίδας και  Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου συνδιοργανώνουν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 δωρεάν πεζοπορία για όλο τον κόσμο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Αθλητικού Ημερολογίου του Δήμου Ηρακλείου. Θα γίνει διάσχιση του Γιούχτα από βορρά προς ανατολή.

Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από τα Ανεμόσπηλια (380μ), θα ανηφορίσουμε το μονοπάτι ως το Ιερό Κορυφής (811μ) και θα φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. Θα απολαύσουμε τη θέα και κατέβουμε από την ανατολική πλευρά στις Αρχάνες (370μ).

Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε τους αρχαιολογικούς χώρους στα Ανεμόσπηλια και στο Ιερό Κορυφής.

Κατά την αρχαιότητα ο Γιούχτας ήταν ιερό βουνό, κυρίως επειδή η όψη του από τα βορειοδυτικά θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο που κοιτάει στον ουρανό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρωπόμορφη όψη του. Κατά το μύθο, εδώ βρισκόταν ο τάφος του Δία και μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Jupiter, δηλαδή Δίας.

Οι Μινωΐτες είχαν τον Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης. Εδώ έκτισαν δύο μινωϊκά Ιερά, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στην θέση Ανεμόσπηλια.

Ο Μινωϊκός πολιτισμός καταστράφηκε, αλλά ο Γιούχτας συνεχίζει να αποτελεί τόπο λατρείας και στις μέρες μας. Πράγματι, σε μια από τις κορυφές του βρίσκεται ο τετράκλιτος ναός του Αφέντη Χριστού, από όπου η θέα στο Ηράκλειο είναι εκπληκτική.

Η βλάστηση στο βουνό είναι χαμηλή (φρύγανα), αλλά υπάρχουν και μικρές συστάδες από κυπαρίσσια και πεύκα σε πολλά σημεία. Οι απροσπέλαστοι κάθετοι γκρεμοί του Γιούχτα αποτελούν μοναδικό καταφύγιο για αετούς και γύπες.

Αρχηγός: Δ.Σ.  •  Ώρες πορείας: 4  •  Β.Δ.: 1  •   Ώρα αναχώρησης: 08.30  από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή, 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Αφήστε μια απάντηση

[ + ]